Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Bygga hus? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
I den här artikeln har vi samlat information om vad det kostar att bygga hus med uthyrningsdel. Du kan bland annat läsa om snittpriserna för den här typen av projekt, samt vad som kan få kostnaderna att skena iväg.
Varför ska man bygga hus med uthyrningsdel?
Det finns många fördelar med att bygga ett hus med uthyrningsdel. Först och främst så medför det en långsiktig inkomstkälla, vilket aldrig är fel med tanke på vad det kostar att bygga ett hus. Du kan exempelvis med fördel använda intäkterna från hyran för att betala av lånet. Denna intäkt är i princip skattefri upp till 40.000 kr per år så länge vissa kriterier uppfylls. Banken tenderar även att bevilja ett lite större bolån om du planerar att bygga ett hus med uthyrningsdel, så glöm inte att ta upp detta när du ansöker om bolån. Då vet nämligen banken om på förhand att du kommer ha en nästintill garanterad intäkt att betala av lånet med.
Vad kostar det att bygga hus med uthyrningsdel?
På Byggstart har vi satt ihop en prisdatabas baserat på projekt som genomförts via vår plattform. Med hjälp av denna har vi kunnat ta fram snittpris för många olika sorters byggprojekt. Priserna nedan inkluderar alla kostnader knutna till själva bygget, men inte utgifter för arkitekt och bygglovsansökan.
Vi ser att det i genomsnitt kostar cirka 28.000 kr per kvadratmeter inkl. moms att bygga hus med uthyrningsdel. De enklare projekten kostar så lite som 22.000 kr/m2, men dessa byggs oftast i en lägre standard. Projekt som eftersträvar en hög standard och specialanpassade lösningar kan lätt överstiga 45.000 kr/m2. I tillägg till detta måste du även räkna med kostnaderna för projekteringen och bygglovsansökan. Priserna för dessa tjänster varierar, men som måttstock kommer du betala minst 100.000 till 200.000 kr enbart för arkitekten. Längre ned i artikeln kan du läsa mer om vad som drar upp kostnaden när man ska bygga hus.
För att få en mer precis uppskattning på vad projektet kommer kosta måste du anlita en arkitekt som kan utarbeta en detaljerad beskrivning av projektet som du sedan kan presentera för en entreprenör. Om du vill komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer kan du registrera ditt projekt på Byggstart. Vi jobbar kontinuerligt med att kvalitetskontrollera entreprenörerna i vårt nätverk. Om du registrerar ditt projekt hos oss sätter vi dig i kontakt med de entreprenörer i ditt område som har mest relevant erfarenhet och kompetens för att slutföra ditt projekt. Att lägga upp projektet och ta in anbud från entreprenörer är gratis för dig som byggherre, och du åtar dig inga förpliktelser genom att använda tjänsten.
Bygga hus? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vad driver upp kostnaden?
De faktorer som driver upp priset när man ska bygga hus med uthyrningsdel är i stor grad desamma som för vilket husbygge som helst. Det gäller bland annat bostadens storlek och komplexitet, samt hur terrängen på tomten man ska bebygga ser ut. Det finns dock vissa faktorer som är unika för hus med uthyrningsdel. Om man ska bygga en separat boenhet måste man bygga till fler badrum, kök och andra våtrum. Dessa rum är de dyraste rummen att bygga, vilket medför att totalpriset för huset blir högre än om man inte hade byggt en uthyrningsdel. Du kommer även att få lägga ut mer pengar på elanläggning och VA-system som bör vara självständiga, och se till att samtliga regler för vanliga bostäder är uppfyllda (takhöjd, brandsäkerhet, ljusinsläpp, tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse, osv.). Dessa faktorer kan göra att bygget tar mer tid att planera och bygga, vilket i sin tur är synonymt med högre kostnader.
De ytmaterial du använder dig av påverkar också kostnaden, och här kan du som byggherre fatta beslut som drar ner slutpriset. Det är inte ovanligt att byggherren beställer själv in ytskiktsmaterialen då det råder stora skillnader i standard och kvalitet mellan olika material. Här kan du alltså välja att använda billigare material, men ha i åtanke att du oftast får vad du betalar för. Att köpa det billigaste parkettgolvet innebär även att du får en produkt som kommer slitas ut betydligt snabbare, så det är inte alltid lönsamt att gå på lägst kostnad för samtliga material. Du kan dock få bra produkter till ett bra pris genom att nyttja kampanjer och specialerbjudanden från olika leverantörer. Om du vet vad du vill ha i ett tidigt skede bör du hålla utkik efter sådana kampanjer. Så länge du har ett ställe att förvara materialet på finns det inget som hindrar dig från att slå till.
Om du investerar i en högre standard kommer du i normala fall även kunna ta ut en högre hyra. Planerar du på att hyra ut under många år framöver kan en högre standard i uthyrningsdelen därmed vara en lönsam investering, men om du inom en snar framtid ska ta den i anspråk som egen boyta är det bättre att bygga i samma standard som resten av bostaden. Om du vill att din uthyrningsdel ska vara så attraktiv som möjligt för potentiella hyresgäster kan du även anlita en inredningsarkitekt som hjälper dig med materialval och utformning.
Hitta rätt entreprenör
Valet av entreprenör har en stor inverkan på projektet, både när det gäller pris och resultat. Därför är det viktigt att du avsätter mycket tid till att utföra en noggrann urvalsprocess när du tar in anbud från entreprenörerna. Kontrollera att de företag du tar in anbud från har relevant erfarenhet och kompetens för att slutföra ditt byggprojekt. Att välja en firma som är mycket billigare än andra är sällan en lönsam idé, då det är en indikation på att antingen inte alla kostnader ingår i anbudet, eller att arbetet kommer utföras undermåligt.
Det finns vissa kriterier du kan undersöka för att garantera att du anlitar en pålitlig och seriös aktör till ditt projekt. Entreprenören bör bland annat kunna visa upp att de genomfört liknande projekt tidigare. Detta kan du kontrollera genom att be om telefonnummer till referenser som du själv kan kontakta. Kolla även upp företagets ekonomiska situation. Den byggfirma du anlitar ska ha kapacitet att klara av en tillfällig ekonomisk förlust så att de inte plötsligt går i konkurs mitt under projektets gång eller innan garantiperioden löpt ut (vilket vanligtvis är 5 år efter avslutat bygge, men detta kan variera). Ta alltid in anbud från minst två entreprenörer, helst tre. På så sätt kan du försäkra dig om att du får konkurrenskraftiga anbud.
När du vill komma i kontakt med entreprenörer som kan hjälpa dig bygga hus med uthyrningsdel kan du med fördel använda dig av gratistjänsten Byggstart. Vi har samlat kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare på en och samma plats för att du enkelt ska kunna hitta seriösa byggföretag till dina projekt. Om du registrerar ditt projekt hos oss så blir du kontaktad av de entreprenörer i ditt närområde som har mest relevant erfarenhet och kompetens för att slutföra uppdraget. Att lägga upp projektet och ta in anbud från entreprenörer är gratis för dig som byggherre, och du förbinder dig inte till något genom att använda tjänsten. När du registrerar ditt projekt hos oss blir du kontaktad av en av våra medarbetare som hjälper dig komma igång med anbudsprocessen. Du kommer därefter få anbud från flera olika firmor som samtliga upprätthåller ett högt mått av kvalitet och soliditet.