Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Bygga hus? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Att bygga elementhus blir allt mer populärt i Sverige, både när det kommer till enfamiljs- och flerfamiljshus. Idag finns det många elementhus att välja mellan i olika prisklasser. I den här artikeln går vi närmare in på vilka slags kostnader man kan förvänta sig när man ska bygga elementhus. Vi tar bland annat en titt på genomsnittskostnaderna, vad som påverkar priset, samt vad man bör tänka på under anbudsprocessen.
Vad kostar det att bygga elementhus?
Elementhus består av fabrikstillverkade moduler som monteras ihop på husgrunden. Detta skiljer sig åt från platsbyggda bostäder som byggs helt och hållet på tomten.
I vår prisdatabas på Byggstart ser vi att genomsnittspriset per kvadratmeter för att bygga enfamiljshus ligger på 22.500 kr. Dyrare projekt kan landa runt 35.000 kr/m2, medan billigare projekt kan gå så lågt som 17.500 kr/m2. Var på skalan man hamnar beror på en rad olika faktorer såsom komplexitet, markförhållanden och bostadens standard. Elementhus ligger ungefär på samma snittpriser som enfamiljshus generellt, eftersom modulerna inte skiljer sig åt avsevärt i pris när man bara köper in en byggsats för ett hus. De stora kostnadsskillnaderna börjar märkas av när man bygger 3 hus eller fler. På Byggstart ser vi att priset för modulerna och monteringen av dessa vanligtvis utgör mellan 20 och 35 % av totalkostnaden för att bygga ett elementhus, så även om man gör vissa besparingar har det inte någon större inverkan i relation till totalkostnaden.
Vad påverkar priset när man bygger elementhus?
När man bygger elementhus får man färdiga moduler från en fabrik eller verkstad. Dessa tillverkas utefter specifikationerna som anges i arkitekt- och konstruktionsritningarna. Här kan man alltså välja mellan så kallade kataloghus (färdiga ritningar av standardhus) och att utforma huset efter ens egna önskemål. Beroende på hustillverkare kan båda alternativen levereras i moduler. Som prisstatistiken ovan visar råder det stora skillnader mellan vad ett elementhus i slutändan kan kosta. Några av de avgörande kostnadsdrivarna är:
- Val av tillverkare: Det finns många tillverkare som levererar husmoduler på den svenska marknaden. De skiljer sig alla åt på många sätt och vis, och priset är en av dessa faktorer. Vissa väljer att satsa på lägre pris, medan andra lägger sitt krut på kvalitet. Den producent man väljer kommer därmed ha en stor inverkan på hur mycket man i slutändan får betala för att bygga elementhus.
- Fabrikens belägenhet: För inte så länge sedan var det vanligt att beställa moduler från fabriker i utlandet. Dessa alternativ var betydligt billigare, men nu har priserna i princip jämnat ut sig mellan den svenska och utländska marknaden. Detta beror bland annat på att den svenska kronan för närvarande är svag, och att produktionsvolymerna för de svenska tillverkarna har ökat. Priset påverkas dock fortfarande av var tillverkarens fabrik ligger.
- Husets komplexitet: Att bygga hus med element lämpar sig väl för enklare bostäder. Om man vill bygga ett hus i funkisstil, eller liknande hus med enkla, raka linjer, så kan man med fördel använda sig av färdiga moduler. Hus som har en mer komplex design, med många utsmyckningar och ovanliga vinklar, är inte lämpade som elementhus. Ju enklare huset är, desto billigare blir den att bygga som elementhus.
- Val av produkter och lösningar: Ett elementhus omfattar de yttre beståndsdelarna såsom tak, ytterdörrar, fönster, ytterväggar och innertak. Därav kommer den här byggmetoden först och främst reducera utgifterna för det utvändiga arbetet. När elementen är på plats så återstår det resterande arbetet med bostaden, alltså att färdigställa interiören. Detta inkluderar inredning, kök, badrum, ventilation, belysning, m.m. Man bestämmer själv vilka material man vill använda, och dessa beslut har en stor inverkan på slutkostnaden.
- Val av entreprenör: De flesta byggherrar använder sig av en byggentreprenör när de ska bygga elementhus. Entreprenören kan bistå med hjälp under hela processen. De flesta tillverkare av elementhus föredrar att beställningarna går via en entreprenör. Även här råder det stora prisskillnader. Se till att du väljer en entreprenör som upprätthåller ett högt mått av kvalitet, samtidigt som de erbjuder konkurrenskraftiga priser.
