Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Rörmokare? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Inledningsvis
När krisen är här och röret spricker så att köket översvämmas, eller när du äntligen har sparat ihop tillräckligt för att kunna få ett nytt badrum utan att ta ett konsumtionslån, då är rörmokaren din vän. Rörmokare är yrkesarbetare med formaliserad hantverksutbildning. De är specialister på installation, reparation och underhåll av värmesystem, processutrustning, sanitära anläggningar och klimatsystem i byggnader. Sagt med enkla ord kan man summera det så här: Rörmokare fixar allt som har att göra med rören i ditt hus.
Att få ett rörmokares gesällbrev är inte något man får utan vidare, och att bli mästare är ännu mer krävande. För att få gesällbrev krävs antingen två år på gymnasiet plus två och ett halvt år av praktik, eller fem år och åtta månader av direkt praktik. Mästarbrev kräver ett yrkes- eller gesällbrev som rörmokare och därefter massor av ytterligare utbildning i en mängd olika ämnen.
Men hur vet du när du behöver en rörmokare? Vad kan rörmokaren göra för dig? De flesta rörmokare erbjuder allt från vanliga servicejobb, såsom att reparera blandare, byta varmvattenberedare eller installera en ny dusch, till mer komplexa jobb, som att installera golvvärme eller montera värmepumpar och andra miljö- och energisparande åtgärder. Även totalrenoveringsprojekt, allt från att bygga ett helt badrum till att lägga rör för hela bostadsrättsföreningen, ingår i rörmokarens arbetsuppgifter.
I den här artikeln får du mer kunskap om vad det kostar att anlita en rörmokare, vad de arbetar med, några centrala begrepp om rörmokare som är användbara att känna till när du ska beställa tjänster från dem, samt mer om när du behöver anlita en rörmokare och var du hittar dem, och slutligen några goda råd och tips att ha med sig på vägen.
Pris
Det som oftast får folk att tveka inför att anlita proffs, är rädslan för fakturan. Men alternativet – en billig hantverkare utan nödvändiga kvalifikationer – kan snabbt bli mycket dyrare. Det kostar visserligen pengar att få duktiga yrkesmän på besök, ja, men att röja upp i röra och problem efter folk som har gjort ett dåligt jobb, är mycket dyrare. Men vad måste du egentligen betala när rörmokaren kommer på besök?
Serviceuppdrag
Rörmokare tar på sig det mesta av serviceuppdrag. De kan öppna igensatta avlopp, montera avloppspumpar eller reparera rör som läcker; byta sanitetsgods, såsom toaletter eller handfat; koppla upp diskmaskiner, kylskåp med isfunktion eller tvättmaskiner; montera avstängningsventiler; byta din varmvattenberedare; montera utomhuskranar eller ge dig tillgång till sommarvatten; eller till och med hjälpa dig med privat vattentillförsel. De kan också komma på brådskande uppdrag – med tillägg baserat på tid och plats, självklart.Det finns inga nationella fasta priser på rörmokare. Liksom elektriker tar de vanligtvis en timtaxa, och priset ligger vanligtvis någonstans mellan 480-720 kronor exklusive moms, eller 600-900 kronor i timmen inklusive moms, men kan också nå upp till 1 200 kronor i timmen. Utöver detta kan det vara så att de måste debitera för servicebil (vanligtvis runt en tusenlapp) och förbrukningsmaterial (100–300 kronor per uppdrag). Därför gäller ofta samma råd som för elektriker: Om du har flera saker som behöver göras i huset, kan du lägga till flera uppgifter vid ett besök, så att grundpriset fördelas på alla enskilda uppgifter – du betalar sammanlagt mindre, och kanske får du också en trevlig mängdrabatt.
Vissa rörmokare erbjuder också fasta priser på vanliga uppdrag. Här befinner sig priserna ofta inom dessa intervall:
- Att montera ett duschhörn kostar runt 5 500 kronor, inklusive demontering av det gamla, medan det kostar runt tusen kronor mer att montera en duschhytt.
- Att koppla upp en varmvattenberedare kan kosta mellan 1 500-2 500 kronor. Rörmokare har ofta avtal med elektriker, så att du enklare kan samordna arbetet.
