Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Renovera litet badrum? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Ytskiktsrenovering kontra totalrenovering
Det är stor skillnad på en totalrenovering och att byta ut ytskikt, både när det kommer till kostnader och omfattning på projektet. En totalrenovering kräver mycket arbete och tar normalt sett 3 - 6 veckor att genomföra, medan en mindre renovering där man fräschar upp ytskikten i regel bara tar några dagar och av den anledningen kostar det heller inte lika mycket.
Vilket skick det är på badrummet är självklart det viktigaste att se över innan man bestämmer sig för om badrummet behöver helrenoveras eller om det räcker med att till exempel byta ut toalettporslinet och delar av inredningen. Om du har drabbats av vatten- eller fuktskador måste det till en totalrenovering. Vill du ändra stil på badrummet behöver du i regel bara renovera ytskikten.
En totalrenovering kan också behövas i de fall där du ändrar badrummets planlösning vilket medför att tätskikt måste göras om och avlopp, vattenrör, elinstallationer måste flyttas för att passa in i den nya planlösningen.
Hur mycket kommer ditt badrum att kosta?
Varje gång ett projekt utförs via Byggstart får vi en kopia av projektets slutfaktura. Eftersom vi ständigt har många projekt igång har vi kunnat ta fram en prisdatabas som baserar sig på ett stort antal projekt där kunden har nyttjat våra tjänster för att hitta hantverkare och entreprenörer. I vår databas går det att hitta genomsnittspriser som kan ge dig en bra uppfattning om hur mycket ditt projekt kommer att kosta.
Generellt sett ser vi att det genomsnittliga priset för badrum ligger runt 180.000 kr inklusive moms. Summan inkluderar alla kostnader som är knutna till projektet, även inköp som du gör på egen hand (kakel, armaturer, badrumsinredning).
För ett litet badrum (3 kvadratmeter) ligger snittpriset något lägre, 160.000 kr (alla kostnader inkluderade). Det händer även att projekt kan gå ner till 140.000 kr medan andra går upp till 250.000 kr, så här finns det stora prisskillnader.
Små badrum är billigare än stora badrum men skillnaden är inte så stor. Du kan räkna med mellan 8.000 och 16.000 kr extra per kvadratmeter i badrum vars yta överstiger 3 kvadratmeter. Det är i stort sett bara kostnaden för kakel som ökar eftersom de tekniska installationerna måste göras oavsett storleken på badrummet.
Vad är inkluderat i priset från entreprenören och vad köper du in själv?
Huvudregeln för vad som levereras av en totalentreprenör och vad du måste stå för själv är att du som byggherre står för inköp av material till ytskikten samt badrumsinredningen. I ett badrum är det vanligtvis kakel som gäller. Inredningen, till exempel toalettstol, badkar, tvättställ och armatur köper du för det mesta också in själv. Det beror på att det finns så många olika stilar och prisklasser att välja mellan, vilket gör att det både är opraktiskt och svårt för entreprenören att välja ut inredningen å dina vägnar.
Även om du ofta köper badrumsporslin och inredning själv, och det inte är inräknat i offerten från entreprenören, är det ändå entreprenören som tar hand om installationsarbetet. Därför kan det vara smart att diskutera med entreprenören vad som passar i badrummet. Det kan även vara så att entreprenören har förhandlat till sig bra priser på olika produkter från sina leverantörer och att du kan få ta del av dessa rabatter.
För varor som du beställer själv är det viktigt att du är ute i god tid eftersom några av de här produkterna kan behöva beställas långt i förväg. Om du måste vänta på en beställningsvara riskerar du att arbetet stannar upp helt och att det blir trassel med entreprenörens tidsplanering.
Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.
Renovera litet badrum? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Ett konkret prisexempel - totalrenovering av ett tre kvadratmeter stort badrum
För att förstå cirkapriset på de olika delarna av projektet har vi ställt upp ett konkret exempel på en offert för en totalrenovering av ett tre kvadratmeter stort badrum med duschhörna, WC och handfat. Observera att det bara är ett exempel och att varje projekt skiljer sig mycket i pris, du kan däremot använda beräkningen för att få en uppfattning om hur mycket varje del i renoveringen kostar.
1. Anbud från entreprenören:
- Rivning och avfallshantering: 12.000 kr
- VVS-montör: 39.000 kr
- Elektriker: 28.000 kr
- Snickare: 25.000 kr
- Tätskikt: 5.500 kr
- Betong/kakel: 13.500 kr
- Montering och drift: 12.000 kr
Summa offert från entreprenör: 135.000 kr
2. Egna inköp:
- Klinker (golv och väggar): 5.500 kr
- Armaturer: 10.000 kr
- Badrumsinredning: 17.000 kr
Summa egna inköp: 32.500 kr
Totalsumma, entreprenörens anbud + egna inköp: 167.500 kr
Vad är det som styr priset på renovering av badrum?
Det är inte enbart storleken på badrummet som avgör priset. Det finns nämligen några delar i badrummet som bidrar till att öka priset mer än andra. Det gäller dragning av avlopps- och vattenrör, elarbeten, ventilation och tätskikt.
De här tekniska installationerna behövs i både små och stora badrum och av den anledningen kan du ofta se prisexempel där små badrum har ett betydligt högre kvadratmeterpris än stora badrum.
Den primära skillnaden är att man i ett stort badrum måste täcka en större yta med kakel, vilket medför en marginell kostnadsökning för material och arbete.
Vidare påverkar dina val av kakel, armaturer, WC, duschlösning, badkar, handdukskrokar med mera också priset. Här finns det enklare och billigare samt exklusiva och dyrare lösningar att tillgå.
