Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Byggledning? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vad är byggledning?
En byggledare är en person som har översikt över arbetet på byggarbetsplatsen och ser till att allt som görs, utförs enligt de avtal och kontrakt som har ingåtts, samtidigt som man bevakar säkerheten på byggarbetsplatsen. Byggledningen anlitas av byggherren, även kallad beställaren, och är dennes representant på byggarbetsplatsen. Arbetsuppgifterna för en byggledare är vanligtvis knutna till administration, ekonomistyrning och kvalitetssäkring, med fokus på att säkerställa god framdrift genom hela projektet.
En byggledare bör ha kompetens och erfarenhet inom bygg och anläggning, samt goda ledaregenskaper, eftersom många av arbetsuppgifterna utförs på själva byggarbetsplatsen och är knutna till specifika förhållanden där. Detta är också anledningen till att man kan säga att byggledning är något annat än projektledning, även om dessa roller har många gemensamma drag.
Typiska arbetsuppgifter för en byggledare kan bland annat vara:
- Administration och ledning på själva byggarbetsplatsenIngå avtal med entreprenörer, leverantörer och liknande
- Uppföljning av framdrift och kvalitetHantering av varningar, krav, ändringar och avvikelser
- Ledning av möten, besiktningar och övertagande
- Uppföljning under reklamationstiden
Hur omfattande byggledning man behöver beror på projektets storlek. För enkla projekt, där få personer är involverade, kommer uppgifterna för byggledaren att vara begränsade. I vissa fall kanske det inte ens behövs en byggledare, till exempel kan en ansluten arkitekt ofta fungera som projektledare och ta på sig de arbetsuppgifter som skulle ha tillfallit byggledaren. Är det däremot ett stort och komplicerat projekt, kan byggledningen vara en helt central funktion för att få saker att fungera bra. Det är inte heller så att en och samma person måste utföra alla uppgifter som tillkommer byggledningen. Det är vanligt att flera personer är involverade, särskilt när det gäller kvalitetssäkring av utfört arbete.
Uppgifter som man kan förvänta sig av byggledningen kan i sådana fall också inkludera:
- Daglig uppföljning av ekonomin i projektet, som fakturering och säkerhetsställande
- Löpande uppföljning av miljökrav
- SHA-uppföljning på byggarbetsplatsen (säkerhet, hälsa och arbetsmiljö)
Som nämnts är det både vanligt och fördelaktigt om personen (personerna) som fungerar som byggledare har yrkeskunskap och relevant erfarenhet. Byggledning handlar dock också om att hantera mellanmänskliga förhållanden, som kontraktsingång, konflikter, bekymmer, arbete med hälsa, säkerhet och arbetsmiljö (HMS/SHA) och liknande. Det är därför viktigt att man som byggledare har goda kommunikationsfärdigheter och är lösningsorienterad och beslutsam.
Pris
En byggledare tar vanligtvis betalt per timme, och priset ligger normalt på 900-1 200 kronor inkl. moms per timme. Totalpriset kommer därför att bero på projektets omfattning och hur mycket arbete som krävs av byggledaren. För att undvika meningsskiljaktigheter är det dock viktigt att man klargör förväntningar på tidsåtgång och arbetsomfattning innan man ingår ett avtal. Det är en klar fördel att ha ett skriftligt avtal där det framgår vilka uppgifter byggledningen ska ansvara för, och hur många timmar som ska läggas på varje uppgift.
Det är inte så att det är upp till byggledningen att definiera sina arbetsuppgifter. Om man känner sig bekväm med att göra något själv kan man självklart stryka det från listan över byggledningens uppgifter och be dem ta ansvar för resten. Detta kommer att minska byggledarens antal timmar, och man kommer därför att spara pengar genom egen insats. Det är dock viktigt att vara realistisk när man bedömer vilka arbetsuppgifter man själv kan utföra. Det räcker inte med att ha kunskap och erfarenhet för att ta på sig uppgifter, man måste också ha tid och energi att genomföra dem. Både stora och små projekt kan dra nytta av byggledning. För projekt som löper smidigt kan man kanske dra slutsatsen att kostnaderna för byggledning var onödiga, men det är inte otänkbart att det var byggledarens närvaro som gjorde att allt gick enligt planen och man undvek oförutsedda kostnader. Skulle man genomföra projektet utan byggledning, och det uppstår fel eller brister, är det inte ovanligt att rättning kommer att kosta mycket mer än vad man hade betalat i arvode till byggledaren.