- Om din toalett är sliten kostar installation av en ny ungefär 3 500–4 000 kronor, även om lokala variationer kan öka detta, såsom äldre rördimensioner.
Ett nytt blandningsbatteri är ofta den bästa lösningen när det gamla är utslitet, och här finns det många att välja mellan:
- Ett vanligt blandningsbatteri till badrummet, antingen till handfat, dusch, badkar eller utgjutningsbänk, kostar vanligtvis 500–1 000 kronor att montera.
- Ett blandningsbatteri till köket kostar runt 2 000–2 500 kronor att montera, beroende på anslutning till diskmaskinen.
En utomhus vattenkran kräver en del arbete, såsom borrning genom ytterväggen och en del rördragning, men cirka 3 000 kronor bör täcka hela uppdraget.
Ett blandningsbatteri tar cirka en halvtimme till en timme att byta ut, om det inte uppstår några problem under tiden. Kom överens om priset i förväg om möjligt, så är du säker på att du blir nöjd.
Större projekt
Rörmokaren kan också hjälpa dig med stora projekt, såsom hela badrum, installation av vattenburen golvvärme eller värmepumpar. Observera att arbete med värmepumpar kräver montörer som har fluorgas certifikat (F-gas-certifikat), så det kan vara så att du behöver två olika montörer på besök. Be om ett fast prisavtal innan du tackar ja, om det är möjligt!
Om du verkligen ska uppgradera har vi också en egen artikel om totalrenovering av badrum. Det är självklart mycket dyrare, eftersom det vanligtvis involverar en hel del arbete inte bara för rörmokare, utan också för kakelsättare och elektriker. En kostnad på 200 000 till 300 000 kronor är inte ovanligt för ett litet badrum; du kan lätt dubbla detta belopp om du har ett större badrum.
Rörmokare? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Centrala begrepp
Vad är en stoppkran? Hur många millimeter rör behöver du? Var lägger man sextumsrör? Det finns många facktermer att hålla reda på; några har du kanske läst, andra har du kanske hört någon nämna i förbifarten. En sak kan vi i alla fall klargöra direkt: Rörmokare arbetar med metriska mått, men om du anger måtten i millimeter eller centimeter, förstår de dig hur som helst, även om det vanligaste är millimetermått på inomhusinstallationer. Nedan hittar du några viktiga begrepp från rörleggeri:
Rör, ledningar och muffar
Rördimensioner anges i millimeter. För dusch är 12 millimeter i diameter vanligt i äldre byggnader, medan 15 millimeter i diameter är vanligt i nyare byggnader. Men vad är skillnaden mellan rör och ledningar? Bottenledningarna är vatten- och avloppsrör som är gjutna i golvet och är vanligtvis minst 110 millimeter; samma rör på utsidan av huset kallas anslutningsledningar. På fackspråk kallas avloppsrör "spillvattenledning" eftersom de för bort det använda, förorenade vattnet; och vattenrör kallas på fackspråk "vattenledning" eftersom de för rent vatten in. Rör som sticker upp kallas helt enkelt ett "uppstick".
Inomhus avloppsrör görs vanligtvis antingen av gjutjärn (MA-rör) eller plast (PP-rör). MA-rör är tystare och mer brandsäkra, men också dyrare än PP-rör; det är vanligast med PP-rör i bostäder idag. I hus med plastledningar och 230 volts elnät monteras en jordningsmuff på anslutnings- eller bottenledningen före det första grenröret; detta förhindrar spänningsdifferenser så att du inte får stötar.
Vattenrören läggs idag antingen i stål, koppar eller plast. Synliga vattenrör är vanligtvis koppar- eller stålrör, medan dolda vattenrör läggs rör-i-rör så att man enkelt kan upptäcka läckage och enkelt byta rören om så skulle vara nödvändigt – utan att behöva ta till släggan och riva väggarna.
Kranar och batterier
Av alla kranarna i huset är den viktigaste den du nästan aldrig använder: stoppkranen. En stoppkran monteras direkt inom där vattnet kommer in i huset och används därmed för att stänga av vattentillförseln.