- Tomtens beskaffenhet: Priserna som anges i den här artikeln inkluderar inte priset på tomten. Dock är detta en stor och viktig utgift att räkna med när man ska få en överblick över vad projektet kostar. Tomtens förutsättningar kan också ha en inverkan på slutpriset. Om man exempelvis köper en tomt med mycket berggrund så måste man bryta eller spränga bort den för att kunna anlägga husgrunden. Detta drar upp kostnaderna markant. Det är även viktigt att tomten är lättillgänglig så att man utan problem kan leverera elementen samt använda en kran för att montera dem.
Behöver du hantverkare? Jämför anbud här
Hämta in förbehållslösa anbud från kvalitetssäkrade hantverkare via Byggstart
Bygga hus? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Lönar det sig att bygga elementhus?
Huruvida det lönar sig att bygga elementhus eller inte varierar från projekt till projekt. Här kommer några faktorer som du bör överväga:
- Tidsbesparing: Generellt så går det betydligt snabbare att bygga elementhus om man jämför med platsbyggda hus.
- Skalfördelar: Ju fler identiska hus man beställer, desto billigare blir priset per enhet från tillverkaren. Detta innebär alltså att man sparar mer ju fler hus man bygger, vilket är en faktor som främst gynnar fastighetsutvecklare.
- Tomtens beskaffenhet och tillgänglighet: När man ska bygga elementhus är det viktigt att tomten är tillgänglig för lastbil och kran. Om inte så blir det betydligt svårare att montera modulerna. Det blir alltså inte lönsamt att bygga elementhus om man inte kan nå fram till tomten på ett smidigt sätt.
- Hustyp: Vissa typer av hus är mer lämpade för att byggas som elementhus än andra. Detta gäller särskilt hus i funkisstil och liknande hus med enklare linjer. Mer komplexa hus med många vinklar och utsmyckningar på fasaden är svårare att bygga som elementhus.
Huruvida det lönar sig att välja elementhus eller inte beror alltså på många olika faktorer. Om man väljer en hustyp och en tomt som lämpar sig väl för färdiga moduler så kan man göra projektet både enklare och billigare redan i förarbetet. Dessa besparingar kommer först och främst märkas av för större projekt, såsom när man ska bygga flerfamiljsbostäder och radhus.
Hur beställer man ett elementhus?
Förr var elementhus nästan synonymt med kataloghus (det vill säga befintliga husmodeller som erbjuder få avvikelser från originalritningarna). Idag kan man även ta fram arkitektritningar som sedan skickas till en tillverkare av elementhus för att omvandlas till moduler. Man kan även hitta hustillverkare som erbjuder så kallade nyckelfärdiga lösningar. Då tar de fram ritningarna tillsammans med byggherren, bygger elementen i sina verkstäder och sedan monterar huset till den grad av färdigställande som byggherren önskar. Processen kan därmed se lite olika ut beroende på hustillverkare och entreprenör.
Att beställa element från tillverkaren utifrån arkitektritningar är normalt sett något som entreprenören sköter. Därför är det viktigt att man anlitar en kompetent firma som har erfarenhet av att bygga elementhus sen tidigare om man väljer den vägen. Tillverkaren brukar vanligtvis inte ha direktkontakt med privatpersoner, men det kan som sagt skilja sig åt.
Väljer man totalentreprenad eller generalentreprenad ansvarar då huvudentreprenören för hela utförandet, från markarbetet och anläggningen av grunden som måste vara på plats innan man kan börja montera modulerna, till att montera modulerna och färdigställa det invändiga arbetet som återstår efter att modulerna monteras ihop. Då koordinerar huvudentreprenören dessutom arbetet mellan de olika yrkesgrupperna, såsom rörläggare, elektriker, målare och plåtslagare. Totalentreprenörer som arbetar med elementhus har i regel samarbetspartner och underleverantörer som de arbetar regelbundet med. Väljer man denna entreprenadform innebär det att man kan få ta del av rabatter som man annars inte haft tillgång till. På Byggstart ser vi att de flesta av våra kunder väljer en total- eller generalentreprenadform för att bygga sina elementhus.
Hur hittar man en bra byggfirma?
När du bestämt dig för att bygga ett elementhus kan vi på Byggstart hjälpa dig hitta rätt entreprenör för projektet. Vi har samlat kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare på en och samma plats så att det ska vara enklare för dig att hitta pålitliga och kompetenta firmor. Vi har kontrollerat referenser, kreditvärdighet och certifieringar för alla företag som har tillgång till vår plattform, och vi bevakar även dessa kriterier löpande. Det är endast firmor som upprätthåller en hög kvalitet och konkurrenskraftiga priser över tid som får vara en del av plattformen. Det är gratis för dig som byggherre att lägga ut ditt projekt, och efter du har gjort detta kommer du få ta emot anbud från flera olika firmor. Genom att lägga ut ditt projekt på Byggstart förbinder du dig inte till något.