Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Lyfta taket? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vad kostar det att höja taket? Vad ska man tänka på när man hämtar in anbud från entreprenörer och vad kan man göra för att sänka kostnaderna? I denna artikel får du både svar på dina frågor och tips om vad du bör tänka på inför en så stor investering.
Taklyft eller takkupor?
Har man ont om plats både inomhus och utomhus kan en tillbyggnad på övervåningen vara lösningen. Det tar inte tomten i anspråk och man slipper flytta runt på en bostadsmarknad som är allt utom billig eller överflödig. I princip har man tre val: bygga på en ny takvåning, höja taket på en befintlig vindsvåning, eller bygga takkupor. Priset för dessa åtgärder skiljer sig markant från det första alternativet till det sista. I vissa områden är man dessutom begränsad av gällande detaljplan eller områdesbestämmelser som styr takhöjd eller antal tillåtna våningsplan. I dessa områden kan den enda lösningen vara att bygga takkupor, vilka är i princip mindre reglerade och billigare. Samtidigt kommer en eller två takkupor inte närheten av ett taklyft när det gäller att öka boytan.
Ett taklyft kan förvandla en obeboelig vindsvåning till en fullt utrustad övervåning, och närmast fördubbla boytan på ett enplanshus, och därigenom öka bostadens värde avsevärt.
Vad kostar ett taklyft?
På Byggstart får vi tillgång till kopior av fakturor och anbud från projekt vi förmedlat inom vårt nätverk. Baserat på dessa prisuppgifter har vi kunnat ta fram ett genomsnittspris för taklyft som du kan använda för att beräkna vad ditt projekt kommer att kosta. Givetvis ger det dig bara en uppskattning, priserna varierar beroende på en mängd olika faktorer som vi tar upp längre ner i denna artikel.
I snitt kostar ett taklyft 20.000 kronor per kvadratmeter. Vi har sett att enstaka projekt har kommit undan med omkring 12.000 kr/m2, medan andra stigit upp till 28.000 kr/m2. Priserna inkluderar samtliga kostnader för material och arbetskraft.
Dessa prisuppgifter ger en bättre uppfattningen av vad ett taklyft kan komma att kosta. För att ta reda på vad just ditt projekt kommer att kosta kan du registrera det på Byggstart. Då sätter vi dig i kontakt med kvalificerade entreprenörer som kan ge dig konkreta kostnadsförslag.
Lyfta taket? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vad är de största kostnadsposterna i ett taklyft?
Priset per kvadratmeter är användbart för att få ett hum om budgeten för ditt projekt, men det ger sällan ett exakt slutpris. Det beror på att det finns en rad olika saker som påverkar slutpriset.
Storleken på våningen och taket är naturligtvis den största faktorn. Ju större hus desto dyrare blir det att höja taket. Men totalkostnaden kan även påverkas av vilket sorts tak du har och dess befintliga skick. Är det i gott skick kan man exempelvis återanvända pannorna eller takplåten. Ska utformningen på taket ändras måste man i så fall bygga nya takstolar. Beräknas det att husets underdel behöver förstärkning för att bära den nya belastningen är även det en stor utgift.
Ännu en viktig aspekt är hur mycket taket ska höjas. Återigen kan det påverka husets bärande delar, och ju högre taket ska höjas desto mer arbete och material behövs för att förlänga ytterväggarna och eventuell skorsten.
Det är även bra att inte glömma att taklyftet innebär att en helt ny våning måste inredas. Det betyder att el måste installeras, värmesystem uppgraderas, isolering läggas, innerväggar, innertak och golv monteras. Väljer du att bygga ett badrum på den nya våningen kan kostnaderna snabbt skena iväg eftersom våtrum är dyrare att bygga än övriga rum. Slutligen ska själva inredningen på plats, vilket vore synd att glömma bort i budgeteringen eftersom en ny våning inte är till så stor nytta om den står tom.
Det dyraste i ett taklyft är emellertid arbetskraften. Det krävs flera hantverkare inom olika kompetensområden för att utföra ett taklyft, och priserna på deras tjänster kan variera kraftigt.
