Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Bygga hus? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
En byggnadsstil som har blivit populär bland svenskar är det som vi kallar för moderna hus. Den här typen av bostäder har delar som är inspirerade av funkisstilen, samtidigt som man använder sig av mer traditionella material än de hus som är byggda i ren funkisstil. Det kan till exempel innebära att bostaden har en formgivning med rena linjer, stora fönsterpartier, fasad i trä och plant tak med takterrass. När man ska börja med ett sådant här projekt är en av de främsta frågorna för de allra flesta hur mycket det kommer att kosta. I den här artikeln tar vi upp genomsnittspriser för bostäder av olika standard och komplexitet. Vi går även igenom vilka faktorer som påverkar slutpriset på projektet mest.
Om du redan har allt som krävs för att påbörja anbudsprocessen kan du registrera ditt projekt hos Byggstart. Du blir då matchad mot flera kvalitetssäkrade entreprenörer som kan lämna kostnadsförslag på ditt uppdrag.
Hur mycket kostar det att bygga moderna hus?
På Byggstart har vi utvecklat en prisdatabas som baserar sig på projekt som har genomförts via plattformen. När byggherrarna använder vår tjänst för att komma i kontakt med entreprenörer erhåller vi en kopia av offerten och slutfakturan. På så sätt håller vi oss uppdaterade om snittpriserna för en rad olika byggprojekt.
Utifrån tidigare genomförda projekt kan vi se att snittpriset för byggen av moderna hus ligger på cirka 22.500 kronor per kvadratmeter. Priset gäller för projekt med en genomsnittlig storlek och standard. Är huset byggt med många baslösningar och en något lägre standard kan kvadratmeterpriset gå ner mot 17.500 kr, och för med exklusiva hus med fler specialanpassade lösningar kan priset sluta på 35.000 kr per kvadratmeter eller mer. Snittpriserna inkluderar allt arbete och material, både det material som du själv köper in och det som entreprenören ombesörjer inköpet av.
Det är alltså ganska stor skillnad mellan de dyraste och de billigaste projekten. Det är en rad olika faktorer som påverkar var i prisintervallet ditt projekt hamnar. Längre ner i artikeln går vi igenom vilka de största budgetposterna i ett sådant här projekt är. Lägg märke till att kostnaderna som är kopplade till arkitektens arbete inte är inkluderade i prisuppgifterna. Kostnaderna för att anlita en arkitekt kan du läsa mer om längre ner i artikeln.
Hur mycket kostar det att anlita en arkitekt och ansöka om bygglov?
Arbetet som arkitekten utför är inte inkluderat i de prisuppgifter som vi har nämnt tidigare. Att få ritat själva huset, dokumenten för bygglovsansökan sammanställda och att få projekteringen utförd tillkommer alltså. Även här varierar priset mycket. Några väljer att använda standardlösningar när det kommer till konstruktionsarbete och liknande. Andra har behov av skräddarsydda konstruktionslösningar för att uppnå det önskade slutresultatet. Specialanpassningar kan innebära mer arbete för arkitekten vilket kommer medföra ytterligare utgifter.
I vår prisdatabas ser vi att arkitektarbetet ofta utgör mellan 120.000 och 320.000 kronor av totalpriset vid bygge av moderna hus. Ungefär halva summan är kostnader som är knutna till bygglovsansökan hos kommunens byggnadsnämnd. När du ansöker om bygglov krävs det flera olika ritningar samt en del projektering och administrativt arbete. Arkitekten måste bland annat utforma ritningar som beskriver husets fasad, storlek, byggmått och placering på tomten. När du har fått ditt bygglov godkänt gör arkitekten vanligtvis den resterande projekteringen, så kallad detaljprojektering. En detaljprojektering är en översikt över vilka material som ska användas var och hur de olika delarna av huset ska konstrueras. Det här arbetet utgör den andra halvan av arkitektkostnaderna.
Själva kostnaden för att ansöka om bygglov hos kommunen är en mycket liten utgiftspost i förhållande till totalpriset. Observera dock att kostnaden varierar beroende på vilken kommun du planerar att bygga huset i. Ett bygglov kan kosta allt från några hundralappar i kommunerna med lägst avgift medan det i de dyraste kan kosta mer än 35.000 kronor att ansöka om bygglov. Vilken kommun du ska bygga i påverkar även handläggningstiden. Enligt det nya regelverket gällande bygglov får handläggningstiden vara maximalt 10 veckor, förutsatt att all dokumentation och alla tillstånd som krävs är i ordning. Förelägger kommunen om en komplettering kan handläggningstiden förlängas med som mest ytterligare 10 veckor. Det kan ta alltså ta allt från några dagar till 20 veckor innan du har ett svar på ditt bygglov. Av den anledningen är det alltid bra att förhöra sig om bygglovsavgift och handläggningstid i den kommun där du vill uppföra huset innan du anlitar en arkitekt.
