Vad kostar det att bygga badrum i källaren? Pris i

 

2024

Ska du bygga badrum i källare? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Bygga badrum i källare

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Bygga badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Den viktigaste frågan när man överväger ett nytt projekt är självklart priset. Kostnaden varierar så klart från badrum till badrum och det är flera faktorer som inverkar. Storleken på rummet, materialvalet och arbetskostnaden är några av de parametrar som påverkar det slutliga priset och här finns det definitivt saker du kan göra för att få projektet att passa din budget. 

Planera väl 

Som alltid när du ska sätta igång med ett projekt av en viss storlek, är det viktigt att du lägger ner mycket tid på planeringen. Att ha klart för sig vad som som ska köpas in i materialväg kan göra processen enklare och bespara dig både stresspåslag och pengar. Vilken funktion vill du att badrummet ska ha? Är det ett gästbadrum med begränsad användning behöver du inte lägga ner så mycket tid och pengar på design och inredning, men om det är ett badrum som ska användas dagligen av familjemedlemmar vill du troligen göra vissa prioriteringar och spendera lite mer pengar på att få till det där lilla extra. Det kan också löna sig att beställa material som kakel, klinker och badrumsmöbler i god tid, då det ibland kan vara lång leveranstid på dessa tillbehör. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad påverkar priset?

När det kommer till badrum i källare är det flera saker som kan driva upp slutpriset. Är till exempel avlopp, dränering och isolering redan i ordning kan du spara mycket pengar. Måste du däremot dra nya rör och tilläggsisolera kommer det att öka kostnaden för bygget markant. 

Byggstart har vi utvecklat en prisdatabas som baseras på projekt där kunder har använt oss för att hitta hantverkare och entreprenörer. Vi har sammanställt prisuppgifter från hundratals liknande projekt och därigenom kunnat beräkna ett genomsnittspris.

Vi kan se att genomsnittspriset för att bygga ett nytt badrum i källare ligger på cirka 210.000 kronor. Priset inkluderar alla kostnader som är knutna till projektet, även inköp av material som man själv köper in.

Det finns emellertid projekt vars snittpris går ner till 140.000 kr och andra vars snittpris går ända upp till 400.000 kronor, så det finns påtagliga skillnader. 

Du kan spara pengar genom att hålla ner byggkostnaderna så mycket som möjligt. Om du till exempel placerar badrummet rakt under ett badrum eller toalett på våningen ovanför, behöver du inte dra nya vatten- och avloppsrör genom hela huset. Du bör också överväga vad du egentligen behöver. Är det nödvändigt med badkar i det nya badrummet eller räcker det med en dusch? 

Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.

Bygga badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hur mycket kostar de olika arbetsmomenten?

För att du ska få en bättre uppfattning av kostnaderna har vi lagt till ett konkret exempel på ett bygge av nytt badrum i källare. Exemplet avser ett badrum som är sex kvadratmeter stort och utrustat med dusch, handfat och toalett (prisen är inkl. moms).

Offert från entreprenör:

  • Rivning, montering och drift: 25.000 kronor
  • Plattsättning, inklusive fuktskyddande membran: 32.000 kronor
  • Betong / snickeri: 48.000 kronor
  • VVS: 65.000 kronor
  • Elektriker: 40.000 kronor

Summa pris från entreprenör: 210.000 kronor

Material som kunden köpte in själv:

  • Kakel: 11.000 kronor
  • Badrumsmöbler: 13.000 kronor
  • Duschhörna: 3.000 kronor
  • Armaturer: 7.000 kronor

Summa pris material bekostat av kunden: 34.000 kronor

Summa pris från entreprenör + egna inköp: 244.000 kronor

Observera att det här bara är ett exempel och att alla projekt varierar i pris! 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Duschhörna eller duschkabin?

Tänk även igenom om du vill ha en duschkabin eller duschhörna. Många anser att en duschhörna är mer estetiskt tilltalande och du kan även skjuta in dörrarna mot väggen när duschen inte används, vilket ger mer golvyta i badrummet och gör att det känns större. Det är även lätt att få duschhörnan att passa in i den inredningsstil som du vill ha i badrummet. Tänk dock på att en kakelklädd vägg inte vattentätt utan endast vattenavvisande, så det är mycket viktigt att de underliggande tätskikten är korrekt utförda. En duschkabin är kanske inte lika estetiskt tilltalande eller enkel att rengöra, men å andra sidan är den ett säkert alternativ med avseende på risken för fuktskador. Det finns numera otaliga varianter att välja mellan så du borde absolut kunna hitta en duschkabin som passar till ditt badrum. Även om en kabin i regel är lite dyrare kan det på längre sikt bli billigare ifall fuktspärren inte är helt tät. Det är också mycket enklare att byta ut en duschkabin när det är dags för det.

Möbler och inventarier till badrummet

När det kommer till inventarier och badrumstillbehör har du många valmöjligheter. Du kan välja specialbyggda lösningar som passar ditt badrum perfekt, eller standardlösningar. Ett specialbyggt badrum kommer att ge ett bättre helhetsintryck och en personligare stil, medan ett standardbadrum i gengäld är billigare att bygga. En duktig snickare eller murare kan hjälpa dig med skräddarsydda lösningar som passar just dina behov och om budgeten tillåter har du ett bra tillfälle att bygga ditt drömbadrum.

