Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Källerutbyggnad? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Fullskalig expansion eller renovering av ytskikten
Det säger sig självt att det blir en stor prisskillnad om källaren endast behöver nytt golv och ny väggpanel eller om du måste göra ett komplett grundarbete med utgrävning och betonggjutning. En ytskiktsrenovering handlar exempelvis om målning, lägga kakel eller slipa golv. En komplett källarutbyggnad kräver däremot ett betydligt mer omfattande arbete. Bila upp golvet, gjuta upp grund och sätta ny isolering är typiska moment som ingår i en totalrenovering. Det innebär att arbetet tar längre tid och att det krävs en helt annan budget för arbetskraft, utrustning och material.
Det är vanligt att man delar in en renovering av källare i fyra delar: utvändigt grundarbete, invändigt grundarbete, teknisk installation och inredning. Ut- och invändigt grundarbete ingår allt som oftast i en källarutbyggnad och innebär mycket arbete. Behovet av dränering, isolering och avlopp gör att du måste gräva ut runt huset och i vissa fall bila upp och gjuta om grunden invändigt. De tekniska arbeten omfattar allt som gäller rörläggning, ventilation och elinstallation. Inredningen är det sista steget och omfattar uppsättning av innerväggar, golvläggning samt inredning av de olika rummen.
På Byggstart har vi utvecklat en prisdatabas baserad på våra tidigare projekt som kan ge en indikation på var slutkostnaden kommer att landa. En fullständig källarutbyggnad ligger mellan 8.000 och 16.000 kronor, inklusive moms, per kvadratmeter, och har ett snittpris på cirka 12.000 kronor per kvadratmeter. Detta är genomsnittspriser och varierar alltså från projekt till projekt. För att kunna budgetera enskilda projekt måste man ha tillgång till projekteringen eller förfrågningsunderlaget. Registrerar du ditt projekt hos oss får du konkreta och detaljerade offerter från flera duktiga och kvalitetssäkrade hantverkare.
Ett konkret exempel
Här nedan kommer ett konkret exempel på en källarutbyggnad i ett enfamiljshus. I det här fallet byggde man om en gillestuga till sovrum och allrum. Den totala boytan som byggdes till var på 60 kvadratmeter.
- Arkitekt för sammanställning av bygglovsansökan till kommunen: 50.000 kronor
- Utvändig dränering: 110.000 kronor
- Bilning (50 cm djupt): 225.000 kronor
- Betongarbete (nytt golv): 30.000 kronor
- Golvvärme: 30.000 kronor
- Övrig elinstallation: 30.000 kronor
- Golv: 70.000 kronor
- Invändiga väggar och tak: 115.000 kronor
Summa totalt: 660.000 kronor
Det här projektet slutade alltså på cirka 11.000 kronor per kvadratmeter, en summa som ligger i den nedre delen av prisskalan. Anledningen till det är att det inte byggdes något badrum eller kök och att dräneringsarbetet blev förhållandevis billigt eftersom det var lätt för grävmaskinisterna att ta sig runt i trädgården.
Källerutbyggnad? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vilka faktorer påverkar priset?
Även om priserna som vi nämner ger en idé om vad det kan kosta att bygga källare finns det ändå stor variation mellan olika projekt. Låt oss titta närmare på de största kostnadsposterna.
Källarens storlek
Ju större källare desto dyrare lär projektet bli. Kvadratmeterpriset avtar dock i förhållande till ytan. Anledningen är att det förekommer vissa stordriftsfördelar om entreprenören exempelvis kan arbeta längre på ett och samma ställe och att det krävs mindre koordinering när projektet väl är igång. Större ytor kräver även mer material och ju större mängder material som behövs köpas in desto bättre pris per meter eller kvadratmeter kan entreprenören förhandla fram.
Badrum och kök
Bad och kök är de dyraste rummen att bygga. Ju fler rum du planerar av detta slag desto dyrare blir det. Totalrenovering av ett litet badrum kostar cirka 150.000 kronor medan ett större badrum med mer exklusiv inredning går på uppemot 250.000 kronor eller mer. När det kommer till kök är det stora skillnader i pris beroende på leverantör, men du kan räkna med minst 80.000 kronor inklusive själva köket och monteringen (med rör och el).
