Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Nytt tak? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
I den här artikeln tittar vi närmare på vad du kan förvänta dig att få betala när du ska bygga nytt tak. Vi kikar även på vad som påverkar priset när man ska bygga ett nytt tak och vad man kan göra för att sänka kostnaderna. Slutligen får du tips om hur du hittar rätt entreprenör för jobbet.
Vad kommer ditt projekt att kosta?
På Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade hantverkare och entreprenörer för att göra det enkelt att hitta kompetensen du behöver för ditt projekt. Varje gång en byggherre anlitar en entreprenör via vår gratistjänst samlar vi in prisuppgifter för projektet. Denna statistik använder vi sedan för att ta fram snittpriser och prisintervaller för olika slags byggprojekt. Priserna vi anger i denna artikel bygger alltså på faktiska kostnader som ger dig en bra uppskattning av vad just ditt takbygge kommer att kosta.
Vi ser att genomsnittspriset för att bygga ett nytt tak ligger på cirka 1.500 kronor per kvadratmeter. Vi ser även att vissa enklare projekt landar kring 1.200 kr/m2 och mer komplexa runt 3.200 kr/m2. Dessa priser inkluderar alla kostnader knutna till takbygget, det vill säga arbetskraft och inköp av material. Märk väl att oförutsedda kostnader som kan uppstå i samband med rötangrepp (tyvärr ganska vanligt när man river gamla tak) inte ingår. Dessa merkostnader ingår vanligtvis inte i entreprenörernas offerter och därmed gör de inte heller det i vår prisdatabas.
En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är att varje byggprojekt har unika förutsättningar och att otaliga faktorer kan påverka priset. Av denna anledning bör du ta prisexemplen vi ger med en nypa salt. För att kunna lägga fram ett precist anbud behöver entreprenören ett konkret förfrågningsunderlag. Du kan enkelt registrera ditt projekt på Byggstart för att komma i kontakt med seriösa entreprenörer i ditt område och få anbud helt kostnadsfritt.
Vad påverkar priset på ett nytt tak?
Det är många faktorer som påverkar priset på ett nytt tak. Den mest uppenbara är storleken på taket. Ju större yta som ska läggas desto dyrare lär det bli. Samtidigt kan det vara bra att veta att kvadratmeterpriset sjunker en del när man kommer upp till en viss takyta, eftersom de fasta utgifterna (riggning och drift, planering osv.) inte varierar så mycket beroende på ytan och man kan eventuellt få mängdrabatt på material.
Priset varierar även beroende på takets utformning och hur komplext det är att lägga. Ju fler vinklar och hörn desto mer arbetstid och specialanpassade lösningar kommer det att krävas. Lutar taket mycket kan det också gå åt mer arbete och energi för att lägga det. En annan faktor är takets höjd. Högre tak kräver högre byggställningar, lift eller lyftkran, vilket i sin tur kommer att speglas i prislappen.
Även val av material kommer att spela en stor roll i budgeten. Allt från isolering, takpapp och takpannor till rännor, beslag och säkerhetsanordningar kommer i alla möjliga prisklasser. Den största kostnaden är givetvis taktäckningsmaterialet. Enklare material som takpapp och shingel är betydligt billigare än tegelpannor eller skiffer. Å andra sidan är det naturligt att betala för en bättre hållbarhet. Väl utförda takläggningar håller mellan 30 och 60 år, så det kan vara värt att tänka på när du ska välja takbeklädnad.
Slutligen kommer takets utformning påverka priset. Enklare typer av tak som sadeltak eller pulpettak är betydligt billigare att bygga än mer komplicerade varianter som mansardtak eller valmtak. Ska man byta taktyp bör man räkna med en helt annan budget, eftersom takstolar och underlagstaket måste byggas om.
Nytt tak? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vad ingår i anbuden från entreprenörer?
När man får ett kostnadsförslag av en entreprenör för att bygga tak är både arbets- och materialkostnader inkluderade. Det ger med andra ord en god bild av var slutpriset kommer att hamna, om man som sagt inte råkar ut för fuktskador.
Vanligtvis är tre yrkesgrupper inblandade i en takläggning: takläggare, plåtslagare och snickare. Entreprenören du anlitar bör ha dessa kompetenser inom sina led, eller underleverantörer för varje yrkeskategori. De vanligaste materialen som kommer att brukas är:
- Takbeklädnad
- Läkter
- Takrännor
- Beslag och huvor
- Underlagspapp eller annan fuktspärr
- Säkerhetsanordningar (stege, takbrygga, snörasskydd osv.)
Det är som sagt stora prisskillnader mellan olika takbeklädnader. Detsamma gäller i viss mån de andra materialen, så man kan alltid anpassa inköpet efter ens budget. Glöm dock inte att det helst ska hålla i cirka 30 år framöver, så det kan vara värt att satsa några extra kronor.