För att hämta ut vatten måste rören kopplas till så kallade sanitetsarmaturer, alltså ventiler och kranar som öppnar, stänger och i övrigt kontrollerar vattenflödet. De görs vanligtvis av kopparlegeringar, såsom mässing, men ibland av plast. En blandare är en anordning som kombinerar vattnet från varmvatten- och kallvattenröret; i äldre hus var det i stället vanligt att ha en kran för varje rör.
Kranar och blandare finns i en mängd olika utföranden, såsom tvättställsbatteri, köksbatteri, takdusch och duschbatteri, badkarsbatteri, tvågreppsbatteri, väggbatteri och bidébatteri, och det finns utekranar och inomhuskranar, alla tillverkade för att fungera så bra som möjligt i den miljö de är avsedda att verka i. Utomhus är det till exempel inte särskilt klokt med stålkranar, då de rostar snabbt; därför är utekranar helst av mässing.
Fall
"Fall" anger i detta sammanhang krav på hur stor avstånd det ska vara mellan översta och nedersta delen av rören. Rörsystemet ska ha ett minimifall på 1:60, alltså 1 centimeter fall för varje 60:e centimeter horisontell avstånd. Om man har för lite fall, rinner vattnet för dåligt undan, vilket kan leda till att rören blir igentäppta; om man har för mycket fall, så kallat stupfall, rinner vattnet så snabbt undan att till exempel toaletten inte hinner fyllas på med vatten, så att rester blir kvar i rören.
Våtrum har egna regler för hur mycket fall som krävs, beroende på vilken zon den aktuella delen av rummet är i.
Vi kan använda duschzoner som ett exempel på hur reglerna fungerar:
- Om man inte har en sänkt duschzon, ska det vara ett fall på 1:50 från där vattnet träffar golvet till avloppet och i en radie på 0,8 meter.
- Om man har minst 10 millimeter sänkt duschzon, är 1:100 tillräckligt.
- Duschrummet som helhet måste ha ett fall på 1:100; fallet ska inte vara mer än 1:25.
Andra områden på badrummet har liknande anpassade regler. Detta är saker som våtrumscertifierade yrkesverksamma vet, och kan informera dig som kund om när du ska bygga badrum.
Alternativ
Många av problemen som kan uppstå i en hektisk vardag, är det ingenting som hindrar att man löser själv. Det gäller också för några – men långt ifrån alla – uppgifter som involverar rör och våtutrymmen. Du kan till exempel inte arbeta med rör där vatten står under tryck eller rör som fortsätter in till grannen (se mer under "Goda råd"), det måste du överlämna till rörmokaren, men att rensa avloppet eller byta packning på vattenkranen klarar de flesta. Kom dock ihåg att om det uppstår fel i efterhand, har du ingen reklamationsrätt (om inte det kan bevisas att felet berodde på fel på varan), ingen våtrumsgaranti, inga papper som visar att arbetet har utförts enligt våtrumsnormen. Denna typ av dokumentation och garantier får du endast när arbetet utförs av godkända rörmokare från certifierade våtrumsföretag.
Du kan lära dig mycket av gör-det-själv-böcker, men se till att de är skrivna för svenska förhållanden: Med en meter tjäle och en meter snö på taket, krävs det helt andra konstruktioner än vad som fungerar i Florida eller Kent. Det kan också vara bra att skaffa viss verktyg: Med en momentnyckel och ett set momentstänger (totalt 500–3.500 kronor) kan du göra mycket arbete precist och kraftfullt utan att skada skruvar, packningar eller porslin.
Men ska du sätta igång med stora projekt, då lönar det sig att ta in proffsen, och det tidigt. Särskilt där det ska göras totalrenoveringar, är det faktiskt en del inomhusarbete som kräver ansökan; det tar yrkesfolk hand om. Ska du uppgradera köket med nya infällda lampor, fina ekbänkskivor och nytt golv, då är det kanske bäst att få tag på en snickare som skaffar elektriker och rörmokare för de uppgifter som snickaren inte tar hand om. Ska du bygga källare är kanske muraren den bästa att kontakta, så skaffar han en rörmokare vid behov. För de stora uppgifterna, är det ofta bäst med totalentreprenörer: Ska du bygga en källare med spelrum, kvällsvardagsrum och bastu, behövs det många olika yrkesfolk. En totalentreprenör har alla under ett tak och ger dig ett totalpris för hela projektet.
