Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Jämför offerter från flera proffs
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Isolera källare - det här måste du veta
Att bygga ut källaren kan vara ett både spännande och utmanande projekt. Det extra utrymmet kan vara skönt att få men det innebär även en hel del arbete att färdigställa ett helt våningsplan. Kanske har du gjort en del renoveringsarbeten tidigare, och har i och med det en del kunskap inom området, men det är viktigt att komma ihåg att mycket blir annorlunda när det sker under marknivå. Du måste se till att dränering, ventilation och avlopp är anpassat till att fungera som det ska när det är nedgrävt. I synnerhet blir isoleringsarbetet annorlunda och extra viktigt eftersom det finns stora risker för fuktskador.
1. Planera noggrant
Det här gäller alltid när du ska renovera, men det är särskilt viktigt att påbörja planeringen i god tid när du ska bygga ut källaren. Planera projektet så detaljerat som möjligt, särskilt om det ingår i en större renovering. Då behöver du ha en tydlig tidsplan och kontraktera hantverkare i god tid för att isolera din källare. Om du väljer en hel eller delentreprenad är det upp till dig men om du anlitar flera företag är det extra viktigt att arbetet utförs inom tidsramen så att alla arbetsmoment kan börja enligt planerna. Det gäller även vid en totalentreprenad, men då är det totalentreprenören som har ansvaret för att koordinera allt arbete och inte du.
2. Isolera rätt
Många tror att man ska isolera källaren på insidan. Det är ju betydligt enklare än att gräva upp runt hela huset och sätta upp en utvändig isolering, men om du sätter isoleringen på insidan kan du får problem med kondens och fukt.
Anledningen är att en invändig isolation hindrar värmen i luften från att torka ut eventuell fukt i väggen. Det ger i sin tur en bra grogrund för mögel- och rötsvamp, något som du definitivt vill undvika. Om förhållanden gör det svårt att sätta upp en utvändig isolering, bör ändå ⅓ av isoleringen sättas utvändigt och resterande ⅔ invändigt. Det är mer arbete att gräva upp runt hela huset, och det kostar mer, men ofta har du redan grävt ut runt huset för att kunna lägga dränering och då är mycket av jobbet redan gjort.
3. Överväg invändig isolering
Om det visar sig att det är fullständigt omöjligt att göra en utvändig isolering, finns det lösningar för en invändig dito. Det är inte en optimal lösning, och inte heller riskfritt, men har man inget val så är det populärt att bygga ett så kallat “rum i rummet”. Då bygger du upp nya väggar på insidan av ytterväggarna och lämnar en luftspalt på cirka fem centimeter mellan den nya lättbetongväggen och ytterväggen. För att få kontroll på fuktnivån i luftspalten och motverka svampangrepp, bör du installera en avfuktare som suger ut fukten och blåser in torr luft. En avfuktare är relativt energisnål och du kommer knappt se någon ökning på elförbrukningen.
4. Ta reda på vad som ska isoleras
De flesta förknippar nog isolering med väggar. Speciellt i en källare där marken utanför är kall och fuktig, något som också gör att luften i källaren kan upplevas som rå och sval. Fördelen med att även isolera golv och tak är att det ger ett bättre inomhusklimat och en mer behaglig temperatur. Golvet är särskilt viktigt i en källare eftersom ett oisolerat golv blir kallt att gå på. Dessutom är ett betonggolv som är gjutet direkt på grunden utsatt för kapillärt uppsug och om inte dräneringen är tillräckligt bra kan det här leda till stora fuktskador i husets stomme. Kapillärt uppsug är även ett vanligt problem i själva grunden och bör förhindras oavsett.
Om du har planer på att lägga värmeslingor i golvet, till exempel i ett badrum, är de ganska effektlösa om golvet inte är välisolerat. Värmen från värmeslingorna går rakt ner i backen och du kommer knappt märka någon skillnad i badrummet. I det här fallet krävs det mycket isolering. Tänk även på att det stjäl en del takhöjd. En bra uppbyggnad för ett badrumsgolv i källare kan se ut enligt följande:
- 12mm XPS
- Fuktspärr
- Värmeslingor på armeringsnät
- Armerad betong
- Membran
- Klinker
5. Undersök vad det kommer att kosta
Hur mycket det kommer att kosta att isolera källaren beror på flera olika faktorer. Storleken påverkar så klart mycket, men priset per kvadratmeter sjunker lite ju större källaren är. Vidare beror priset på om källaren är isolerad sedan tidigare och du måste ta bort den gamla isoleringen som är fuktskadad. Om arbetet görs utvändigt eller invändigt spelar också in, liksom om du behöver gräva ny dränering eller ej.