Det är även stora prisskillnader mellan olika entreprenörer, vilket är anledningen till att du bör begära in minst två offerter innan du bestämmer dig.
Hur kan man minska priset?
För att hålla kostnaderna under kontroll är det viktigt att ha en bra planering som grund. Du bör därför sätta upp en detaljerad budget innan du börjar och sedan gäller det att hålla sig till den. Det är lätt att få idéer om saker som bör ändras under arbetets gång men det kommer bara att leda till merkostnader, och det finns en risk att du överskrider din budget.
När du ska renovera badrummet är det i regel den design du väljer som är den faktor som påverkar priset mest. Arbetet som hantverkarna gör är dyrt och att dra om eller byta ut avlopps- och vattenrör, sätta nya tätskikt, göra nya elinstallationer och installera ventilation är stora utgiftsposter. Om du vill hålla ner kostnaden lönar det sig att bibehålla den existerande planlösningen i badrummet i så stor utsträckning som möjligt.
Om du är uppmärksam på vilka olika leverantörer som finns på marknaden kommer du också att kunna hitta detaljister som kan erbjuda de produkter som du behöver till ett lägre pris. Det är nämligen väldigt stor skillnad på vilka priser de olika återförsäljarna har på samma eller liknande varor. Det hjälper också om du är lite flexibel när det kommer till design och varumärken.
En bra regel är att undersöka priserna hos tre olika återförsäljare innan du bestämmer dig; på kakelmarknaden, till exempel, finns det många konkurrerande tillverkare. Priset på kakel ligger på allt från runt 80 kr per kvadratmeter upp till flera tusen kronor per kvadratmeter.
Toaletter finns i alla slag stilar och standarder men du behöver inte ha en dyr toalettstol eller dyr badrumsinredning för att få ett fint badrum. Det är mycket billigare att fokusera på andra detaljer om du vill sätt din prägel på badrummet. Badrumsinredningen kan du få ganska billigt hos de stora kedjorna om du håller utkik efter bra erbjudanden. Kom ihåg att badrumsmöbler och -porslin är relativt lätt att byta ut om man skulle ångra sig i efterhand. För ett litet badrum ligger ett standardpaket med kakel/klinker och badrumsinredning runt 15 000 kronor upp till 70 000 kronor, men detta är en kostnadspost som kan variera en del och där vissa önskar lägga lite extra.
Om du har tid över och vill minska kostnaderna ytterligare kan du titta på vilka arbeten du själv kan utföra. Om du hjälper till med det du kan, kan du hålla ner antalet arbetstimmar för projektet och i förlängningen även kostnaderna. Några vanligt förekommande åtgärder som man kan hjälpa till med är bortforsling av avfall samt målning. Om du däremot inte har så mycket tid över kan det vara en bra idé att låta entreprenören ta hand om allt eftersom företaget kommer få jobbet gjort fortare än vad du gör.
Hur hittar du rätt entreprenör till arbetet?
Den viktigaste och svåraste delen med en badrumsrenovering är kanske att hitta rätt hantverkare för jobbet. Entreprenören utgör normalt sett den största kostnadsposten för renoveringen; det är stora summor som det handlar om här. Med det sagt är det även viktigt att komma ihåg att billigast inte alltid är bäst. Erfarna professionella hantverkare är kanske dyrare att anlita men i gengäld kan arbetet bli klart fortare och prisskillnaden blir inte så stor som man skulle kunna tro.
Anlita en entreprenör som har gedigen erfarenhet av att bygga och renovera badrum; de är i regel betydligt mer effektiva. Det är också viktigt att komma ihåg att brister och fel kan kosta mycket att åtgärda i efterhand om man använder en hantverkare som inte har rätt eller tillräcklig kompetens för att utföra ett korrekt arbete.
För många är det lättast att organisera projektet som en totalentreprenad. Då behöver du bara göra en bakgrundskontroll på huvudentreprenören, och om den ser bra ut överlåter du hela ansvaret för bygget till det företag som du har valt. En totalentreprenör har redan ett bra samarbete med underleverantörer av produkter och tjänster, vilket gör att prisskillnaden mellan att själv agera projektledare eller att låta totalentreprenören sköta allt inte blir så stor. Det blir också mycket tydligare vem som ansvarar för vad om du väljer totalentreprenad eftersom du då bara behöver kontraktera och kommunicera med ett företag.
När du bestämmer dig för vilket entreprenörsföretag du ska använda kan det vara ett klokt drag att be dem visa dig några exempel på liknande arbeten som de har utfört tidigare. Du bör också kontrollera om det finns några negativa omdömen om företaget på nätet, och om du finner några, be entreprenören att ge sin version av händelsen. Kom ihåg att vi alla kan hamna i olyckliga situationer, så ta inte allt du läser på blodigt allvar. Men att det finns dock mycket som du kan utläsa ur svaret du får när du ställer den här typen av fråga.
Till syvende och sist är det en bra idé att träffa den eller de som ska arbeta med projektet. Kom ihåg att det är mer än bara professionella hantverksfärdigheter som är viktiga. Det är en person som du ska bjuda in i ditt hem under flera veckor, så här gäller det att hitta någon som du kommer överens med. Får du en dålig magkänsla eller personen/personerna ifråga gör ett dåligt första intryck på dig, är det i många fall bättre att leta vidare efter en annan entreprenör.
På Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade hantverkare. Kvalitetssäkringen baserar sig på certifieringar, prissättning, referenser och att företaget har ordning på sin ekonomi. Om du registrera ditt projekt på Byggstart matchar vi dig med de företag som är mest lämpade för ditt projekt.