Vad kostar det att renovera? Pris i

 

2024

Ska du renovera? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Renovera

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Renovera? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hur mycket kostar det att renovera? Vad är det som driver upp priset? Och vad är det egentligen som ingår i offerterna från hantverkarna? Dessa och fler frågor får du svar på i den här artikeln, och vi ger dig även snittpriser för vad liknande projekt brukar kosta så att du kan bilda dig en uppfattning om vad ditt projekt kommer landa på.

Ytskiktsrenovering vs. totalrenovering

Innan man börjar prata om priser för renovering är det viktigt att skilja mellan ytskiktsrenovering och totalrenovering (också kallat helrenovering), eftersom dessa två typer av projekt markant skiljer sig åt. En ytskiktsrenovering är ett betydligt mindre projekt än en totalrenovering. I en ytskiktsrenovering gör man vanligtvis följande åtgärder:

  • Målning av ytskikt
  • Kakel-på-kakel i badrum och ny badrumsinredning
  • Slipning av golv
  • Nya köksluckor

Ska man däremot totalrenovera lägenheten eller huset så är projektet betydligt mer omfattande eftersom man ofta gör ingrepp i bärande delar och tekniska installationer. Typiska åtgärder vid totalrenovering är:

  • Rivning ned till bjälklag/betong
  • Nya tekniska installationer; rör, el, ventilation, värme
  • Totalrenovering av badrum
  • Nytt kök
  • Nya golv och väggar (t.ex. gipsskivor)
  • Strukturella ändringar såsom ändrad planlösning
Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad kommer projektet kosta?

Vi på Byggstart har tagit fram en prisdatabas utifrån projekt som kunder har slutfört med hjälp av entreprenörer/hantverkare de anlitat via Byggstart. Vi får kopior på offerter och slutfakturor för alla projekt som genomförs via vår portal, och det är dessa hundratals dokument som utgör underlaget till prisdatabasen. Genom att jämföra priser mellan projekt inom samma kategori har vi tagit fram snittpriser för många olika typer av byggprojekt.

Mellan tumme och pekfinger kan vi se att ytskiktsrenovering av lägenhet eller hus i snitt kostar cirka 2.800 kronor per kvadratmeter inklusive moms, medan totalrenoveringar i snitt kostar runt 10.000 kr/m2 inkl. moms.

I snittpriserna inkluderas alla kostnader som är relaterade till projektet, även materialinköp som du själv står för. Tänk dock på att snittpriset endast är medelvärdet för alla projekt som genomförts via oss. Vissa projekt kostar så lite som 5.500 kr/m2, och på andra sidan spektrat finns det projekt som landar på 16.000 kr/m2. Prislappen kan alltså skilja sig åt ganska mycket från projekt till projekt. Om man i samma veva utför en utvändig renovering (tak, fasad, dränering, etc) så ligger snittpriset generellt på upp mot 16.000 kr/m2, och det kan bli så högt som 24.000 kr/m2 (vilket är lika mycket som ett nybygge kostar).

Var uppmärksam på att varje projekt är unikt, och det gäller även kostnaderna knutna till dem. För att du ska få ett så precist och noggrant kostnadsförslag som möjligt krävs en utförlig och detaljerad projektbeskrivning. Priserna som anges här ska tolkas som vägledande för hur mycket ett projekt kan kosta, inte slutgiltiga.

Om du registrerar ditt projekt på Byggstart kan du komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer som kan ge dig konkreta anbud på ditt projekt.

Som tidigare nämndes inkluderar snittpriserna alla kostnader knutna till renoveringsprojektet. Dessa är typiskt sett hantverkarnas och entreprenörens arbetstid, samt materialkostnader (inklusive materialen du själv kan komma att köpa in som kakel, parkett, badrumsinredning eller kök).

Du kan med stor säkerhet nyttja rotavdraget för det här projektet.

Renovera? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad är det som driver upp kostnaden för renoveringsprojekt?