Materialvalet har även det stor inverkan på det slutliga priset. Vilket material som är bäst för din källare regleras av flera olika parametrar och det är svårt att säga något generellt om vilket som är rätt. Om du ska välja polystyrenplattor eller rullar av glas- eller stenullsisolering beror på hur utsatt isoleringen kommer att vara för fukt, hur användarvänligt det är att arbeta med och självklart priset.
På Byggstart har vi sammanställt priser från hundratals liknande projekt och räknat ut ett genomsnittspris på 4.000 kronor per löpmeter, inklusive dränering, tilläggsisolering av grunden, material och arbetskostnader. Observera att det är ett snittpris och att det är stor skillnad i pris beroende på hur utgångsläget i din källare ser ut.
Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.
Jämför offerter från flera proffs
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
6. Ta reda på vad du kan göra själv
Många ser möjligheten att göra delar av arbetet själv för att spara pengar. Det är klart att arbetskraften är en stor del av den totala kostnaden, men det är även viktigt att det blir korrekt utfört. Det gäller särskilt grundarbetet. Överväger du att göra det själv är det viktigt att du har den kunskap och kompetens som krävs. Det finns emellertid ingenting i lagstiftningen som säger att du inte får göra isoleringsarbetet själv. Så länge du låter ett proffs ta hand om den fasta elinstallationen kan du i stort sett göra så mycket du kan och ändå hålla dig inom regelverket. Märk väl att de flesta försäkringarna kräver att arbetet utförs eller åtminstone besiktas av en yrkesman. Kom även ihåg att arbetet kan kräva bygglov eller anmälan till kommunen, särskilt om du ändrar bärande konstruktioner, bygger ut eller ändrar användningsområdet för källaren.
Oavsett vilket du väljer är det en fördel att kontakta en professionell hantverkare eller entreprenör när du ger dig på ett projekt av den här storleken. Det är mycket som kan gå fel och innan du vet ordet av sitter du med skägget i brevlådan och måste göra om allt från början igen. En duktig hantverkare säkerställer att arbetet håller i många år och att du inte behöver bekymra dig för fuktskador och liknande.
Gör en slutbesiktning
Hur du än väljer att genomföra projektet rekommenderar vi att du anlitar en certifierad besiktningsman för att göra en slutbesiktning. Om det skulle vara något som saknas eller som är fel, är det bästa att identifiera problemen så tidigt som möjligt och få dem åtgärdade omgående. En certifierad besiktningsman kan kosta lite mer än en som saknar certifiering, men vet å andra sidan vilka fel som ofta uppstår i en källare. Det är det säkraste sättet att försäkra sig om att arbetet har utförts på ett kvalitetssäkert sätt, och det är alltid bäst att vara på den säkra sidan, för såväl nattsömnen som plånboken.
Slutligen, kom ihåg det här när du ska isolera källaren:
- Planera ordentligt. Det gäller oavsett vad för slags arbete du ska göra.
- Sätt isoleringen utvändigt. Så långt som det är möjligt bör den mesta delen av isoleringen sättas på utsidan av ytterväggarna. Även om det av någon anledning är omständligt och kräver en hel del arbete, bör minst ⅓ av isoleringen sättas utvändigt.
- Anlita en kunnig hantverkare. Det är inte särskilt roligt att upptäcka fuktskador eller andra brister bara några månader efter att källaren är färdigisolerad. Gör du arbetet själv är det viktigt att du är noggrann och att du har den kunskap som krävs.
- Var prismedveten. Det är också lättare att vara om man planerar noggrant.
- Gör en slutbesiktning. När en extern fackman har gått igenom och godkänt slutresultatet, kan du vara säker på att det är korrekt utfört och behöver inte bekymra dig för fel och brister.
Vi på Byggstart kan vara behjälpliga med att sätta dig i kontakt med flera kompetenta entreprenörer som kan utföra ett arbete av hög kvalitet. Vi har ett stort nätverk av utbildade och certifierade hantverkare som du kan lita på. Om du registrerar ditt projekt hos, matchar vi dig med entreprenörerna som finns i vår databas och tar kontakt med dig för att lämna offerter för uppdraget.