Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Inreda källare? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
I denna artikel går vi igenom genomsnittspriser och de största kostnadsposterna i ett källarprojekt. Du får dessutom ett konkret prisexempel av en typisk källarinredning och tips om hur du väljer rätt entreprenör.
Ytskiktsrenovering kontra grundarbete
Det säger sig själv att det är en stor skillnad på priset om du måste gräva ut källaren, dränera och isolera från grunden eller om du bara behöver gå över med målarpenseln och sedan flytta in. Om källaren redan har en tillräcklig takhöjd, en fullgod isolering och tillräckligt med fönster, kommer projektet mer likna ett normalt renoveringsprojekt där man förnyar ytskikten (väggar, tak och golv). Om källaren däremot är helt oinredd måste du i regel börja med omfattande grundarbeten (dränering, bilning, gjuta nytt golv, ta upp för fönster och så vidare) och då blir projektet genast betydligt dyrare.
Genomsnittspris baserade på tidigare projekt
På Byggstart har vi utarbetat en egen databas baserad på prisuppgifter från liknande projekt som genomförts inom vårt nätverk.
Tittar vi på priser för en full källarutbyggnad, inklusive grundarbeten och invändiga arbeten, ligger genomsnittspriset på cirka 12.000 kronor per kvadratmeter. Den summan inkluderar allt arbete och material, samt moms. Priserna varierar från cirka 8.000 kronor per kvadratmeter upp till 16.000 kronor. När det är tal om endast invändig ytskiktsrenovering blir summan betydligt lägre, och du kan räkna med ungefär halva kostnaden jämfört med en fullständig källarutbyggnad.
Var på skalan ditt projekt kommer att hamna beror på en rad olika faktorer eftersom alla projekt skiljer sig åt. En del variabler kan du påverka själv, exempelvis val av kakel, parkett, badrumsmöbler och eventuellt kök, medan andra kostnader snarare styrs av tomtens eller husets storlek och skick, hur mycket man eventuellt måste bila upp eller hur framkomligheten ser ut.
Inreda källare? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Ett konkret exempel
Nedan hittar du ett detaljerat prisexempel på ett källarprojekt som utfördes av en entreprenör kopplad till Byggstart. Summorna ger en indikation på de olika kostnadsposterna, vad du själv kommer att få betala beror som sagt på en rad olika faktorer som är omöjliga att räkna in.
Det här projektet omfattade ett bygge av en uthyrningslägenhet i källaren av ett enfamiljshus som inte var inredd sedan tidigare. Arean på uthyrningsdelen var cirka 50 kvadratmeter och priserna inkluderar arbete, material och moms.
- Arkitekt, inklusive ritningar och bygglovsansökan: 40.000 kronor
- Dränering: 35 löpmeter x 4.500 = 157.500 kronor
- Upptagning för nya fönster: 4 stycken x 8.000 = 32.000 kronor
- Bilning: 40 kubik x 4.500 = 180.000 kronor
- Golvgjutning: 50 kvadratmeter x 550 = 27.500 kronor
- Badrum: 215.000 kronor
- Kök (inklusive själva köket och montering): 80.000 kronor
- Golv, tak, innerväggar: 40 kvadratmeter x 2.800 = 112.000 kronor
Totalt: 844.000 kronor
För det här projektet landade priset per kvadratmeter på cirka 17.000 kronor, vilket inte är ovanligt när man bygger om en källare till en uthyrningslägenhet eftersom kraven på en ytterligare bostad är högre än vid en vanlig utbyggnad.
Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.
Planera ordentligt
Alla renoveringsprojekt börjar med en planeringsfas och ju bättre du planerar desto lättare är det att hitta de bästa lösningarna. Det är trist att behöva stoppa arbetet halvvägs bara för att det har dykt upp problem som enkelt hade kunnat undvikas med lite bättre planering. Det är bra att ligga ett steg före när du gör så pass stora förändringar i hemmet, så lägg ner lite extra tid och energi på att göra en så bra planering som möjligt. Det är också ett klokt drag att kontakta en entreprenör så tidigt som möjligt i processen eftersom kunniga och erfarna hantverkare är eftertraktade och har mycket att göra. Det innebär i praktiken att du oftast får vänta lite innan de kan ta sig an ditt projekt.
Vi hjälper dig gärna att hitta den rätta entreprenören till ditt projekt. På Byggstart har vi ett stort nätverk av duktiga hantverkare med solida referenser. Om du registrerar ditt projekt på vår hemsida ser vi till att du kommer i kontakt med flera seriösa entreprenörer i ditt område som du enkelt kan välja emellan. Det är helt gratis och du förbinder dig inte heller till något genom att lägga in projektet.