Hur hittar jag rätt VVS-installatör?
VVS-branschen har utvecklats genom åren, från historiska användningar av fururör till dagens specialister inom processindustrin och skeppsvarv. Tidigare började man oftast leta efter en duktig VVS-installatör i telefonkatalogen eller Gula sidorna, men idag görs allt lyckligtvis online. Bra recensioner på stora sökmotorer eller Google Maps är en bra startpunkt, men bör inte vara din enda guide, särskilt om du har stora projekt på gång.
När du letar efter en VVS-installatör är det viktigt att ta reda på vilka godkännanden personen har. Här är några av de vanligaste i Sverige:
- F-skattesedel: Detta är en grundläggande förutsättning för att bedriva näringsverksamhet och innebär att företaget har rätt att utföra arbete och fakturera för det.
- VVS-branschens yrkesbevis (från Säker Vatten): Detta yrkesbevis utfärdas av branschorganisationen Säker Vatten och indikerar att personen har de nödvändiga kunskaperna och färdigheterna för att arbeta inom VVS-branschen.
- Installatörsintyg (från Boverket): Krävs för att utföra installationsarbete på vissa typer av anläggningar, som värmepumpar.
- Behörighet för arbete med värmepumpar (från Elsäkerhetsverket): Installatörer som arbetar med värmepumpar behöver ha särskild behörighet.
- Godkännande för Våtrum: Installatörer som arbetar med VVS-installationer i våtrum kan behöva särskilda godkännanden eller certifieringar för att säkerställa att arbetet uppfyller gällande standarder och regler.
De stora kedjorna, som till exempel Bauhaus, erbjuder också en form av säkerhet när du söker efter en VVS-installatör. Inte bara är det bekvämt att hitta en installatör via deras sidor, men du vet också att arbetet garanteras av kedjan. Det ger dig fem års reklamationsrätt och i vissa fall en tioårig våtrumsgaranti. Specialiserade söktjänster som VVS-experten kan också hjälpa dig att hitta relevanta aktörer. Om du har större projekt på gång, som installation av värmepump eller renovering av badrum, är VVS ett utmärkt sökord att använda.
Teknologi är bra, men ofta är word-of-mouth-metoden bäst. Fråga vänner och bekanta om deras erfarenheter och försök att se resultatet själv om möjligt. Anbudstjänster är också ett sätt att hitta en VVS-installatör, och de har ofta en egen redaktion som hanterar klagomål och feedback. Om du registrerar dina behov hos oss på Byggstart kan vi hjälpa dig att hitta kvalitetssäkrade aktörer för ditt projekt, oavsett om det bara är badrumsrenovering eller en hel fastighetsrenovering!
Goda råd
Rörmokeriarbete är i grund och botten förbehållet proffs. Proffs betyder då godkända rörmokare som arbetar i ett registrerat, godkänt våtromsföretag. Ett företag som använder certifierade yrkesarbetare, följer byggbranschens våtrumsnorm och håller sig fackligt uppdaterad. Det finns dock en del arbete du själv kan göra hemma, men som vi såg tidigare, finns det särskilt två begränsningar du måste vara medveten om:
- Du har inte tillåtelse att arbeta på rör som är under tryck.
- Du har inte tillåtelse att arbeta på rör som går till grannen, till exempel mellan lägenheter i en bostadsrättsförening; detta är dessutom ansökningspliktigt.
Om det finns en färdig installation för att ansluta en diskmaskin eller tvättmaskin, är detta något du kan göra själv, men om detta inte finns på plats, kalla på rörmokaren. Likaså är det inget som hindrar dig från att koppla från blandaren på diskbänken, men stäng av vattnet med stoppkranen först, så att rören inte är under tryck under arbetet.
Det kanske viktigaste du kan göra är att se till att du har rätt verktyg för jobbet och att avsätta tid för att prata med någon som har gjort sådant arbete tidigare. Är du osäker, bör du alltid rådfråga en expert, och kom ihåg att det är bättre att betala lite för en tjänst utförd av någon med kvalifikationer och erfarenhet än att behöva betala dyra pengar för att ersätta något som har gått sönder tack vare någon som visade sig inte ha det.