10 tips för dig som ska bygga villa

 

Överväger du att bygga en villa? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Bygga villa

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Att bygga villa är ett omfattande projekt som tar många resurser i anspråk, både när det gäller tid och pengar. Därför är det viktigt att man är väl förberedd innan man påbörjar sitt husbygge. I den här artikeln har vi samlat 10 tips till dig som planerar att bygga villa. Du kan bland annat läsa om bygglovsansökan, hur du väljer rätt tomt, och hur du hittar en skicklig entreprenör som kan förverkliga ditt drömhus.

Behöver du hantverkare? Jämför anbud här

Få flera förpliktelselösa anbud från hantverkare via Byggstart

1. Arkitektritad hus eller kataloghus? 

Ett viktigt val som bör tas tidigt är huruvida man vill bygga ett arkitektritat hus eller ett kataloghus. Bägge alternativ har sina för- och nackdelar. Ett arkitektritat hus ger dig full kontroll över hur du ska utforma din bostad, och den kan anpassas efter aktuella och kommande behov. Ett kataloghus kostar något mindre att bygga, och de som bygger husen har implementerat goda rutiner för den här typen av byggen. Även här är det viktigt att överväga vad som lämpar sig bäst för både din ekonomi och dina behov.

En av anledningarna till att ett kataloghus brukar bli billigare är att man slipper anlita en arkitekt. För en typisk villa på 250 m2 kostar en arkitekt mellan 80.000 och 400.000 kr.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

2. Gör en komplett budgetering

När man ska bygga villa är det viktigt att man har en god översikt över vilka utgiftsposter som ingår i projektet. Följande kostnader bör man räkna med när man budgeterar:

  • Köp av tomt: Stor andel av totalkostnaden
  • Utsättning och mätning av tomt: Obligatorisk utgift
  • Anslutning av vatten-, avlopp- och elsystem: Obligatorisk utgift
  • Arkitekt: Stora variationer, 80.000 kr är ett lågt pris
  • Rådgivande byggingenjör: Stora variationer, 40.000 kr är ett lågt pris
  • Bygglovsansökan: Obligatorisk utgift, kostnaden varierar från kommun till kommun och byggets omfattning
  • Material: Stor del av totalkostnaden
  • Hantverkare: Stor del av totalkostnaden
  • Projektledare: Antingen separat utgift eller en del av kontraktet med entreprenören
  • Kontrollansvarig: Obligatorisk utgift, oftast timbaserad 
  • Slutbesiktning: Obligatorisk utgift

3. Hitta rätt tomt

Den största enskilda faktorn som påverkar hur mycket ett enfamiljshus kostar att bygga är priset för tomten. Om man ska bygga villa långt från tätbebyggt område kan man hitta väldigt billiga tomter. Om man däremot önskar bo nära storstäder så blir det betydligt svårare att hitta tomter till bra pris. Det kommer även bli svårare att hitta tomter som är lämpade för bostäder om du önskar bygga inne i stan. Av dessa skäl är det viktigt att man börja leta tomt tidigt så att man kan hitta någon som uppfyller alla kriterier gällande pris och läge.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

4. Välj kvalitet före pris så långt det går

I samband med själva byggarbetet så finns det två utgiftsposter som man kan påverka i ganska stor utsträckning, nämligen arbetstimmar och materialval. Det finns både dyrt och billigt material, och hantverkarna man tar in anbud från har ofta olika tariffer. Man ska dock vara väldigt försiktig när man väljer att spara in på något av dessa områden. De billigaste lösningarna är sällan billiga på lång sikt eftersom pris och kvalitet hör samman när det kommer till både arbetskraft och material. Därför är det smart att prioritera kvalitet i så lång utsträckning som budgeten tillåter det. Detta gäller även eventuellt eget arbete som man tänker bidra med. På sikt kommer det kosta dig betydligt mer om arbetet du gör utförs på ett undermåligt sätt, och generellt så kommer en professionell hantverkare alltid kunna göra ett bättre jobb från start än vad du kommer kunna göra.

När man väljer totalentreprenad eller generalentreprenad så samlas utgifterna för arbetstimmar, byggmaterial och projektledning i en och samma faktura. Detta innebär oftast att man får vissa rabatter jämfört med om man skulle anställa alla enskilda yrkesgrupper var för sig i en delad entreprenad.