Det finns så klart även ett stort utbud av standardlösningar. Valmöjligheterna är fler och med en bra kombination av kakel, badrumsmöbler och belysning kan slutresultatet bli väl så bra. 

Det som är viktigt i sammanhanget är att du väljer inventarier som är anpassade och tillverkade för våtutrymmen. Kvaliteten varierar mycket så se till att du väljer material som tål både fukten och påfrestningarna som uppstår i ett badrum. 

Om du tror att du kan spara in några hundralappar genom att välja skåp, lampor eller annan inredning som inte är fukttåliga, blir slutpriset mycket dyrare när du inom en snar framtid måste byta ut dem på grund av fuktskador. 

Tänk igenom vad du vill prioritera, hur badrummet ska användas och hur det ska se ut. Vill du ha ett modernt badrum i den senaste inredningsstilen eller ett klassiskt badrum vars design håller i många år framöver? Ska badrummet användas av barn eller vuxna? Passar stilen i badrummet ihop med inredningsstilen i den övriga bostaden? Du kan hitta mycket information och inspiration på nätet och i olika inredningsmagasin. Entreprenören kan också hjälpa dig med tips och olika kreativa lösningar, så hör med dem vad de föreslår. Hantverkarna kan kanske också hjälpa dig med att få bättre pris på material och inventarier då de kan ha fördelaktiga avtal med leverantörer och tillverkare som de har samarbetat med tidigare.

Totalentreprenad eller delad entreprenad?

När det kommer till att bygga ett nytt badrum i källare är det många olika hantverksområden som är inblandade. VVS-montör, murare och snickare är alla specialområden som ingår i ett badrumsbygge. Det är mycket att hålla ordning på, men väljer du att anlita en totalentreprenör tar det företaget på sig att sköta all koordinering av underleverantörer och agera projektledare. Då har du som kund bara ett företag att hålla kontakt med och det är huvudentreprenören som har ansvaret för att ditt badrum blir klart inom avtalad tidsram. En totalentreprenör har både erfarenhet av att leda liknande projekt och fasta samarbetspartners som de litar på. Dessutom är det entreprenören som tar på sig ansvaret om någon av underentreprenörerna inte är färdiga med arbetet i tid och förseningar uppstår.

En del fastighetsägare föredrar att större kontroll på arbetet och väljer därför en delad entreprenadform, då de själva tar ansvar för det som vi har nämnt ovan. Tillhör du dem som vill sköta projektledningen själv måste du även leta upp och kontraktera respektive hantverkare var och för sig.  Du måste även planera och se till att alla gör sin del av arbetet i tid så att det är färdigt när nästa hantverkare kommer för att påbörja sitt arbete. Om det skulle uppstå problem med badrummet i efterhand kan det också vara svårt att kartlägga vem som är ansvarig för bristerna. Däremot kan du påverka kostnaden för projektet i större utsträckning och ta fler beslut själv än vid en totalentreprenad. Men då är det naturligtvis viktigt att du har en viss kunskap och erfarenhet inom området.

En totalentreprenör gör i regel ett prispåslag för underleverantörerna, vanligtvis runt 10 %, vilket kan rättfärdigas med att projektets genomförande blir både enklare och mindre tidskrävande för beställaren. Samtidigt har totalentreprenörer ofta avtal med diverse leverantörer och tillverkare vilket innebär att du kan få ett bättre pris på material och badrumsmöbler än du får om du köper in allt själv. Väljer du att anlita en totalentreprenör får du normalt sett fem års garanti på arbetet och två års garanti på material och varor. 

Vad som passar bäst för dig beror på hur mycket erfarenhet och kompetens du har, men vi på Byggstart ser att de flesta väljer en totalentreprenad för den här typen av projekt.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Välj kvalificerade hantverkare

Det här är nog det viktigaste när det kommer till nybygge och renovering. 

Det finns tyvärr många oseriösa aktörer på marknaden och om arbetet inte är korrekt utfört, kan det snabbt bli påtagligt mycket dyrare att åtgärda brister och skador. 

Se därmed till att du kontrollerar referenserna noggrant och håll i bakhuvudet att duktiga och kompetenta hantverkare vet vad de ska ta betalt. Det är sällan som det billigaste alternativet är det bästa. 

Byggstart har vi ett stort nätverk av duktiga hantverkare med lång erfarenhet. Vi har samlat allt på ett ställe för att göra det enkelt för dig som vill komma i kontakt med hantverkare och entreprenörer som håller hög kvalitet. Registrerar du ditt projekt hos oss matchar vi dig med de företag som passar bäst för ditt projekt. Registreringen är gratis att göra och du förbinder dig inte till något genom att göra den. Du får därefter anbud från flera entreprenörer som säkerställer att du kan ta bästa möjliga beslut gällande bygget av ditt badrum.  

Bygga badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.