Bygga takkupa: 10 smarta tips

 

Överväger du att bygga en takkupa? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Bygga takkupa

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Att bygga takkupa kan vara ett kostnadseffektivt sätt att få ut så mycket som möjligt av din övervåning. Här har vi samlat 10 konkreta tips på saker du bör tänka på innan du sätter igång med att bygga en eller flera takkupor. Du får bland annat en insikt i vilka förberedelser som krävs, vilka fackområden som är inblandade, och hur du kan hålla kostnaderna nere.

1. Ta reda på om det behövs bygglov 

Det är mycket som ska till när man ska bygga en eller flera takkupor, inte minst behöver man ta reda på om det krävs bygglov eller inte. Bor du utanför ett detaljplanerat område behövs det ingenting (det vill säga varken bygglov eller anmälan) för att bygga upp till två takkupor på ett tak som saknar takkupor sedan tidigare, under förutsättningen att de inte tar upp mer än hälften av takets längd och inga ändringar görs på bärande delar. Inom ett detaljplanerat område kan det räcka med en anmälan om det inte krävs bygglov. Vill du bygga fler än två takkupor krävs det alltid bygglov. För att få klara besked om vad som gäller för ditt hus är det enklast att ta kontakt med din kommun.  

Tänk även på att du kan behöva anmäla eller behöva bygglov om vinden inte har varit inredd tidigare. I vissa detaljplaner får vindar inte göras om till boyta, så återigen är det bra att höra med kommunen om vad som gäller.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

2. Takkupor ger mycket för pengarna när du behöver mer plats

En takkupa kostar normalt mellan 70.000 och 200.000 kronor. Genomsnittspriset ligger runt 105.000 kronor enligt prisuppgifter som vi har samlat in på Byggstart, inklusive kostnader för arbete och material. 

Fördelen med takkupor jämför med taklyft är att du inte behöver ändra på byggnadens högsta punkt. Det är dessutom enklare att få bygglov, eller göra en anmälan, för att bygga takkupor än vad det är för att höja taket. I vissa fall krävs varken det ena eller det andra. 

En annan stor fördel är att det kan öka boytan på din bostad, och därmed öka dess värde.  

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

3. Anlita en arkitekt när du ska bygga takkupor

Ska du bygga takkupor är det mycket som man bör ta hänsyn till eftersom man gör ett ingrepp i husets konstruktion. Det gäller allt från takstolar och bärande element till gällande byggregler. Många väljer därför att vända sig till en arkitekt som har gjort liknande projekt tidigare. Det säkerställer även att takkupan passar resten av arkitekturen i stil och storlek, och inte blir för dominerande eller utstickande. Tänk även på vilken huvudfunktion takkupan ska ha; ska den skapa mer användbar yta, släppa in mer ljus eller höja takhöjden i delar av rummet?  

Vissa arkitektkontor tar inte på sig projekt av denna storlek. Då kan man med fördel vända sig till en byggingenjör eller erfaren hantverkare. Vissa leverantörer erbjuder även montering av takkupan. Ta i så fall reda på vad som ingår, exempelvis gällande elektricitet, isolering, plåtslagning, osv.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

4. Det finns flera sätt att spara pengar när man ska bygga takkupor

När det gäller ombyggnad av hus lönar det sig alltid med god planering. Huvudkostnaderna när man ska bygga takkupa är material och arbete. Är du ute i god tid och vet vad du behöver kan du hålla utkik efter eventuella rabatter eller kampanjer på fönster, isolering, lister och dylikt. 

När du ska välja hantverkare eller entreprenör är det bra att hämta in flera anbud för att få ett konkurrenskraftigt pris. Det brukar gott räcka med två eller tre kostnadsförslag från seriösa aktörer. 

Vilka lösningar du väljer kan också påverka slutpriset. Specialanpassade lösningar brukar alltid bli dyrare än standardlösningar. Jämför därmed de olika priserna från takfönsterspecialister innan du bestämmer dig. 

Slutligen kan du även dra ner på arbetstimmarna genom att göra en del av jobbet själv. Men vi rekommenderar inte att börja göra hål i taket om man inte har erfarenheten och kunskapen som krävs. En smart hemmafixare vet vad hen kan ta på sig eller inte, och det kan bli dyrare om man måste ta in ett proffs halvvägs för att göra om eller avsluta jobbet.

Tänk även på att ditt projekt kan vara berättigat rotavdrag.

5. Starta anbudsprocessen medan du ansöker

Behöver du ansöka om bygglov eller göra en anmälan kan du sätta igång anbudsprocessen medan du väntar på ett startbesked. Är din ansökan eller anmälan komplett och följer detaljplanen borde du få ditt ärende beviljat, och då kan det vara bra om du redan har hittat en takfönsterentreprenör som kan sätta igång jobbet så fort som möjligt. Sätter ni igång arbetet under lovansökan kan ni dessutom ta fram konstruktionsritningar som eventuellt behövs för att få startbesked. Behövs det ingen anmälan eller bygglov är dessa ritningar fortfarande nödvändiga och man måste fortfarande följa gällande byggregler. 

