Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Bygga takkupa? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Att bygga takkupor kan vara en praktisk lösning och lönsam investering om man behöver mer plats på övervåningen. I vår artikel tar vi upp vad det kostar att bygga en takkupa och hur du kan reducera kostnaderna utan att tumma på kvalitén.
Vad kostar det att bygga takkupor?
På Byggstart har vi sammanställt en prisdatabas som baseras på byggprojekt där kunder har använt vår plattform för att hitta entreprenörer för sina byggprojekt.
Utifrån denna databas har vi kunnat räkna ut ett genomsnittspris på cirka 100.000 kronor per takkupa inklusive moms. De enklaste byggen landar runt 70.000 kr, medan de större och mer komplicerade projekten kommer upp i summor mellan 150.000 och 250.000 kronor. Priserna inkluderar arbetskostnader och material.
Priset på en takkupa beror så klart på dess storlek, kvalitén på materialet som används samt vilken sorts kupa man väljer. Det gör en stor skillnad om man köper in en färdigbyggd kupa som monteras som en enhet eller om den byggs på plats.
Hur mycket du kommer att få betala i slutändan får du veta när du hämtar in anbud från olika entreprenörer. Och för att få detaljerade och precisa anbud är det viktigt att planlägga projektet noggrant. Ett grundligt förfrågningsunderlag med fackmannamässiga ritningar gör det enklare för entreprenörerna att ge exakta anbud. Ta gärna hjälp av en arkitekt eller byggingenjör för att ta fram de nödvändiga ritningarna, det är det bästa sättet att säkerställa att bygget följer gällande byggregler och att takkuporna smälter in i husets arkitektur. De kan även sköta ansökan om bygglov om du behöver ett sådant.
Tänk även på att ditt projekt kan vara berättigat rotavdrag.
För att komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer och få pålitliga anbud kan du registrera ditt projekt på Byggstart.
De största prisfaktorerna
Ett vanligt misstag när man ska bygga takkupor är att göra ändringar under projektets gång. Exempelvis kanske du vill ändra materialet eller se över vissa tekniska lösningar. Det händer även att vissa husägare bestämmer sig för att lägga om hela taket när de ändå har en byggställning på plats och rivit upp en del av taket. Men det enda sättet att hålla budgeten är att göra så få ändringar som möjligt efter uppstart. Nyckeln till att undvika att kostnaderna skenar iväg är en god planering och att hålla sig till budgeten man har satt upp.
En avgörande faktor för slutpriset på en takkupa är huruvida ändringar görs i bärande delar av konstruktionen. Det säger sig själv att ju mer ändringar man gör, desto dyrare lär det bli. Ett hus är en komplex enhet där varje beståndsdel är beroende av de andra. Ändrar man bärande konstruktioner tillkommer kostnader för bygglov, konstruktionsritningar och anpassning av de bärande delarna.
En annan viktig faktor är hur många och vilken typ av fönster takkupan utrustas med. Ju större fönsterytan är desto större blir behovet av uppvärmning. Övervåningens ventilationssystem kan också behöva anpassas. Allt detta ökar kostnaderna indirekt, då man inte nödvändigtvis räknar in dem i budgeten för att bygga takkupan.
Ett knep för att reducera materialkostnaderna är att hålla utkik efter rabatter och specialerbjudanden. Är du ute i god tid med planeringen och vet vilka och hur mycket material du behöver kan du hitta kvalitetsprodukter för exempelvis fönster, värmeelement, parkett och dylikt.
Valet av entreprenör är också en avgörande prisfaktor. Här kan man lätt lockas av attraktiva priser, men glöm aldrig att kvalitet kostar och att lockande anbud kan bli dyra affärer om det börjar läcka eller om vissa delar måste bytas efter bara några år. Men man kan ändå spara pengar på att hitta konkurrenskraftiga priser och ta in anbud från flera firmor.
Ett bra anbud behöver inte vara ett tecken på bristande kvalitet. Många seriösa aktörer har till exempel mindre jobbförfrågningar under vintern, och då kan man passa på att hitta någon som kan ta på sig bygget för ett rimligt pris. Det viktigaste är att välja entreprenörer eller hantverkare som har erfarenhet av att bygga takkupor.