Det är därmed viktigt att ta sig tiden som behövs för att hitta rätt entreprenör för jobbet. Kontrollera alltid referenser från liknande projekt, företagets ekonomi, certifieringar, garantier och försäkringar. Ta in minst två eller tre anbud, och jämför specifika poster i kostnadsförslagen snarare än slutsumman. Det ger en rättvisare bild av vad du verkligen kommer att betala för (exempelvis kan inredningen ingå i den ena offerten men inte i den andra). Vi brukar rekommendera att först göra sitt val utifrån ovanstående kriterier, och sedan välja ut den mest konkurrenskraftiga offerten.
Tänk även på att ditt projekt kan vara berättigat rotavdrag. Här kan du läsa mer om vad som gäller för att man ska få nyttja bidraget.
Vad ingår i anbuden från entreprenören, och vad måste jag köpa in själv?
Det vanligaste är att anlita en enda entreprenör för hela taklyftet. Det innebär att man anlitar en huvudentreprenör som bär ansvaret för både projekteringen och utförandet, och som anlitar underleverantörer för jobben de själva inte kan utföra. Denna så kallade totalentreprenad är en fördel om det skulle uppstå problem under eller efter bygget, då man vet vem man ska vända sig till.
När du väljer denna entreprenadform är det viktigt att granska vad som faktiskt ingår i anbudet. Oftast ingår allt material och arbete som behövs för ett taklyft, men vanligtvis gör inte ytmaterial som golv, panel och inredning det. Det beror på att urvalet är för stort och att det finns stora prisskillnader på dessa varor. Förhandla med entreprenören om du vill att dessa ska ingå i offerten.
Hur kan man sänka priset?
När man ska ge sig in på ett så omfattande projekt som ett taklyft är det bra att ha koll på vad man kan spara pengar på. Oftast handlar det om en prioriteringsfråga där man exempelvis överväger kostnaden för högkvalitativa fönster gentemot vad energiåtgången för uppvärmningen kommer att kosta i framtiden. Men det finns vissa saker man kan göra utan att kompromissa med kvalitén.
Material är givetvis en stor kostnadspost. Är du ute i god tid kan du med stor sannolikhet hitta specialerbjudanden och kampanjer på vissa varor. Det gäller dock att veta vad man behöver, och i vilken mängd. Planerar du väl lär du ha koll på det.
Det finns även vissa uppgifter som du själv kan göra. Många entreprenörer föredrar att inte dela på arbetet på grund av garantin och försäkringar, men det är väldigt få som skulle säga emot om du tar på dig ytskiktsjobb som att måla, tapetsera eller lägga golv.
Ett annat sätt att spara in på indirekta kostnader är att bo kvar i sitt hem under bygget. Det är inte alltid särskilt trevligt, men det kan bli väldigt dyrt att hyra in sig temporärt någon annanstans.
Det viktigaste när du ska höja taket är att ta fram en genomarbetad budget och hålla sig till den. Det är väldigt frestande att ändra på saker under själva bygget, men försäkra dig alltid om att din budget tål dessa ändringar. Det är därför bra att lägga undan en buffert på cirka 10 % av totalsumman för oförutsedda kostnader. Dessa behöver inte alltid uppstå i samband med felberäkningar eller misstag, de kan lika väl tillkomma för att man ändrar parkett i sista minuten.
Använd även en tidsplan som du har satt upp med entreprenören för att försäkra dig om att bygget löper på som planerat.
Hur hittar man rätt entreprenör för jobbet?
Ett taklyft är ett tekniskt avancerat projekt som kostar en stor summa pengar. Det är å andra sidan en lönsam investering eftersom boytan, och i samma veva bostadens värde, i vissa fall kan fördubblas. Det förutsätter dock att arbetet görs noggrant och fackmannamässigt. Se till att ta in en oberoende besiktningsman för att utvärdera arbetet när det är klart, och vänta med den sista betalningen tills eventuella fel har åtgärdats.
För att hjälpa dig komma i kontakt med seriösa aktörer inom byggbranschen arbetar vi på Byggstart dagligen med att kvalitetssäkra entreprenörerna som ingår i vårt nätverk. Du behöver bara registrera ditt projekt på Byggstart för att komma i kontakt med de bäst kvalificerade entreprenörerna i ditt område. Det är både gratis och förbehållslöst för dig som husägare.