Strukturella ändringar
Om du måste göra ingrepp i eller förändra den bärande konstruktionen blir arbetet mer omfattande än vid ändringar i icke-bärande väggar, vilket även speglas i priset. Måste man förstärka vissa konstruktionsdelar stiger slutsumman ytterligare, såväl gällande projekteringen som utförandet.
Material och standard
Här varierar det mycket mellan olika projekt men i gengäld kan man påverka priset en del, till exempel vid val av parkett, kakel, armaturer, köks- och badrumsinredning.
Entreprenören
Även här kan man räkna med stora skillnader i pris. Kvalitet kostar pengar och duktiga hantverkare vet vad de ska ta betalt för arbetet de gör. Det är emellertid viktigt att hitta en entreprenör med erfarenhet, bra referenser, certifieringar samt en solid ekonomi.
Vad ingår i priset?
När du får ett anbud från en totalentreprenör är i regel alla arbeten och det mesta av materialet inkluderat i priset. Det är likväl vanligt att du som kund köper in en del ytskiktsmaterial själv eftersom det finns ett stort urval och personlig smak är en viktig faktor. Entreprenören kan dock vara behjälplig med goda råd och kontakter och kan ibland ha fördelaktiga avtal med leverantörer som de ofta gör inköp från. De material som du kan köpa in själv är:
- Kök: Ska du ha kök i källaren är det vanligt att du som kund köper in det själv eftersom det finns stora valmöjligheter med tanke på design och pris.
- Klinker och parkett: Återigen finns det mycket att välja mellan när det kommer till klinker och parkett, så det är svårt för entreprenörer att göra något val när de tar fram offerter. Det kan dock vara bra att kontrollera om själva arbetet med att lägga klinker och parkett är inräknat. Du kan alltid höra med entreprenören om det finns möjlighet till att få rabatt hos någon av de tillverkare som de brukar samarbeta med.
- Badrumsmöbler, toalettstol och armaturer: Även här varierar priset mycket och det är svårt för en entreprenör att ta ställning till vad du föredrar. Återigen är det smart att höra med entreprenören om de har några fasta samarbetspartners som kan ge ett bra pris.
Möjligheter till att hålla nere kostnaderna
Att bygga källare är ett dyrt projekt och kostnaderna kan snabbt skjuta i höjden. Det finns dock några saker som du kan göra själv för att hålla nere kostnaderna.
- Ta in flera anbud. Det är alltid en bra idé att begära in offerter från flera olika aktörer när du planerar ett projekt. Det kan vara stora prisskillnader mellan de olika aktörerna så ta reda på vilka alternativ som finns innan du tar ett slutgiltigt beslut. Rekommendationen är att ta in anbud från tre välkvalificerade entreprenörer innan du bestämmer dig för ett företag.
- Få ett bra pris på material. Undersök om det finns någon möjlighet att få rabatt när du köper in material. Hör med entreprenören om de har konkurrenskraftiga leverantörer och håll även utkik efter kampanjer och specialerbjudanden. Om du börjar planera tidigt är det lättare att hitta eventuella erbjudanden som dyker upp.
- Gör delar av jobbet själv. Mycket av budgeten kommer att gå till arbetskostnader och om du är händig är det möjligt att göra delar av jobbet själv. Fundera lite på vilket arbete du kan göra och hur mycket tid du behöver för att göra det. Var realistisk när du beräknar tidsåtgången och din egen arbetsförmåga. Kom ihåg att professionella hantverkare högst sannolikt gör ett både snabbare och bättre arbete än det du själv får till, samt att det kan bli kostsamt om du gör fel eller försenar andra arbetsmoment.
Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.
Hur kommer du igång?
Nu har du förhoppningsvis fått en översikt över vad det innebär att bygga källare och vad du kan förvänta dig för kostnader. Kom ihåg att priserna kan variera stort från projekt till projekt, så du behöver ett konkret kostnadsförslag från en entreprenör för att veta exakt vad din källare kommer att kosta. Om du registrerar ditt projekt på Byggstart får du endast offerter från kvalitetssäkrade entreprenörer. Det är dessutom gratis att använda för dig som husägare.