Du bör också ha det relativt klart för dig hur källaren ska se ut när den är färdig. Även i det här fallet kan entreprenören vara behjälplig med olika infallsvinklar, så involvera gärna företaget redan under planeringsfasen. Det kommer också att bli lättare att sätta upp en budget när du vet vad du är ute efter. Har du gott om tid är det både en fördel och enklare att kunna nyttja olika erbjudanden och rabatter på material och inredning, och på så sätt få en lite lägre slutkostnad.
Om du ska göra om källaren från biarea till boyta, måste du antingen göra en anmälan om ändrad användning till kommunen eller, beroende på vilka åtgärder som ska göras, ansöka om bygglov. För att ta fram all dokumentation som behövs till ett bygglov är det vanligt att anlita en arkitekt eller byggingenjör om entreprenören inte kan eller vill ta på sig uppdraget.
Med en bra planering får du också en bättre beredskap inför oförutsedda utgifter. Har du till exempel planer på att bygga ett badrum i källaren måste nya rör dras. Då kan det lätt hända att det befintliga avloppssystemet visar sig ha gjort sitt och behöver bytas. Med en bra och detaljerad planering är du redan förberedd på vad som kan hända och vet vad du måste göra för att lösa problemen.
Gör renoveringen billigare
Det finns emellertid olika saker du kan göra för att hålla priset så lågt som möjligt. Det mest uppenbara är kanske att göra en del av arbetet själv. Om du har den erfarenhet och kompetens som krävs för att få ett fullgott slutresultat, är det inget som hindrar dig från att göra en insats. Den mest nödvändiga utrustningen kan du hyra och det är en tillfredsställande känsla att veta att man har byggt delar av källaren själv.
Men även om det går att spara mycket pengar på att göra jobbet själv är det viktigt att komma ihåg att du även måste bli nöjd med slutresultatet. En sned list eller en glipa i golvet kanske inte verkar så viktigt i första hand, men kan lätt bli irriterande i längden, och pengarna som du sparade på att inte låta ett proffs göra jobbet kan bli ett surt äpple i efterhand. Oavsett hur mycket du väljer att göra själv så bör du ta in kompetensen som krävs för de viktigaste arbeten, särskild allt som rör bärande konstruktioner och våtrum. Tänk på att du inte får lov att installera elen själv, det måste en utbildad och auktoriserad elektriker göra.
Det kan också gå att spara en del pengar på materialet, men inte heller här är det nödvändigtvis så att det lönar sig att välja det billigaste. Kvalitet kostar pengar och såväl användarvänlighet och hållbarhet som det estetiska blir i regel bättre ju högre standard man väljer. Vad som lönar sig i längden för just dina behov måste du avgöra själv. För en del är det inte så viktigt om golvet är parkett eller laminat medan andra föredrar att lägga ner lite extra för massivt trä. När det kommer till inredning och möbler är prisskillnaderna särskilt märkbara. Här finns det mycket att välja mellan och det är upp till var och en hur mycket pengar man vill lägga ner på det här området.
Vad måste göras?
Som sagt beror slutsumman på vad som behöver göras för att få källaren godkänd som boyta. Är det för låg takhöjd måste det åtgärdas och det kostar en del. Detsamma gäller isoleringen, dagsljusinsläpp, radonhalter och brandsäkerhet. Ta reda på vilka krav som gäller för en boyta och planera därefter.
Källaren kan vara en bra investering
Tänk på att även om själva kostnaden kan dra iväg och hela projektet blir dyrare än du först tänkt dig, så kommer du att få igen mycket av pengarna när du säljer huset. Bostaden får fler kvadratmeter och en extra våning, något som kan ha en kännbar inverkan på försäljningspriset. Med en större boyta och extra rum kan din bostad locka en ny kategori av köpare som annars inte hade varit intresserade. Att bygga en uthyrningslägenhet i källaren är i sin tur något som höjer värdet på bostaden och samtidigt ger en bra extra inkomst.
Se även över möjligheterna att bygga ett extra badrum i källaren. Det kommer också att öka värdet på din bostad och vara en praktisk lösning för familjen. Bara en extra toalett ökar bostadens användarvänlighet avsevärt, oberoende av vad du tänker använda resten av källaren till. Att slippa springa upp och ner för trappan varje gång man ska gå på toaletten kan betyda mycket. Om planen är att du ska bygga en uthyrningslägenhet är det också ett krav att lägenheten har både badrum och kök. Det blir extra byggkostnader men det kommer att löna sig i längden.
Kom i gång
Nu har du förhoppningsvis fått en bättre uppfattning om vilka kostnader du kan förvänta dig. För att få ett mer precist pris bör du ta hem en arkitekt eller entreprenör som kan uttala sig om både möjligheter och hinder med ditt källarprojekt. Då får du även ett besked om din budget tillåter att du sätter igång med arbetet eller inte.
Vi på Byggstart hjälper dig gärna att komma igång. Registrera helt enkelt ditt projekt på Byggstart för att bli ihopkopplad med kvalitetssäkrade entreprenörer. Det är gratis och förbehållslöst för dig som husägare.