5. Hämta in anbud från flera olika entreprenörer

Byggstart ser vi att de flesta byggherrar som genomför den här typen av projekt väljer att organisera projektet som generalentreprenad. När man gör detta så tar en enda firma på sig ansvaret för hela bygget av huset. Det innebär att man inte behöver hitta hantverkare för varje enskild arbetsområde, och man slipper dessutom koordinera arbetet mellan de olika hantverkarna. Oavsett vilken entreprenadform man väljer är det viktigt att hitta skickliga entreprenörer. Ta alltid in anbud från minst 3 kvalificerade byggföretag. Om du vill komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer kan du lägga ut ditt projekt helt gratis på Byggstart. Vi har kontrollerat alla entreprenörer i vårt nätverk gällande certifieringar, kreditvärdighet och referenser. Lägg ut ditt projekt så kontaktar vi dig för en genomgång av projektet innan vi sätter dig i kontakt med lokala entreprenörer som har den kompetens som krävs för att slutföra ditt byggprojekt.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

6. Ansök om bygglov tidigt

När du ska bygga villa behöver du alltid bygglov från kommunen. Hur man ansöker och hur mycket en ansökan kostar skiljer sig åt från kommun till kommun. Det är viktigt att man påbörjar ansökningsprocessen så tidigt som möjligt tillsammans med arkitekten. Om man väljer att bygga ett kataloghus kan man oftast överlämna ansvaret för bygglovsansökan till husleverantören. Om du är osäker på om du kommer få lov att bygga ditt drömhus på en obebyggd tomt kan du börja med att ansöka om ett förhandsbesked. Då får du enkelt och snabbt veta om det är möjligt att bygga på den tomt du har ställt in siktet på. Du behöver inte vara ägare till en tomt för att ansöka om ett förhandsbesked.

7. Ta fram en tidsplan tillsammans med entreprenören

Att bygga villa är ett komplicerat projekt där många olika yrkesgrupper ska koordineras över många parallella uppgifter. Därför är det viktigt att man skriver en detaljerad tidsplan tillsammans med entreprenören. När man har gjort det är det betydligt enklare för alla involverade parter att få en överblick över hur arbetet flyter på.

8. Följ upp arbetet under projektets gång

Som byggherre bör du alltid hålla dig uppdaterad om hur arbetet fortlöper i relation till tidsplanen. På så sätt kan man enkelt ta ställning till eventuella frågor och problem som uppstår under projektets gång. Man bör alltid se till att ha en god dialog med projektledaren då det säkerställer att ni står på god fot om eventuella fel uppstår, vilket gör det oftast enklare att hitta en lösning.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

9. Glöm inte att ta in en extern besiktningsman

När huset är färdigt ska man alltid genomföra en slutbesiktning tillsammans med en oberoende besiktningsman för att kontrollera att bygget har uppförts på ett fackmannamässigt sätt och att det inte finns några brister i konstruktionen. Det är inte ovanligt att man gör slutbesiktningen och slutsamrådet med kommunen samtidigt. Om man upptäcker fel och brister i bygget ska man hålla inne med den sista utbetalningen till entreprenören tills dess att felen har åtgärdats.

10. Glöm inte be om relevant dokumentation

Som husägare är det viktigt att man har alla dokument som visar vilka typer av arbeten som har utförts på huset. Detta gäller även vilka material och byggmetoder som använts. Den här informationen ska du få från entreprenören efter arbetet har blivit slutfört. De kommer vara nödvändiga att ha vid framtida underhåll, renovering, eventuell reklamation och försäljning.

Så hittar man rätt byggentreprenör

Om man ska bygga villa är det helt centralt att man anlitar en skicklig och pålitlig entreprenör. Då kan man vara säker på att arbetet kommer bli utfört av kvalificerade hantverkare, och att de använder material som håller ett högt kvalitetsmått över tid.

Byggstart jobbar vi kontinuerligt med att kvalitetssäkra entreprenörer och hantverksfirmor. Om du hittar aktörer med hjälp av vår tjänst kan du vara säker på att de har god ekonomi samt rätt certifieringar och försäkringar på plats. Registrerar du ditt projekt hos oss får du ta emot anbud från flera entreprenörer i ditt område som har både kompetensen och erfarenheten som krävs för att bygga din villa.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.