Höja taket: Här är 8 saker som du måste veta

 

Överväger du att höja taket på huset? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Höja taket

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Genom att höja taket kan du utvidga bostaden med en hel våning utan att för den sakens skull behöva flytta eller använda dig av trädgårds- och utomhusytor. Det är några begrepp som ofta används som synonymer till varandra i samband med takhöjning. Såväl taklyft som höja taket och påbyggnad är begrepp som du kan få se när du börjar läsa in dig på området.  Påbyggnad används i de fall när man inte bygger ut från en existerande vind utan bygger ett helt nytt våningsplan, och av den anledningen är projektet med krävande och kostsamt än ett taklyft eller takhöjning.

I den här artikeln får du åtta tips på vad du bör tänka på när du planerar att höja taket på din bostad. Du kan bland annat läsa om vad som krävs för att få projektet godkänt, vilka förberedelser du bör göra och hur du hittar de rätta hantverkarna till ditt projekt.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

1. Sätt av tid till planering

Att höja taket är i regel ett omfattande och tidskrävande projekt. Därför är det ett måste att börja med planeringen och anbudsprocessen i god tid. Enbart arbetet med att ta in offerter tar i regel ett par månader för den här typen av projekt. Du bör även beräkna motsvarande tidsaspekt för projektering och eventuellt arbete med en arkitekt före själva anbudsprocessen.

Själva genomförandet tar normalt sett 2-6 månader beroende på hur komplicerat och stort projektet är. Därför är det smart att börja med anbudsprocessen eller projekteringen så snabbt som möjligt.

När du kontaktar entreprenörer är det även bra att ha så mycket som möjligt av dina planer klara. Ju tydligare din projektering är desto mer exakta och rättvisande offerter får du. Om du redan är klar för att engagera en entreprenör kan du registrera ditt projekt på Byggstart. Vi har samlat kvalitetskontrollerade entreprenörer och hantverksfirmor på ett och samma ställe för att det ska vara lätt för dig att välja rätt. 

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

2. Gör en realistisk budget

Byggstart har vi tagit fram statistik för priset för olika byggprojekt. Statistiken grundar sig i projekt som är utförda av entreprenörer som ingår i vårt nätverk. Utifrån de prisuppgifter som ingår i databasen kan vi se att taklyft är ett projekt som vanligtvis landar på runt 16.000 kronor per kvadratmeter. Det kvadratmeterpriset är realistiskt för projekt med en normal standard på lösningar och material. Priset gäller projekt med en genomsnittlig komplexitet. Några projekt kan gå ner mot 12.000 per kvadratmeter medan andra landar på 24.000 kr eller mer. Om du vill ha lösningar med en högre standard, eller om projektet är väldigt komplicerat, hamnar projektet på den övre delen av prisskalan. Projekt med baslösningar och enklare standard blir såklart billigare. Det är även värt att nämna att stora projekt ofta har ett något lägre kvadratmeterpris, eftersom det finns vissa skalfördelar vid större byggprojekt.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

3. Ta reda på var du kan göra besparingar

I samband med ett taklyft är det många faktorer som kan driva upp eller reducera priset. Det mest centrala är i regel komplexiteten och storleken på arbetet. Komplexiteten beror i stor grad på bostadens konstruktion, tillstånd och byggår. Av den anledningen kan du inte påverka priset så mycket på det här området. Det finns dock andra faktorer som påverkar priset och som du kan styra mer över.

Specialanpassade lösningar och platsbyggda detaljer är ofta dyrare än motsvarande lösningar som du köper i butik. Genom att samarbeta med en arkitekt eller inredningsarkitekt kan du får tips om funktionella och platsbesparande lösningar för såväl förvaring som sovplatser och planlösning, men det gör också att priset blir lite högre i jämförelse med standardlösningar.

Badrum och kök är de dyraste rummen att bygga och om du väljer att göra det kommer projektets slutkostnader med stor sannolikhet hamna i det övre prisskiktet. Vilka invändiga lösningar, ytskikt och material som du väljer inverkar också mycket på slutpriset. Enbart för golvbeläggning kan priset per kvadratmeter variera med flera tusen kronor från de billigaste lösningarna i linoleum eller vinyl till de dyraste i massivt trä eller sten. Lägg med fördel tid på att undersöka vilka olika alternativ du har och vad de olika producenterna erbjuder. I vissa fall har entreprenören bra avtal med några leverantörer och du kan även hålla utkik efter erbjudanden från återförsäljare på egen hand.

Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.

4. Undersök vilka faktorer du ska titta på i anbudsprocessen

Förutom priset är det flera andra kriterier som du ska ha med i bakhuvudet när du letar efter rätt hantverkare till ditt projekt. Entreprenören bör ha genomfört liknande projekt tidigare. Fråga gärna om företaget har några referenser som du kan ringa till. Entreprenören som du väljer bör även ha tillräckligt med kapacitet för att kunna utföra projektet relativt snabbt. När de olika företagen kan börja med projektet varierar också.

