Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Vindsinredning? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
I den här artikeln går vi igenom genomsnittspriser för inredning av kallvind. Vi tittar på vilka komponenter som driver upp priset och vad du kan göra för att hålla nere kostnaderna.
Vad kostar det att inreda vinden?
För att veta hur mycket pengar du måste lägga på projektet bör du ta hjälp av en entreprenör. Det är många faktorer som, mer eller mindre, påverkar priset för en vind och det är svårt att uttala sig generellt. Ska du ha badrum eller kök tillkommer det extra kostnader för att dra vatten- och avloppsrör. Ibland måste man göra ingrepp i den bärande takkonstruktionen, till exempel för att höja taket, vilket är åtgärder som har stor inverkan på slutpriset. Våningsplanets storlek inverkar självklart också på kostnaden. Det är vanligt att göra beräkningar utifrån kvadratmeterpris i samband med renoveringar och en liten vind har i regel ett högre kvadratmeterpris än en stor.
Även om det är mycket att ta hänsyn till när vi ska beräkna priset på ett specifikt projekt så har vi utarbetat en prisdatabas, baserad på genomförda projekt, för att ge dig ett riktmärke gällande vilka kostnader du kan förvänta dig.
Uppgifterna i vår databas säger att en inredning av en vind i genomsnittspris har ett pris på 13.000 kronor per kvadratmeter. Men det är många faktorer som spelar in och priserna varierar mycket. Mellan tummen och pekfingret ligger ett projekt av den här karaktären mellan 8.000 och 30.000 kronor per kvadratmeter, men finns emellertid projekt som blir både dyrare och billigare än så. Dock handlar det om totalkostnaden och inkluderar allt från arbete till material.
Ett konkret prisexempel på utbyggnad av kallvind i enfamiljsbostad
För att ge dig en förståelse för vad de olika delarna i ett vindsprojekt kostar har vi här tagit upp ett exempel på en offert för en utbyggnad av en råvind. I det här projektet byggde man om en kallvind på cirka 80 kvadratmeter i ett enfamiljshus. Var observant på att alla projekt är olika, så exemplet är bara avsett som en indikation för vad ett projekt kan sluta på. I det här projektet byggde man varken badrum eller kök loftet, vilket gav ett lägre totalpris.
- Timmerarbete (inklusive förstärkning av konstruktionen, isolering, ny trappa, väggar, tak och golv): 550.000 kronor
- Elektriker: 95.000 kronor
- Målare: 160.000 kronor
- Riggning och drift: 95.000 kronor
Summa: 900.000 kr
I det här fallet slutade priset på cirka 11.000 kronor per kvadratmeter grundyta, ett pris som hamnar i den nedre delen av skalan.
Vindsinredning? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Hur kan du påverka priset?
Det finns en hel del som du kan göra för att göra projektet lite billigare. Det mest uppenbara är att göra delar av arbetet själv. En stor del av kostnaden går till arbetskraft och har du den erfarenhet och kompetens som krävs finns det pengar att spara genom att göra en insats själv. Du måste ta med i beräkningarna att arbetet ska hålla i många år framöver och att det därför är viktigt att ha självinsikt gällande sina byggkunskaper. Tänk på att en professionell hantverkare som gör den här typen av arbete dagligen kommer att göra arbetet både fortare och bättre än vad du gör. När man tar sig vatten över huvudet och märker att jobbet var svårare än vad man trodde på förhand, är det också lätt hänt att det blir uppskjutet på obestämd tid.
Det finns också mycket pengar att spara när det kommer till material, dock är det svårt att köpa in material till grundarbete. Det är till exempel viktigt att veta vilka typer av tätningsskikt som håller längst om du ska ha ett våtrum och hur mycket isolering du måste sätta för att inte elda för kråkorna. Vanligtvis har du som lekman inte kunskap om det här vilket är en av anledningarna till att det är bättre att låta entreprenören ta hand om inköpen. En hantverkare vet dessutom vilka material som uppfyller kvalitetskraven. När det däremot handlar om ytskikt kan du med fördel ta hand om inköpen själv och minska utgifterna. På senare år har det kommit många bra alternativ, till exempel är laminatgolv billigare än parkett och vinylgolv är ännu billigare än laminat. Här får du så klart även titta på estetik, kvalitet och hur slitstarkt materialet är.
Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.
Anlita kvalificerade hantverkare
När du har bestämt dig för att inreda vinden i din bostad bör något av det första du gör vara att leta upp en arkitekt som kan göra ritningarna för en bygglovsansökan. Arkitektens underlag kommer även att utgöra grunden för offerten som entreprenören sammanställer i nästa steg. När det kommer till utförande är det vanligaste sättet att organisera projektet på att du skriver ett kontrakt med en entreprenör som sin tur kontrakterar de underentreprenörer som de brukar samarbeta med. Det är enklare för dig som lekman att följa upp projektet när du bara har en person att förhålla dig till. Vanligtvis är det ett bygg- eller snickarföretag som tar på sig att organisera och koordinera projektet och som har fasta samarbetspartners inom de övriga hantverksområdena. När elektrikern, snickaren och VVS-montören känner varandra sedan tidigare flyter samarbetet i regel på bättre. Det är även totalentreprenören som tar ansvaret om det uppstår brister eller förseningar. I och med det behöver du inte stoppa hela projektet om någon hantverkare blir försenad med sitt arbete och den hantverkare som kommer efter inte har tid att slutföra sin del av arbetet innan nästa arbete är inplanerat. Företaget ska ha betalt oavsett om hantverkaren i fråga kan utföra arbetet eller inte, men när du väljer totalentreprenad är det totalentreprenörens ansvar, inte ditt. Entreprenören gör ett prispåslag för att täcka den risken och för att företaget tar hand om all administration men såvida du inte har lång erfarenhet av att leda större projekt är det värt den kostnaden.
Det andra alternativet är att dela upp projektet i en så kallad delad entreprenad. Då är det du som är ansvarig för att organisera och koordinera projektet och de olika hantverkarna, något som kräver tätare uppföljning från din sida. Du har mer kontroll över detaljerna men samtidigt är det ditt ansvar om rörläggaren inte är klar med rördragningen när plattsättaren kommer för att göra sitt jobb. Dessutom är det svårare att få eventuella brister åtgärdade då det kan vara svårt att fastställa vem som bär ansvaret för felet.
Oavsett vilken entreprenadform du väljer måste du alltid göra en grundlig bakgrundskontroll när du väljer entreprenör. Tyvärr finns det en del oseriösa aktörer på marknaden vars egna referenser inte alltid går att lita på. En snabb sökning på Google kan hjälpa dig med den biten. Ofta kan du hitta omdömen från tidigare kunder på nätet och du kan få svar på om de aktuella aktörerna faktiskt har den kompetens som krävs. Dessutom kan du kontrollera om företaget har de certifieringar som är aktuella för området. Även om exempelvis våtrumscertifiering och VVS-auktorisation är frivilliga är de en bra kvalitetsstämpel. Får du anbud med ett betydligt lägre pris än vad konkurrenterna ger ska du dra öronen åt dig. Det blir oftast en dyrare affär i slutändan.
På Byggstart har vi hjälpt många byggherrar med att komma i kontakt med kvalitetskontrollerade entreprenörer och hantverkare. Vi har ett stort nätverk med fackfolk som har en hög kompetens. Vi har samlat dem i ett register och kategoriserat dem efter expertis, kapacitet och kompetens. Det har vi gjort för att göra det lättare för dig att hitta en entreprenör som passar ditt projekt bäst. På vår hemsida kan du registrera ditt projekt gratis. När du gör det får du offerter från hantverkare som är experter på byggprojekt av det slag som du har framför dig.
Tänk på vad du vinner
Till syvende och sist är det i regel priset som påverkar mest när vi ska bygga ut. Men när du ska inreda vinden måste du även tänka på vad du får tillbaka. Extra plats och möjligheten att utforma bostaden så som du vill ha den ökar din boendekomfort markant. Men det är inte bara på det här sättet som det lönar sig att bygga ut. En inredd vind höjer bostadens värde och den dagen du bestämmer dig för att sälja är det inte osannolikt att du får igen hela kostnaden för renoveringen. Om du är redo att börja med projektet kan du med fördel registrera det på Byggstart, så tar vi kontakt med dig för en förpliktelselös genomgång.