Byggledning? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Projektorganisering
Att påbörja ett bygg- eller renoveringsprojekt kan vara både tids- och resurskrävande. Lyckligtvis kan man spara både tid och pengar på god projektstyrning. Nedan följer en enkel översikt över några avgörande element i planeringsfasen av ett byggprojekt.
Den som äger fastigheten där arbetet ska utföras kallas för byggherre eller initiativtagare. Byggherren behöver inte vara en person, det kan till exempel vara en bostadsrättsförening eller en samfällighetsförening. Vissa företag fungerar också som professionella byggherrar. Större offentliga myndigheter, industriföretag och kommuner är exempel på sådana byggherrar.
Byggherren har i grunden ansvaret inför kommunen för att byggarbetet utförs i enlighet med gällande lagar och regler. Det innebär huvudsakligen att själva byggnaden uppfyller krav som fastställts av myndigheterna, och att byggarbetet utförs på ett säkert sätt. Man kan dock överföra ansvaret för ansökningar, projektering, utförande och kontroll till andra som har kompetens i de enskilda elementen i byggprojektet. En sådan överföring regleras av plan- och bygglagen, som fastställer att godkända företag ska ha ansvaret för varje del i ett byggärende. Ansvarsrätt är benämningen på att ett företag har sådan godkännande.
Byggherren bestämmer om arbetet ska utföras som totalentreprenad eller delad entreprenad. Totalentreprenad innebär att ett entreprenadföretag tar hand om hela byggprocessen. Företaget kan ha all kompetens själva, eller anställa underentreprenörer för att utföra delar av arbetet. Fördelen med totalentreprenad är att man bara har ett företag att förhålla sig till, och de har ofta en kontaktperson som sköter kommunikationen ut mot byggherre eller byggledare. Om man anställer olika entreprenörer för varje kompetensområde kallas det delad entreprenad. Vid delad entreprenad måste någon ansvara för att organisera och koordinera arbetet gentemot de olika entreprenörerna. Detta kan vara ganska komplexa processer i större projekt, och det är ofta i sådana fall det är avgörande att engagera byggledning.
När projektet har startat ska byggledaren organisera och styra entreprenörerna på uppdrag av byggherren. Byggledaren kan få fullmakt att ingå avtal om inköp och leveranser med leverantörerna på uppdrag av byggherren. Vid mindre projekt rapporterar denne vanligtvis direkt till sin uppdragsgivare, medan det vid större uppdrag ofta finns en projektledare som ansvarar för genomförandet. Byggledarens uppgifter kommer ofta att inkludera uppföljning av framsteg och rapportering om framstegsproblem och andra betydande avvikelser.
Om byggledaren inte utför sitt arbete i enlighet med avtalet som ingåtts med byggherren, kan personen bli ersättningsskyldig gentemot byggherren. Det ska dock kunna bevisas en betydande avvikelse från en rimlig yrkesutövning innan ersättningskrav ska gälla.
Hur lång tid tar det?
Hur lång tid ett byggprojekt tar beror på flera faktorer. Några avgörande faktorer inkluderar bland annat:
- Projektets storlek
- Vilket arbete som ska utföras
- Grad av komplexitet
Det är därför helt omöjligt att uppskatta hur lång tid ett projekt tar i allmänhet. Något som gäller för de flesta projekt är dock att ju mer tid man spenderar, desto dyrare blir det. Att arbeta effektivt kommer därför att vara ekonomiskt fördelaktigt.
Under projekteringen kan man komma med en uppskattning av när projektet ska slutföras baserat på information som ges av de olika entreprenörerna. Ett vanligt misstag många gör är att underskatta hur lång tid det tar att genomföra ett projekt. Det är viktigt att vara realistisk, och också räkna med att oförutsedda saker kan hända som gör att saker tar längre tid än planerat. Genom att anlita en byggledare kan man förhindra att dyrbar tid går förlorad genom att hen följer upp avtal och ser till att arbetet blir färdigt i rätt tid.