Även om priser per kvadratmeter är en bra utgångspunkt för vilka prisspann man rör sig mellan så är slutpriset alltid olika för olika projekt. Här nedan följer en genomgång av de faktorer som mest påverkar priset:

  1. Husets/lägenhetens storlek: Större hus och lägenheter kan ibland ha lägre kvadratmeterpris för renovering eftersom det finns vissa stordriftsfördelar med större ytor (entreprenören kan t.ex. jobba längre på samma plats vilket innebär att de slipper forsla utrustning i samma utsträckning, man får större mängdrabatter på material, och man behöver inte rodda underleverantörerna lika ofta).
  2. Antal badrum/kök: Badrum och kök är de dyraste rummen att renovera i en bostad, så ju fler badrum och kök som renoveras desto dyrare blir det. Totalrenovering av badrum kostar från ca 160.000 kr för små badrum, och upp mot 320.000 kr eller mer för större badrum i hög standard. Priset på kök varierar mellan olika leverantörer, men generellt kostar det minst 80.000 kr. För rivning av befintligt kök och montering av ett nytt ligger ofta denna kostnaden från 80.000 kr till 150.000 kr. Detta är då inkluderat tillhörande el och vvs-arbeten som monteringen kräver.
  3. Strukturella ändringar: Ändringar i bärande konstruktioner är dyrt jämfört med ändringar i icke-bärande delar av huset.
  4. Material och standard: Materialen man väljer har en stor inverkan på priset. Det finns enorma prisskillnader på kök, badrumsinredning, armaturer, parkett och kakel.
  5. Val av entreprenör: Skillnaden i pris mellan olika entreprenörer kan vara stor, därför är det viktigt att man väljer en entreprenör som ger ett konkurrenskraftigt pris. Man ska dock se till att de ska även har solid ekonomi, nödvändiga certifikat samt goda referenser från liknande projekt.

Vad inkluderas i priset från entreprenören, och vad står man för själv?

När man får ett anbud från en totalentreprenör kommer allt arbete (för alla arbetsområden) som projektet involverar ingå i anbudet. Det är dock vanligt att du som kund står för inköp av ytskiktsmaterial. Här nedan finns en översikt över de material som man som byggherre/kund vanligtvis står för själv:

  • Köket: Om ditt projekt inkluderar köksrenovering är det vanligt att du som kund står för detta inköp. Här finns det en uppsjö av leverantörer att välja mellan, och man kan hitta alla möjliga stilar och prisklasser. För ett litet IKEA-kök brukar kostnaden ligga på 40.000 kr, medan designkök kan gå på flera hundra tusen kronor. Du kan ofta få bra priser på montering av köket från återförsäljaren.
  • Kakel och parkett: Detta brukar inte inkluderas i erbjudandet från entreprenören. Återigen råder det stora skillnader mellan pris, kvalitet och stil, vilket gör det svårt för entreprenören att inkludera kostnaden i anbudet. Var dock uppmärksam på att de flesta entreprenörer har bra rabatter från leverantörer de samarbetar med, så det kan ibland löna sig att fråga entreprenören om de har några bra erbjudanden för dessa material innan du köper in något på egen hand. Pris på kakel och parkett ligger från cirka 80 kr per kvadratmeter till flera tusen kronor. Arbetet med att lägga kakel och parkett ingår vanligtvis i offerten.
  • Badrumsmöbler, WC och armaturer: Precis som med kakel och parkett kan entreprenören ha samarbetsavtal med olika leverantörer. Kolla upp vad som gäller innan du gör några inköp. Har du tur så kan du få rabatt via entreprenören på just de produkter du själv hade valt. Ett standardpaket med kakel och klinker för ett litet badrum ligger på runt 8.000 kr, men många väljer att lägga lite extra på den här kostnadsposten. Montering av badrumsinredning, WC och armaturer brukar inkluderas i offerten. Ett snittpris för allt material där även badrumsmöbler är inkluderat ligger mellan 20.000 - 50.000 kr

Kostnader för arkitekt/inredningsarkitekt och rådgivning (t.ex. konsultation med ingenjör gällande bärande element) inkluderas sällan i anbudet från entreprenören. Dessa utgifter är främst relevanta för större renoveringsprojekt där man ska göra omfattande ändringar både invändigt och utvändigt.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur mycket kostar de olika arbetsmomenten?