Som vi redan har varnat för kan rötangrepp ha en förödande inverkan på din budget. Entreprenörer anger vanligtvis i sina anbud att kostnadsförslaget inte gäller vid rötangrepp, och då måste det omförhandlas beroende på omfattningen av skadorna på takets struktur. Problemet är att det är svårt att upptäcka röta innan man rivit det gamla taket, så har man ett gammalt hus är det bra att ha en ekonomisk plan B ifall rötan är framme.
Hur mycket kostar de olika materialen?
Den största utgiften du kommer att ha är själva taktäckningsmaterialet. Nedan får du lite kött på benen för de olika alternativen:
- Skiffer - i regel det dyraste alternativet, men hållbar och slitstark produkt
- Tegelpannor - populärt och slitstarkt material som kostar lite extra
- Plåttak - Både praktisk och prisvärt alternativ
- Betongpannor - Det vanligaste alternativet i Sverige, billigt och bra som man brukar säga
- Shingel/takpapp - budgetvariant som oftast används för komplementbyggnader eller garage
Vilket material som bäst passar ditt tak beror på en mängd olika saker som din budget, lutningen på ditt tak, utseendet på ditt hus, lokala väderförhållanden m.m. Du bör även ta hänsyn till materialets vikt om du ska byta takbeklädnad. Med andra ord är det inte bara prislappen som kommer att styra ditt val. Ta gärna upp ämnet med entreprenörerna du funderar på att anlita, de har säkert kloka synpunkter att dela med sig av.
Hämta in flera anbud för projektet: Registrera det på Byggstart.se
Hur kan man reducera kostnaderna?
Den största kostnaden när man ska bygga nytt tak är alltså inköpet av taktäckningsmaterial, och det är även här man kan göra de största besparingarna. Men som vi redan har gått in på vill man inte tumma för mycket på kvalitén när det gäller tak. Ser man det som en investering på minst 30 år blir det genast tydligt att man inte bör försöka komma undan så billigt som möjligt. Kalkylen är enkel, räkna ut vad det skulle kosta med det billigaste alternativet om du måste lägga om taket var 15:e år, och jämför med budgeten för det lite dyrare materialet som kan hålla i ett halvt sekel.
Det betyder inte att du inte kan hålla utkik efter kampanjer eller specialerbjudanden på kvalitetsprodukter. Det gäller i så fall att vara ute i god tid. Du kan även höra med de olika entreprenörerna om de har fördelaktiga samarbeten med leverantörer.
En åtgärd som många överväger för att spara pengar är att göra jobbet själv. Det är självklart en möjlighet men absolut inget vi skulle rekommendera. Att lägga tak är ett komplicerat och inte minst riskfyllt jobb. Det kräver god kunskap och erfarenhet av säkerhetssystem, inte bara för dig själv utan även för andra medarbetare (man bygger sällan taket på egen hand). Takläggning i sig är också fysiskt krävande och tekniskt avancerat. Det minsta misstaget kan få förödande konsekvenser för resten av huset, så kortfattat är det bäst att hålla sig borta från taket och vända sig till ett proffs.
Tänk även på att ditt projekt kan vara berättigat rotavdrag. Här kan du läsa mer om vad som gäller för att man ska få nyttja avdraget.
Hur hittar man rätt entreprenör för att bygga nytt tak?
Att hitta rätt entreprenör är av yttersta vikt för att takbytet ska bli lyckat. Börja alltid med att hämta in flera anbud från seriösa entreprenörer som har god erfarenhet av att byta tak. Vi rekommenderar minst två eller tre. Det kan vara takentreprenörer eller snickarfirmor för mindre komplicerade tak. Jämför därefter de olika kostnadsposterna (exempelvis för de olika materialen och arbetsmomenten). Vissa anbud kanske inkluderar byte av underlagspapp, andra inte.
Därefter bör du gå noggrannare in på entreprenörernas referenser. Läs inte bara det som står på deras hemsidor, det är alltid positivt och inget att gå efter. Be om eller hitta tidigare kunder som kan berätta med egna ord hur projektet gick till. Ett annat viktigt kriterium är entreprenörens ekonomiska situation. Är företaget skuldbelagt är det nog bäst att leta vidare. Man vill helst undvika att de går i konkurs mitt i bygget eller under garantiperioden. Till slut bör man också kolla om entreprenören är tillgänglig och har kapacitet att utföra jobbet vid planerad period.
Registrerar du ditt projekt på Byggstart slipper du oroa dig för allt detta. Vårt jobb är att kvalitetssäkra entreprenörer och hantverkare runt om i landet och göra det enkelt för dig att hitta kompetensen du behöver. Det är helt gratis och du blir endast kontaktad av seriösa aktörer som har goda referenser från liknande projekt.