Hur man hittar en kompetent byggledare
Ett av de viktigaste besluten man tar i ett byggprojekt är att välja rätt person till rätt jobb. Om man har bestämt sig för att anlita en byggledare bör man därför ta lite tid att utvärdera olika kandidater. Det rekommenderas att kontakta minst tre olika leverantörer för att bekanta sig med marknaden och se vilken prisnivå de tjänster man önskar ligger på. Utöver pris kan man också fråga efter följande kriterier:
- Referenser från tidigare projekt. Kontakta eventuella referenser och hör om de har några kommentarer om byggledningens insats. Det kan också vara bra att fråga hur projektet gick generellt sett, eftersom det ofta är byggledarens ansvar att se till att saker går enligt avtal.
- Kapacitet under den period som projektet ska genomföras. Om ett företag har många andra uppdrag under samma period som du ska genomföra ditt, bör du få extra bekräftelse på att de har kapacitet att leverera det de lovar.
- Utbildning, kurser och annan kompetens. Fråga efter dokument som bekräftar att byggledningen har den kompetens de påstår sig ha, men vara också öppen för att många kvalificerade byggledare har förvärvat kompetens genom arbetslivserfarenhet.
- Erfarenhet från liknande projekt. Undersök om byggledningen har erfarenhet av projekt som liknar det du ska genomföra, och fråga om de har tagit med sig goda lärdomar från förra gången.
Förr var det vanligt att betrakta byggledaren som just ledaren på byggarbetsplatsen, men eftersom byggprojekt har blivit mer komplexa och framför allt reglerade, finns det ett större behov av en person som har kapacitet att dokumentera kvalitetssäkring under genomförandefasen. En mer modern titel för byggledare är därför kvalitetskontrollkoordinator.
En vanlig ingång till att bli byggledare är att ha en yrkesutbildning i grunden, för att sedan bygga på med utbildning inom ledarskap. Man måste dock komma ihåg att en byggledare, utöver att ha översikt över byggprocessen, också ska fungera som mäklare och kontaktperson. Det är därför viktigt att man hittar en person som kan skapa god kemi mellan de involverade personerna.
Några metoder för att komma i kontakt med potentiella kandidater inkluderar följande:
- Sök efter byggledning och byggledare på internet. När du använder en sökmotor kan det vara bra att inkludera plats i sökningen, så det är större chans att du får träffar i närområdet. Sök till exempel "byggledare Oslo".
- Fråga vänner och bekanta om de har varit i en liknande situation som du, och hör om de kan rekommendera en bra byggledare. Om inte, kanske de känner någon som kan.
- Om du vill spara lite tid kan du använda anbudstjänster på internet. Du kan lägga in en beskrivning av projektet hos Byggstart, och då kommer du att kontaktas av kvalitetssäkrade företag som passar för ditt projekt.
Goda råd
Att starta ett byggprojekt kan vara överväldigande. Det är kanske en av anledningarna till att byggledare är en egen yrkestitel. Nedan följer några goda råd på vägen när man ska anlita en byggledare:
- Det är alltid en fördel att vara ute i god tid, men det har liten mening att kontakta företag som erbjuder byggledning innan man kan ge dem en beskrivning av projektet. Utan tillräcklig information kommer de inte kunna ge ett giltigt prisförslag, och de kan heller inte veta om de har rätt kompetens tillgänglig.
- Om projektet är av betydande storlek kan det vara smart att genomföra ett uppstartsmöte med byggherre, byggledning och entreprenörer där man går igenom hela projektet och varje individs roll.
- Byggledaren har kanske ansvar för ekonomin i projektet, men du bör också hålla koll på vad byggledaren fakturerar dig för. Det kan vara en fördel att be om specificering av vilket arbete som utförs under de olika posterna, för att undvika dubbel fakturering. Till exempel kan besiktning på byggplatsen och arbete med hälsa, säkerhet och miljö (HSM) uppfattas som två olika arbetsuppgifter, men kan snabbt vara samma uppgift. Det är dock viktigt att uppgiften att skriva en specificerad faktura är enkel, för du betalar ju också timpris för det.