Bygga hus? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vilka faktorer påverkar priset mest vid bygge av moderna hus?
Storleken på bostaden beror i regel på hur många som ska bo i huset. Samtidigt har du möjlighet att bygga smartare och mer platseffektivt om du anlitar en arkitekt. Observera att större hus vanligtvis har ett lägre kvadratmeterpris även om totalpriset är högre. Anledningen till det är att det finns vissa skalfördelar som gör att kvadratmeterpriset på större hus i regel blir något lägre än för mindre bostäder med samma standard.
Komplexitet: Med det här menar vi svårighetsgraden i konstruktionen till ditt moderna hus. Även om det finns flera byggregler och standarder som tar upp de vanligaste konstruktionsmetoderna är det möjligt att använda andra byggmetoder för att få till ett specifikt visuellt resultat. Projektet kan även bli dyrare om du till exempel vill ha speciella konstruktionsmaterial.
Materialval: Alla materialval som du gör kommer att påverka totalpriset för ett hus i modern stil. Utvändigt handlar det om fasadbeklädnad, tak, fönster och dörrar. Invändigt måste du bland annat välja vilken sorts kakel och klinker, färg, golv, innertak och så vidare som du vill använda. Alla de här materialen finns i en rad olika utföranden och prisklasser. Om du vill hålla nere utgifterna kan det löna sig att ta hjälp av arkitekten. Hen kan hjälpa dig med att hitta billigare lösningar redan under projekteringen. Det är även smart att hålla sig uppdaterad gällande erbjudanden, kampanjer och utförsäljningar hos de lokala leverantörerna och återförsäljarna. Om materialen som du vill ha är prissänkta kan du spara pengar på att köpa dem även om det är många månader kvar tills de ska användas. Tidiga inköp förutsätter dock att du har möjlighet att förvara materialet på en säker och torr plats. Kom ihåg att se till att det förvarade materialet inte ligger i vägen för de som arbetar på byggplatsen.
Badrum och kök är, tillsammans med andra våtutrymmen, de dyraste rummen att bygga och du kan spara mycket pengar på att begränsa antalet rum av den här sorten. Låt dock inte snålheten bedra visheten genom att till exempel bygga för få badrum. Det är nämligen billigare att bygga dem i samma veva som man bygger huset, än att bygga till huset vid en senare tidpunkt. Kom även ihåg att ta med eventuell familjeökning i beräkningen när du tar beslut om antalet badrum och kök i huset.
Speciallösningar: Det kan vara både frestande praktiskt att välja skräddarsydda och platsbyggda lösningar när du ska bygga ett modernt hus. Kom ihåg att sådana lösningar nästan alltid är dyrare än alternativ som finns tillgängliga i butik. Samtidigt kan det vara de specialanpassade lösningarna som gör bostaden optimal.
Egen insats: många väljer att göra en del av arbetet själva för att hålla nere priset. Här är det viktigt att du inte överskattar din förmåga gällande det arbete du ska göra eller den tid du har till ditt förfogande. Tänk på att professionella hantverkare kommer att utföra arbetet både bättre och mer effektivt. Om inte arbetet som du gör själv håller tillräckligt hög kvalitet eller är färdigt i tid kommer det att leda till förseningar och ett sämre slutresultat. Därför är det en rekommendation att överlåta arbetet till hantverkarna, om inte annat så bör du göra det för att säkerställa att bostaden håller i många år framöver och att värdeökningen blir så hög som möjligt.
En del arbete kan man dock utföra själv utan att risken för att misslyckas blir för hög. Det gäller till exempel målning, golvläggning, bortforsling av byggavfall och materialtransport. Oavsett vad du planerar att göra själv är det viktigt att du avtalar det med entreprenören så fort som möjligt för att undvika förseningar.
Hitta de rätta entreprenörerna till uppdraget
Om du har bestämt dig för att bygga ett hus i modern stil kan nästa steg vara att hitta rätt entreprenör. För att göra det enkelt för dig kan du använda dig av vår gratistjänst Byggstart. Vi arbetar kontinuerligt med att kvalitetskontrollera företagen i vårt nätverk. När du registrerar ditt uppdrag hos oss sätter vi dig i kontakt med de entreprenörer i ditt närområde som är mest lämpade för att genomföra ditt projekt. Förhandsinspektion och att begära in anbud är gratis och medför inga vidare åtaganden. Registrera ditt projekt hos oss så kommer en av våra medarbetare att hjälpa dig komma igång med anbudsprocessen.