Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Bygga ut sommarstugan? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
I den här artikeln kan du läsa om vilka priser du kan förvänta dig när du ska bygga ut sommarstugan. Du får även information om vilka budgetposter som påverkar och driver upp priset mest samt vad du själv kan göra för att hålla ner kostnaderna.
Vad kostar det?
På Byggstart har vi prisstatistik som är baserad på genomförda projekt. När vi utgår från den statistiken ser vi att bygga ut stuga går på cirka 19.000 kronor per kvadratmeter. Det är det totala priset och inkluderar allt gällande arbete och material. Observera dock att det är stora skillnader på prisskalan där allt mellan 14.500 och 35.000 kronor per kvadratmeter faller innanför ramen för vad som är normalt. Projekt som har en hög komplexitet kan även få ett slutpris på mer än 35.000 kr per m2. När vi jämför priserna för tillbyggnader på enfamiljsbostäder med tillbyggnader med stugor ser vi att priserna för stugorna blir något lägre, troligen på grund av något lägre standard och enklare lösningar. Förutom det håller entreprenörer i närheten av stugområden ett något lägre genomsnittspris än de entreprenörer som verkar i bostadsområden som ligger i eller nära större städer. Samtidigt kan frakt av material och krävande markförhållanden bidra till att dra upp priset.
Måste en arkitekt göra ritningarna för tillbyggnaden?
Om du planerar en tillbyggnad av en viss storlek kan det vara en bra idé att anlita en arkitekt. Det kan ge projektet ett rejält lyft med tanke på användarvänlighet och kvalitet. En duktig arkitekt tar hänsyn till terrängen runt fritidshuset och ser till att tillbyggnaden blir estetiskt tilltalande. Utöver det kan en arkitekt komma med förslag på funktionella lösningar som gör att du inte behöver bygga så stort som du först hade tänkt. På så sätt kan du spara in pengar som du kan använda till andra detaljer eller ändamål. Många arkitekter har även kontakter som du kan dra nytta av när det kommer till inredning och möbler. Om tillbyggnaden är stor är det i regel arkitekten som tar på sig rollen som projektör.
Om tillbyggnaden som du ska bygga är mindre och du har en tydlig idé om vad som ska byggas kan det emellertid vara fördelaktigt att ta kontakt med en entreprenör / snickare med en gång. Personen i fråga kan ofta vara behjälplig med att upprätta enkla arbetsritningar och annat nödvändigt till projekteringen.
Bygga ut sommarstugan? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Är arbetet bygglovspliktigt?
Innan du påbörjar byggarbetet är det viktigt att ha ett godkänt bygglov och även fått ett startbesked från kommunen. Alla utbyggnader som är mer än 15 kvadratmeter kräver bygglov och det är även vanligt att du måste ta hjälp av en projektör (vanligtvis en arkitekt eller konstruktör) som ansöker om bygglov för din räkning.
Kom ihåg att en projektör kostar att anlita - från cirka 16.000 kronor för en tillbyggnad - och att kommunen tar ut en avgift för att handlägga en bygglovsansökan. Hur stor den avgiften är varierar från kommun till kommun, men kommunen får inte ta ut en högre summa än vad som är rimligt för handläggningen. Enklaste sättet att få reda på hur stort arvodet för ett bygglov är i den kommun där du bor, är att kontakta en bygglovshandläggare. Samtidigt kan du passa på att ställa andra eventuella frågor som rör din ansökan.
Vad kan du göra för att hålla nere totalkostnaden?
Det finns en hel del som du kan göra för att hålla nere de olika kostnaderna i projektet. Kom dock ihåg att lägre utgifter inte alldeles sällan har en effekt på det slutgiltiga resultatet.
Många undersöker möjligheten till att utföra delar av arbetet på egen hand. Det kan vara ett effektivt sätt att minska totalkostnaden, men för att det ska vara lönsamt är det direkt avhängigt på hur mycket kompetens du har. Det är även viktigt att inte underskatta hur lång tid arbetet kommer att ta, och det gäller särskilt om du planerar att samarbeta med hantverkarna. Om du tar på dig åtgärder som du inte har tid att utföra kommer det obönhörligen att skapa förseningar som med största sannolikhet blir ett irritationsmoment för alla inblandade.
En annan faktor som har stor inverkan på priset är vilka sorters material som du väljer att använda. Val av material beror både på vilken budget du har att röra dig med och vad du föredrar. Det är skillnad på egenskaper, funktion och utseende på de olika materialen. Om du till exempel ska bygga badrum är det av yttersta vikt att materialen tål fukt. Är du ute i god tid med förberedelserna kan du hålla utkik efter kampanjer och andra prissänkningar som dyker upp. På så sätt kan du hålla nere totalkostnaden för materialet. Många detaljister har dessutom en hörna med visnings- och returvaror där du kan hitta produkter till nedsatt pris.
Självklart kommer även den totala storleken på tillbyggnaden och rummets/rummens användningsområde påverka slutpriset. Om du bara ska bygga ett förråd är priset per kvadratmeter betydligt lägre än om man ska bygga ett komplett badrum.
Vidare har tillgängligheten och markförhållandena ofta en direkt inverkan på slutpriset. Om du har en sommarstuga utan vägförbindelse blir det svårare att frakta material och utrustning till och från byggplatsen. Det kan även visa sig att terrängen runt stugan inte är förberedd för en utbyggnad. Om du måste bryta loss sten, spränga berggrund eller ta ner träd för att få plats med tillbyggnaden kommer det också att påverka priset.
Ditt projekt kan även vara berättigat för rotavdrag.
Kommer värdet på sommarstugan att öka?
Många vill bygga till sommarstugan i samband med att familjen blir större eller behoven ändras. Förutom att utrymmet ökar kan även värdet på stugan stiga. Observera dock att värdeökningen inte nödvändigtvis sammanfaller med marknadsvärdet eftersom alla inte är intresserade av att betala för större fritidshus. Innan man sätter igång med ett stort projekt kan det därför löna sig att undersöka hur mycket liknande, eller något större, fritidshus än ditt i samma område säljs för. Därefter kan du jämföra de prisuppgifterna med totalkostnaden för tillbyggnaden och på så sätt uppskatta ett försäljningspris.
Hantverkare till arbetet
På Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade entreprenörs- och hantverksföretag på ett ställe så att det ska bli enklare att hitta bra hantverkare. Vi undersöker referenser, kreditvärdighet och certifieringar, och du blir bara matchad mot entreprenörer som har relevant erfarenhet från tidigare tillbyggnadsprojekt. Tjänsten är förbehållslös och kostnadsfri att använda.