Vad kostar vattenburen golvvärme? Pris i

 

2024

Ska du installera vattenburen golvvärme? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Vattenburen golvvärme

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Vattenburen golvvärme? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hur mycket kostar det att installera vattenburen golvvärme? Vad är det som driver upp priset? Vad inkluderas vanligtvis i anbudet från hantverkaren? I den här artikeln ger vi dig svar på dessa frågor och mer. Vi har tagit fram genomsnittspriser och brutit ner kostnaderna för att du ska få en bättre förståelse för vad just ditt projekt kan landa på.

Golvvärme, radiatorer eller fläktkonvektor

Vattenburen värme används generellt i kombination med tre olika värmesystem: golvvärme, radiatorer och fläktkonvektorer. De olika alternativen har olika fördelar, vilket vi går igenom här.

Vattenburen golvvärme är idag bland de mest populära lösningarna för att värma en bostad. Den främsta anledningen är att den ger en jämn, behaglig och skön värme i huset. När man pratar om vattenburen värme är golvvärme ofta det första folk tänker på. Nackdelen är dock att man måste riva upp golvet för att kunna installera rören, och att inte alla konstruktioner lämpar sig för golvvärme. Av den anledningen är det vanligt att man installerar golvvärme i samband med större renoveringsprojekt där man ändå är nere i golvet och rotar och ser över andra viktiga aspekter som isolering och dränering. Det sparar givetvis även tid och pengar om man utför dessa åtgärder samtidigt. 

Radiatorer, eller element, är ett annat sätt att distribuera vattenburen värme. Radiatorer värmer upp rummet snabbare än golvvärme, vilket gör dem till ett intressant alternativ om man inte vill eller kan riva upp golvet. Värmen är däremot inte lika jämnt fördelad, och du har dessutom inget varmt golv att gå på.

Om du använder en oljepanna för att värma upp ditt hus så innebär det i de flesta fall att du redan har vattenburen värme installerat. Det innebär att du kan använda stora delar av det befintliga rörsystemet när du ska ställa om till en annan värmekälla, vilket medför betydligt mindre arbete och kostnader.

Fläktkonvektorer kombinerar fördelarna med radiatorer och fläktar i ett och samma system. De sprider ut värmen jämnt i rummet, så du slipper problemet med att stora delar av rummet är kallt förutom vid just elementet där det till och med kan vara för varmt. Fläktkonvektorer värmer dessutom upp rummet snabbare och mer effektivt än enbart radiatorer. De är även lätta att installera eftersom man inte måste göra några stora ingrepp för att få dem på plats. En annan anledning till att system med fläktkonvektorer är så populära är att de är enkla att koppla till olika smarta hem-lösningar som automatiskt reglerar värmen i din bostad.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Värmekällan påverkar priset på installationen

När du ska lägga golvvärme kostar själva rörsystemet i golvet ungefär lika mycket oavsett om det är elektriska värmekablar eller vattenledande rör. Den största skillnaden är att vattenburen golvvärme kräver en central värmekälla för att värma upp vattnet, samtidigt som elektriska värmekablar är dyrare i drift. Det finns väldigt många olika värmekällor att välja mellan, så lyckligtvis har en du goda möjligheter till att påverka denna utgiftspost. Här går vi in på de vanligaste värmekällorna och hur mycket de kostar.

En luft/vattenvärmepump är en maskin som använder luftvärme för att producera varmvatten till både värme- och varmvattensystem. Det här systemet drar betydligt mindre energi än om du exempelvis värmer upp med direktverkande el. Luft/vattenvärmepumpar kostar mellan 50.000 och 100.000 kr beroende på hur hög värmeeffekt de har.

Vätska/vatten-värmepumpar kan använda energi från exempelvis berggrunder, sjöar eller från jorden för att producera värme till ditt hus. Vätska/vatten-värmepumpar kostar från 95.000 kr och uppåt. Du får även räkna med betydliga extra kostnader om du måste borra.

Biobränslepannor kan även användas för att fördela värmen i huset via ett vattenburet system. Fossilfria bränslen som ved, pellets, bioolja och flis är några av de bränslen man kan använda sig av. Till skillnad från vanliga vedspisar och braskaminer som förser uppvärmning lokalt, så används nästan all värme från pannan till att värma upp hela huset (det blir alltså en minimal värmeförlust, och värmen fördelas ut jämnare över hela byggnaden). En biobränslepanna plus vattentank kostar mellan 55.000 och 95.000 kronor. 

Solfångare monteras på tak eller väggar där de kan utnyttja energi från solstrålar för att förse en varmvattenberedare eller ackumulatortank med ström. Varmvattnet cirkulerar därefter genom det vattenburna systemet och man får i stort sett gratis värme när installationskostnaderna är betalda. Oftast används dock solfångare i kombination med andra värmekällor i Sverige eftersom solenergin är en bristvara hälften av året. En anläggning med kapacitet för att värma upp hela bostaden kostar från 40.000 kr och uppåt.

Om du inte planerar att byta till vattenburen golvvärme i samband med en större renovering så kommer det påverka priset. Därav kan det vara en god idé att överväga fläktkonvektorer då det kommer bli betydligt billigare att installera. Luft/luftvärmepumpar kan också vara ett billigt alternativ om ditt hus saknar ett befintligt rörsystem för vattenburen värme. Om du dock redan har planer på att renovera det befintliga golvet så innebär det en relativt liten merkostnad att lägga rören för golvvärmen i samband med att du lägger det nya golvet. Du måste dock se till att husets grund är välisolerad för att inte golvvärmen ska gå till spillo.