6. Personkemi ska inte underskattas

Beroende på storleken av projektet kan det ta allt från några dagar till flera veckor att bygga en eller flera takkupor. För att säkerställa bästa resultatet är det viktigt att kunna förmedla sina önskemål och behov innan projektstart, men det är minst lika viktigt att kunna kommunicera effektivt under projektet för att hantera eventuella problem. 

Det är inte alltid lätt att hitta rätt entreprenör för jobbet. Därför har vi på Byggstart skapat ett nätverk av seriösa proffs inom en rad olika fackområden för att du som kund ska kunna känna dig trygg i ditt val av entreprenör. Samtliga företag har noggrant kvalitetssäkrats och du får endast anbud från de mest kvalificerade proffsen för ditt projekt. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

7. Gör en detaljerad projektering

En entreprenör gör alltid jobbet mer effektivt när de vet vad de ska göra, vilket innebär att de behöver precisa ritningar att utgå ifrån. Det kan räcka med arkitektens ritningar, men helst bör de även bestå av materialval och dimensioner. Ändras bärande delar bör du alltid se till att konstruktionsritningar tas fram av en konstruktör eller byggingenjör. Med en detaljerad projektering får du dessutom tillgång till mer precisa anbud. 

8. Undvik tvister med ett utförligt kontrakt

Muntliga avtal kan lätt leda till missförstånd och konflikter. Ett skriftligt avtal är därmed ett måste när du ska bygga takkupor. Kontraktet är ett verktyg som fastställer vilka arbeten som ska utföras, av vem, och när. Se till att det även innefattar ansvarsfördelning vid eventuella fel eller förseningar, och hur ändringar under byggets gång ska hanteras. 

Konsumentverket har tagit fram avtalsmallar för olika byggprojekt som du kan hitta på deras hemsida. Vanligtvis används Hantverkarformuläret BÖ 2017 vid tillbyggnad. 

Ännu ett tips är att ta fram en tidsplan med entreprenören där viktiga milstolpar i projektet ingår. Du kan sedan använda denna tidsplan för att kontrollera att bygget löper på som planerat. Det är även praxis att hålla inne med den sista betalningen på 10 % tills eventuella fel anmärkta vid slutbesiktningen har åtgärdats. 

9. Besök bygget regelbundet 

Oftast kan man bo kvar i sin bostad under byggprocessen. Men en del husägare väljer att utföra arbetet under sommaren när de inte är på plats. Det kan vara skönt att slippa allt oväsen, men vi rekommenderar att antingen vara närvarande under hela bygget eller besöka arbetsplatsen regelbundet. Det är ofta små detaljer som behöver lösas på plats, och då är det alltid mer praktiskt att kunna se vad man pratar om. Man kan även upptäcka eventuella fel i ett tidigare skede och därmed åtgärda dem mer effektivt. 

En sak man dock bör undvika är att vara för påträngande under arbetets gång. Inte alla hantverkare vill höra dina synpunkter när de balanserar uppe på taket. Vissa entreprenörer tillåter inte ens att du kommer för nära arbetsplatsen på grund av säkerhetsskäl. 

Oavsett om du är på plats eller samtalar via telefon är det viktigt att hålla en god dialog med entreprenören. Det är ofta en förutsättning för ett lyckat genomförande och ett enkelt sätt att hålla missförstånd och konflikter borta. 

10. Gör en slutbesiktning när jobbet är klart 

Ta alltid in en oberoende och helst certifierad besiktningsman för att kontrollera bygget av takkupor. Även de minsta fel kan leda till stora skador, och då är en besiktning det bästa sättet att upptäcka dem. Håll in betalningen av den sista fakturan för att försäkra dig om att eventuella fel åtgärdas. 

Begär även kopior eller originalhandlingar som rör bygget. Det kan gälla intyg, garantier, kvitton och så vidare. Dessa kan komma till nytta vid eventuella fel, framtida renoveringar eller om du ska sälja huset.

Har du behövt bygganmäla takkuporna eller fått ett bygglov behöver du även ett slutbesked innan du kan ta våningen i bruk. 

Kom i gång med rätt entreprenör

Du som planerar att bygga takkupor kan få hjälp av Byggstart med att hitta rätt entreprenör för projektet. Vår tjänst går helt enkelt ut på att kvalitetssäkra entreprenörer och hitta de mest kvalificerade för just ditt projekt. Registrera gärna ditt projekt på Byggstart så tar vi kontakt med dig inom kort för en genomgång av dina behov. Det är gratis för dig som husägare, och helt förbehållslöst.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.