Utöver priserna per kvadratmeter (som inkluderar alla arbetsområden) kan det vara bra att ha en överblick över vad de olika delarna i projektet brukar kosta. Här är det återigen viktigt att vara uppmärksam på att kostnaderna skiljer sig mycket från projekt till projekt. I vissa fall är exempelvis elektrikerns och rörläggarens arbete mer omfattande, vilket betyder att dessa kostnadsposter blir högre. Här nedan ger vi dig ett exempel på pris per arbetsområde för ett renoveringsprojekt. Exemplet är för ett invändigt renoveringsprojekt i ett enfamiljshus på ca 190 kvadratmeter, inklusive flytt av kök och viss ombyggnad (priserna inkluderar moms, arbetskraft och material):

Pris från entreprenör:

  • Rivning, riggning och drift: 95.000 kr
  • Badrum 1: 210.000 kr
  • Badrum 2: 180.000 kr
  • Tvättstuga: 80.000 kr
  • Kakelläggning i hallen: 25.000 kr
  • Ny rördragning för flytt av kök: 35.000 kr
  • Snickare (golv, väggar, ändrad planlösning): 270.000 kr
  • Målare: 135.000 kr
  • Glasräcken inomhus: 20.000 kr
  • Elektriker (inkl. ny anläggning): 300.000 kr

Summa från entreprenören: 1.350.000 kr

Pris för egna inköp:

  • Kök: 145.000 kr
  • Kakel: 32.000 kr
  • Parkett: 72.000 kr
  • Badrumsinredning (2 badrum): 55.000 kr

Sum för egna inköp: 304.000 kr

Summa totalt: 1.654.000 kr

Totalpriset för renovering av det här enfamiljshuset gick alltså på lite över 1,6 miljoner, vilket ger ett kvadratmeterpris på ca 8.700 kr.

Hur håller man nere kostnaderna?

Som du ser kostar det mycket att renovera en lägenhet eller ett hus, och det finns många exempel på projekt som kostat betydligt mer än vad man ursprungligen tänkt sig. Det finns dock en del tips man kan använda sig av för att hålla nere kostnaderna under projektets gång:

  • Ta in flera anbud: Priset kan variera kraftigt mellan olika aktörer, så vi rekommenderar alltid att man tar in anbud från tre olika firmor innan man fattar ett beslut.
  • Håll utkik efter kampanjer på material: Börja kolla igenom utbudet från olika återförsäljare tidigt. Det dyker ofta upp rabatter och kampanjer som kan spara dig flera tusenlappar.
  • Eget arbete: Om du vill spara pengar så har du säkert övervägt att ta på dig en del av arbetet själv. Många tar på sig rivning, avfallshantering, målning och golvläggning själva. Du ska dock ha i åtanke att en professionell hantverkare jobbar betydligt mer effektivt än vad du gör.
  • Sätt upp en budget och håll dig till den: Många får idéer under projektets gång. Det kan gälla nya lösningar eller material man vill använda, men sådana ändringar kan bli dyrt i slutändan. Sätt upp en tydlig budget redan på förhand, och håll löpande koll på kostnaderna så att de inte skenar iväg.
Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur hittar man rätt hantverkare för jobbet?

Valet av entreprenör är en avgörande faktor för renoveringsprojektets framgång. Det finns väldigt många oseriösa aktörer i byggbranschen, och det anses generellt sett svårt att hitta pålitliga hantverkare. Om du däremot hittar en seriös firma som levererar hög kvalitet för rimliga priser så kommer projektet gå galant.

På Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade hantverkarfirmor och entreprenörer på en och samma plats så att det ska vara enkelt för kunder att välja rätt. Registrera gärna ditt projekt på Byggstart. Tjänsten är gratis och du förbinder dig inte till något.

De flesta som tar sig an större renoveringsprojekt väljer att organisera projektet som totalentreprenad. Detta innebär att man skriver kontrakt med en enda firma (huvudentreprenören), och denna firma åtar sig att organisera alla de andra yrkeskategorierna. Huvudentreprenören är vanligtvis en byggfirma/snickerifirma som har samarbetsavtal med andra firmor för rörläggning, elarbeten, osv. Dessa firmor har oftast arbetat tillsammans förr vilket innebär att projektet kommer löpa på fortare och bättre. Många ser det också som en fördel att låta någon annan koordinera de olika hantverkarna. Det är en tidskrävande syssla som man slipper åta sig när man organiserar projektet som totalentreprenad. Du behöver heller inte oroa dig över ansvarsområden, då huvudentreprenören bär ansvaret vid eventuella fel eller brister som uppstår i samband med bygget. Om man ber om offerter från tre kvalificerade totalentreprenörer så har man en bra utgångspunkt för att lyckas med sitt renoveringsprojekt.

På Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade hantverkare som genomgått kontroller av referenser, certifieringar, priser och ekonomisk soliditet. När du registrerar ditt projekt på Byggstart matchar vi dig med de firmor i ditt närområde som är bäst lämpade för att ta sig an ditt projekt.

Renovera? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.