Du som vill minska arbetskostnaderna kan även ta på dig en del av jobbet själv även om du inte är särskilt händig. Exempel på enklare jobb är avfallshantering, tapetsering eller målning. Det brukar inte vara något problem för entreprenören att lämna över dessa arbetsmoment. Andra mer kritiska moment som du kan ta på dig om du är händig är upptag av hål i taket, golvläggning och eventuellt sätta isolering. Det kräver dock god kunskap och inte alla entreprenörer lämnar garanti på jobb som de inte utfört själva i sin helhet.
Bygga takkupa? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vad ingår i ett anbud?
På de projekt vi har förmedlat kan vi se att många husägare väljer att anlita en enda firma för hela bygget, inklusive ritningar och projektering. Denna entreprenadform kallas totalentreprenad och innebär att du som kund endast behöver teckna ett avtal med en huvudentreprenör. Denna huvudentreprenör anlitar i sin tur övriga hantverkare eller underleverantörer för jobben de själva inte kan utföra, men ansvarar fortfarande för hela projektet. Fördelen med denna entreprenadform är att ansvaret ligger på ett enda företag, och därmed vet man vem man ska prata med under bygget samt om det blir något fel under garanti- eller reklamationstiden.
Oftast ingår allt material som är nödvändigt för att bygga takkupor i offerterna du får från entreprenörerna. Det kan dock hända att ytmaterial för golv och vägg inte gör det, eftersom det finns stora pris- och kvalitetsskillnader inom dessa produktkategorier som gör det svårt att bestämma i förväg vilket som passar bäst. Kontrollera därmed vad som ingår eller inte i anbuden, och kom sedan överens med entreprenören vilka material som eventuellt behöver läggas till. Se till att sedan få ett uppdaterat anbud där ytmaterialet samt monteringen av den ingår.
Takkupor vs. andra åtgärder
Många bestämmer sig för att bygga takkupor medan de överväger andra, ofta större, åtgärder, som att bygga på en våning eller höja taket för att inreda vinden. Att höja taket, ändra dess lutning eller bygga på en våning är kostsamma projekt som ofta kräver flera månaders jobb och budgetar som överstiger en normal årsinkomst. Även om det ger betydligt mera plats, är det många som inte kan kosta på sig en så stor investering och väljer istället att bygga takkupor.
Skillnaden i pris på dessa åtgärder beror bland annat på att man måste förändra stora delar av husets grundkonstruktion för att anpassa huset till de nya belastningarna. Med takkupor kan man å andra sidan göra mindre ingrepp i de bärande delarna och därmed krävs inget arbete på resten av konstruktionen.
Det är inte bara ekonomiska faktorer som gör att många vänder sig till denna lösning. Att bygga takkupor kräver inte alltid bygglov, beroende på var man bor och omfattningen av bygget. Däremot behöver man alltid bygglov för att höja taket eller bygga på en våning. Beroende på var man bor finns det även begränsningar i höjden och antal våningar för byggnader, vilket gör att man ibland inte kan få bygglov för dessa åtgärder.
Slutligen är det många som även föredrar takkupor av estetiska skäl. En takkupa ökar inte bara boytan samt släpper in mer ljus och luft, det skänker även en unik karaktär till en bostad. Det är med andra ord ett kostnadseffektivt sätt att öka både ytan och trivseln i hemmet.
Kompetens lönar sig i längden
Det är alltid en god idé att kontrollera en firmas ekonomi innan du anlitar deras tjänster. Det händer tyvärr att företag inom byggbranschen går i konkurs under eller efter bygget, och då kan det vara både kostsamt och bökigt att avsluta projektet eller åtgärda eventuella fel.
För att underlätta ditt val av entreprenör arbetar vi på Byggstart dagligen men att kvalitetssäkra företagen som ingår i vårt breda nätverk. Det innebär att vi kontrollerar deras referenser, ekonomier, certifieringar och försäkringar. Du behöver alltså inte oroa dig över vem du ska lita när du använder vår plattform: du får endast anbud från seriösa entreprenörer i ditt område som har erfarenheten som krävs för ditt projekt. Det är helt gratis för dig som husägare att använda vår tjänst och du binder dig inte till någonting genom att registrera ditt projekt på Byggstart.