Bygga nytt tak: Här är 10 saker som du måste veta

 

Överväger du att lägga ett nytt tak? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Bygga nytt tak

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

1. Inspektera taket regelbundet

Livslängden för ett tak varierar mellan 30 och 60 år. Det är dock bara en uppskattning och beroende på utformning, material, underhåll och klimat kan livslängden variera mycket. Det är med andra ord viktigt att ha koll på takets skick och låta en sakkunnig hantverkare eller besiktningsman inspektera taket med cirka 5-10 års mellanrum, eller efter en hård storm. Då kan man upptäcka läckor i ett tidigt skede och undvika strukturella skador på taket eller huset. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

2. Välj rätt typ av tak

Det är givetvis viktigt att veta vilket slags tak man ska välja när man ska bygga nytt tak. Om man bara ska lägga om taket är det dock ibland läge att fundera på att även ändra typ av tak. I Sverige är sadeltak den allra vanligaste typen av tak för enfamiljshus. Men vill man till exempel inreda vinden kan snedtaket ofta vara ett hinder. Då kan man överväga att ändra till exempelvis ett mansardtak som ger mer takhöjd och därmed mer boyta. Man kan även höja taket om man vill behålla samma taktyp. Båda dessa åtgärder är omfattande byggprojekt som kräver bygglov och stora investeringar.  

3. Välj rätt taktäckningsmaterial 

Att lägga nytt tak innebär att man byter taktäckningsmaterial. De flesta går på samma material som taket tidigare haft, men en del väljer också att byta takbeklädnad. Då gäller det att vara uppmärksam och ta in professionell hjälp innan man bestämmer sig. Olika material har olika egenskaper, och vissa takstrukturer lämpar sig inte för alla typer av material. Lutningen på taket är till exempel en avgörande faktor för vilka material som går att använda. Vikten på taktäckningsmaterialet kan också skapa problem om takstolarna eller underlagstaket inte är starkt nog. Slutligen måste taket även passa husets övriga stil. 

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

4. Avsätt tid för anbudsprocessen 

Det är alltid viktigt att hitta en seriös och konkurrenskraftig entreprenör när man ska bygga nytt tak. Tyvärr kan det vara svårt att göra det eftersom de flesta väljer samma period för att lägga om taket; våren eller sommaren. Du har därmed större chans att hitta en lämplig kandidat om du är ute i god tid. Oavsett när du börjar anbudsprocessen rekommenderar vi att hämta in minst två eller tre anbud. Det kan ta flera veckor beroende på hur omfattande projektet är och hur detaljerad din projektbeskrivning är. Det bästa är att jämföra de olika utgiftsposterna snarare än slutpriset när du har fått dem. Se till att även kontrollera vilka arbeten anbuden inkluderar. 

5. Välj rätt entreprenör 

När du har hämtat in anbud från minst två entreprenörer är det som sagt dags att välja vem som ska utföra jobbet. Utöver priset gäller det att ha koll på ett par andra viktiga saker. Det viktigaste är givetvis kompetens. Det går dock inte att mäta på ett objektivt sätt, man får istället lita på omdömen från tidigare kunder. Be därför om referenser som du själv kan kontakta och höra med om hur arbetet gick till. Det ska givetvis helst gälla projekt som liknar ditt eget. Det krävs till exempel inte samma kunskap för att lägga takpannor som för att lägga plåt. 

En annan viktig detalj är om företaget har sin ekonomi i ordning. Det händer tyvärr ganska ofta att företag inom byggbranschen går i konkurs mitt under ett bygge och då är det knappast så trevligt att bo under en presenning tills man hittar en ny takentreprenör. Det enklaste är att göra en kreditupplysning eller slå upp firman på Allabolag.

Genom att lägga ut ditt projekt på Byggstart kan du enkelt hämta in anbud från seriösa entreprenörer. Vi jobbar dagligen med att kvalitetssäkra entreprenörer och hantverkare i hela Sverige, vilket innebär att vårt nätverk endast består av firmor med goda referenser, solida ekonomier och relevanta certifieringar. Tjänsten är gratis och utan förpliktelser för dig som kund.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

6. Var förberedd på oförutsedda kostnader

När du får anbud från takentreprenörer eller takläggare ingår normalt både material och arbete i priset. Men oftast så står det någonstans att priset inte gäller vid oförutsedda kostnader som kan uppstå på grund av rötangrepp. Särskilt med gamla tak är det inte ovanligt att fuktskador och röta har angripit takstolar och bjälkar, och då börjar ett helt nytt, och omfattande, saneringsprojekt. I värsta fall måste takstrukturen bytas. Kostnaderna för dessa åtgärder kan lätt skena iväg och en ny offert måste förhandlas fram. 

7. Ta reda på om du behöver bygglov

När det gäller takbeklädnad behöver du inte något bygglov för att byta ut det gamla yttertaket med samma eller ett liknande material (exempelvis när takpannor i tegel ersätts av betongpannor i samma färg). Ska du däremot ändra takets utformning eller beklädnad (från takplåt till exempelvis skiffer), kan du komma att behöva ansöka om bygglov eller göra en anmälan. Vilket som gäller för ditt tak beror på om du bor i ett område som omfattas av en detaljplan eller områdesbestämmelser som reglerar dessa typer av åtgärder. Bor du på landsbygden krävs det oftast ingenting, men det är klokast att ta reda på vad som gäller innan man sätter igång med att bygga tak. Du bör kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få svar på dina frågor. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

8. Skriv ett tydligt kontrakt

När man har valt entreprenör är det dags att skriva kontrakt. Det kan vara vissa detaljer i anbudet som måste justeras, men i stort sett kan anbudet användas som underlag. För att undvika konflikter eller missförstånd är det bra att inkludera hur oförutsedda kostnader och förseningar ska hanteras (inte bara gällande rötangrepp). Det är även bra att arbeta fram en tidsplan så att du enkelt kan följa takläggningens framsteg. Inte minst är det viktigt att kontraktet anger ett start- och slutdatum. 

9. Håll dig uppdaterad 

Många väljer att bo kvar under takbygget, men gör man inte det är det bra att titta förbi med jämna mellanrum för att försäkra sig om att allt går som planerat. Det underlättar även entreprenörens jobb om ni kan diskutera vissa detaljer på plats för att undvika missförstånd. Tänk dock på att det är ett riskfyllt jobb att bygga nytt tak och att visa respekt och hänsyn för både arbetsplatsen och de som utför jobbet, särskilt om ni bor kvar under bygget. 

10. Gör en slutbesiktning

Vänta med att betala ut den sista fakturan, vanligtvis 10-15 % av totalsumman, tills en slutbesiktning har godkänt takläggningen. Det bör helst utföras av en certifierad besiktningsman som ser till att arbetet har utförts fackmannamässigt. 

Letar du efter duktiga hantverkare? Lägg ut ditt byggprojekt på Byggstart 

Så här kommer du igång med ditt takbyte

Byggstart är en gratistjänst som hjälper dig hitta kompetensen du behöver för ditt byggprojekt. Det är bara att registrera dig på Byggstart för att komma igång. Vi ringer först upp dig för en snabb genomgång, sedan är det bara att vänta in anbuden från de mest lämpade entreprenörerna i ditt område.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.