Vattenburen golvvärme? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad kostar det att installera vattenburen golvvärme?

På Byggstart har vi en prisdatabas som är baserad på tidigare genomförda projekt inom vårt nätverk. Utifrån denna information ser vi att installation av rörsystem för vattenburen värme kostar mellan 1.000 kr och 2.000 kr per kvadratmeter om man ska lägga in vattenburen golvvärme.

Snittprisen inkluderar inköp av material samt kostnaden för arbetet med att installera hela rörsystemet. Köp och installation av värmekälla är också inkluderat. Slutkostnaden påverkas avsevärt av vilken värmekälla du bestämmer dig för att installera och bostadens storlek. Större bostäder får ofta ett lägre pris per kvadratmeter eftersom de fasta installationskostnaderna fördelas över fler kvadratmeter än vad de gör i en mindre bostad. Vilken typ av parkett, kakel eller golvbeklädnad du kommer att använda har också en stor inverkan på priset eftersom här råder det stora prisskillnader mellan olika material och produkter.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad inkluderas i priset från entreprenören, och vad köper man in själv?

En entreprenör kommer i regel att ge dig ett anbud som inkluderar alla kostnader för arbetet som ska utföras. Detta inkluderar kostnader för arbeten inom flera yrkeskategorier såsom snickare, plattsättare, elektriker och rörläggare. 

Arbetet med att lägga golv eller kakel brukar ingå i offerten. Det är dock praxis att du själv köper in ytskiktsmaterialen, såsom parkett eller kakel, när du ska installera golvvärme. Kostnaden för kakel och parkett varierar från 80 kr/m2 till flera tusen kronor per kvadratmeter. De finns i alla möjliga stilar och material, och av den anledningen brukar inte entreprenören inkludera utgiften i offerten eftersom det är ett beslut som i grund och botten faller på dig. Vissa entreprenörer har dock specialavtal med leverantörer av parkett och kakel som du kan använda dig av för att få tillgång till lägre priser. Oftast tar entreprenören upp detta med dig, men om frågan inte kommer på tal är det värt att undersöka möjligheterna till dessa rabatter.

Få anbud på ditt projekt: Lägg ut det på Byggstart.

Hur drar man ner kostnaderna?

Att installera vattenburen golvvärme är inget billigt projekt, men på sikt brukar det reducera uppvärmningskostnaderna för huset om grunden är välisolerat, vilket är något du bör ha i åtanke när du räknar på lönsamheten. Här nedan följer några grundläggande tips för att begränsa kostnaderna när du installerar golvvärme.

Olika entreprenörer kommer att ge olika prisförslag för jobbet. Därför är det en bra idé att hämta in anbud från flera entreprenörer. En tumregel är att ta in minst tre anbud innan man bestämmer sig. Ju fler alternativ du har att välja mellan, desto säkrare kan du vara på att du inte betalar för mycket för projektet. Utöver detta är det inte så mycket som du kan göra själv för att spara in en slant eftersom allt arbete med el och rörläggning bör utföras av certifierade hantverkare. 

Att hålla utkik efter kampanjer på material såsom parkett och kakel är dock ett enkelt sätt att spara in pengar på. Om du har möjlighet att förvara materialet innan projektet sätter igång så finns det ingen anledning att inte slå till.

Du kan med stor sannolikhet utnyttja rotavdraget när du ska byta värmesystem till golvvärme.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur hittar man rätt hantverkare för jobbet?

Att anställa bra hantverkare är viktigt för att projektet ska gå fort och problemfritt. Det kan vara frestande att välja det billigaste alternativet, men på sikt brukar det inte löna sig då man oftast får vad man betalar för. Att anlita oseriösa hantverkare som gör ett halvdant jobb kan få dyra konsekvenser om systemet exempelvis skulle börja läcka. Om du däremot hittar en seriös firma som har dokumenterad erfarenhet av att utföra kvalitativa projekt, och denne entreprenör har god kommunikationsförmåga, så kommer du kunna spara in många dyrbara arbetstimmar.

På Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade entreprenörer, och vissa av dessa har tidigare erfarenhet av att just installera vattenburen golvvärme. Detta gör det enklare för kunder att hitta en entreprenör som de garanterat kommer bli nöjd med. Det kostar inget att registrera ett projekt på Byggstart, och du åtar dig inga förpliktelser genom att göra det.

De flesta som utför större renoveringar väljer nu för tiden att lägga upp projektet som en totalentreprenad då ansvarsförhållandena blir betydligt enklare att urskilja. I tillägg slipper du rodda de olika hantverkarna och arbetsmomenten, vilket är en ganska tidskrävande och utmanande uppgift om man inte gjort något liknande tidigare. Det är även en stor fördel för dig att entreprenören har jobbat tillsammans med sina underleverantörer förut, då arbetet tenderar att flyta på bättre när hantverkarna är vana vid att arbeta ihop från tidigare projekt.

Totalentreprenad behöver inte heller vara särskilt mycket dyrare eftersom huvudentreprenören oftast får ett bättre pris från sina underleverantörer än vad du skulle fått om du anställt dem själv.

När du har hittat tre kvalificerade entreprenörer som du kan välja mellan så har du en bra utgångspunkt för ditt projekt. Du kan börja leta efter entreprenörer redan nu på Byggstart. Vi har redan gjort arbetet med att kvalitetssäkra dem genom att kolla upp referenser, certifieringar, priser och företagsekonomi.

Vattenburen golvvärme? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.