I Sverige har vi flera certifieringar för entreprenörs- och hantverksföretag. Några av dem är auktorisation som elinstallatör, våtrumscertifiering och VVS-auktorisation. Av dessa är det bara auktorisation som elinstallatör som är lagstadgad. Även om de resterande certifieringarna är frivilliga är de ändå bra kvalitetsstämplar. 

Några råd gällande formaliteter är också på sin plats. Företaget bör ha ekonomisk soliditet, det vill säga att de har en stabil ekonomi och inte står på randen av en konkurs. Det här tar du reda på genom att ringa Kronofogdemyndigheten eller genom att göra en kreditupplysning på företaget. Dessutom kan det vara ett klokt drag att finna en entreprenör som du kommer bra överens med, så att projektering och kommunikation flyter på bra.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

5. Ta reda på om projektet är bygglovspliktigt

Takhöjning räknas som en påbyggnad och är därför bygglovspliktig. Du behöver även ta hjälp av en projektör, till exempel arkitekten som gör ritningarna för att upprätta all dokumentation som krävs till din bygglovsansökan. 

När du ska ansöka om bygglov hos byggnadsnämnden i kommunen måste du börja med att anlita en arkitekt eller en annan fackkunnig som kan ansöka om bygglov för din räkning. Du får hjälp med alla ritningar och att skicka in själva ansökan till kommunen. 

I några bostadsområden kan takhöjning vara ett projekt som är svårt att få godkänt. Hur det ligger till i just det område som du bor i kan du ta reda på genom att gå igenom detaljplanen. Om du är osäker kan du även kontakta en av kommunens bygglovshandläggare så får du mer information och hjälp med hur du ska gå vidare. Det är även möjligt att ansöka om ett förhandsbesked för att få en uppfattning om möjligheterna till ett positivt bygglovsbesked. 

6. Skriv ett ordentligt och juridiskt bindande kontrakt

När du har hittat en hantverkare är det viktigt att du skriver ett tydligt och juridiskt bindande kontrakt. Använd gärna en kontraktsmall för hantverkstjänster från Konsumentverket. I kontraktet ska det framgå tydligt när arbetet ska starta, när det ska vara färdigt och hur eventuella förseningar eller oförutsedda utgifter ska hanteras.

7. Se till att projektet löper på så smidigt som möjligt

Utöver kontraktet är det alltid bra att sätta sig ner med entreprenören och utarbeta en tidsplan. Den kan innehålla fler datum och specifika delmål än bara slutdatumet, och se till att den blir en bilaga till kontraktet. På så sätt kan du som lekman och byggherre lättare överblicka arbetet och se att det följer den uppsatta tidsramen. Ju större projektet är desto mer detaljerad ska tidsplanen vara.

Så länge projektet fortgår är det smart att besöka byggplatsen med jämna mellanrum så att du vet att de olika delmomenten i tidsplanen blir klara i rätt tid. Det blir även lättare att upprätthålla en bra dialog med hantverkarna. Försöka att klara av så mycket detaljer som möjligt på förhand så att du slipper att ändra på planeringen och ta nya beslut när arbetet är igång. Det kan nämligen leda till både förseningar och extra kostnader. 

8. Avsluta projektet med alla formaliteter i ordning

När projektet närmar sig slutet är det fortfarande några formaliteter som du behöver ta hänsyn till. Betala inte hela fakturan innan slutbesiktningen är utförd, vanligtvis håller man inne med 10 procent. Alla projekt som är bygglovspliktiga kräver att det finns en kontrollansvarig som finns med under hela projektet. Det är kommunen som utser den kontrollansvarige och personen ifråga medverkar även under slutbesiktningen. När de eventuella fel eller brister som upptäcks under slutbesiktningen är åtgärdade betalar du den resterande summan.

Försäkra dig om att du har fått kopior på alla relevanta dokument och intyg från de involverade hantverkarna. Dokumentationen kan bli viktig om det skulle uppstå problem i efterhand och de kan även gynna försäljningspriset den dag du bestämmer dig för att sälja eller renovera ytterligare.

Nästa steg

När du har fått en uppfattning om vad det innebär att höja taket och vilka förberedelser som du bör göra, är nästa steg att hitta en lämplig hantverkare för att utföra arbetet. På Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverksfirmor på ett och samma ställe, allt för att det ska vara lätt för dig att hitta rätt företag. Om du vill ha hjälp med att komma i kontakt med en entreprenör som kan höja taket på din fastighet kan du registrera projektet på Byggstart.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.