Plåttak: En komplett guide (pris, regler, tips)

 

Ska du bygga plåttak? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.

Plåttak

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Plåttak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Plåttak erbjuder många praktiska fördelar och är en storsäljare bland svenska husägare. Men hur väljer man rätt takplåt för sitt hus? Och vilka företag kan utföra jobbet? I denna artikel tar vi en närmare titt på hur man ser till att takomläggningen med plåttak blir en lyckad affär.  

Vad är plåttak och vilka sorter finns det?

Plåttak passar till nästan alla typer av takkonstruktioner, och finns i både olika material och modeller. Nedan hittar du några av de vanligaste sorternas takplåt i Sverige: 

  • Plåttak av sink
  • Plåttak av koppar
  • Plåttak av stål
  • Plåttak av aluminium

Några fördelar med plåttak är: 

  • Låg vikt: Praktiskt med tanke på både frakt och montering, ställer mindre krav på takets bärande konstruktion
  • Användbarhet: Kan användas på de flesta typer av tak
  • Slitstyrka: Väl anpassad till det svenska klimatet
  • Mångsidighet: Kommer i olika profiler som gör materialet funktionellt och flexibelt utseendemässigt

Plåttak i stål eller aluminium är lätta, vilket är extra händigt när de ska fraktas och monteras. Den låga vikten gör dem dessutom lämpliga för många olika typer av tak, exempelvis där takpapp eller shingeltak ska ersättas. Dessa plåttak är dessutom väldigt slitstarka och har en livslängd på över 50 år om de underhålls någorlunda väl. Plåttak i stål eller aluminium tillverkas dessutom i många olika profiler vilket gör dem lämpliga till de flesta sorters tak.   

Plåttak av koppar eller zink väger betydligt mer än de i aluminium eller stål. Fördelen med koppar är livslängden, mellan 60 och 100 år, och att dessa typer av tak kräver väldigt lite underhåll. Många som väljer koppartak gör det huvudsakligen av estetiska skäl. Koppar oxideras med tiden till gröna nyanser som är omöjliga att efterlikna och högt eftertraktade på bostadsmarknaden. 

Plåttak av aluminium eller stål bör underhållas regelbundet. Detta görs relativt enkelt genom att rengöra och spola bort mossa och alger med algdödande medel. Även om målade plåttak håller generellt sett länge är det viktigt att kontrollera om färgen inte har krackelerat eller flagnat. Då måste detta korrigeras för att förhindra rostbildning.

Hur väljer man rätt plåttak för sitt hus?

Behöver man lägga om taket är det ibland aktuellt att byta takbeklädnad. Då finns det en rad viktiga faktorer att ta hänsyn till. Priset är givetvis en viktig sådan. Vem skulle inte vilja ha ett koppartak som håller i hundra år? Tyvärr har de flesta av oss inte råd med en så stor investering. Stål och aluminium å andra sidan är relativt ekonomiska alternativ jämfört med exempelvis takpannor. 

Det som skiljer plåttak från andra taktäckningsmaterial är att det finns många alternativ att välja mellan när det kommer till profil, ytbehandling och färg, vilket gör att de är ytterst anpassningsbara. Man är inte heller lika begränsad när det gäller taklutning, bärande konstruktioner eller montering. Man har helt enkelt många valmöjligheter att få till ett tak som passar både ens budget och arkitektur. De två huvudalternativen när det gäller profilering är korrugerad plåt eller takpanneplåt som är utformade som takpannor. Och inom dessa huvudkategorier finns åtskilliga tillval. 

En av de största fördelarna med plåttak är att de är extremt slitstarka och hållbara. Plåttak tål allt från höga snölaster till höga temperaturer. Korrugerad plåt i stål är den allra vanligaste varianten, men aluminium börjar bli allt mer populärt, i synnerhet vid kusten eftersom de tål saltvatten bättre.  

En taktyp som inte är kompatibel med plåttak är platta eller låglutande tak. Du behöver en taklutning på minst 10 grader för korrugerad plåt och 15 grader för takpanneplåt. Platta tak ställer helt andra krav på takbeklädnaden än lutande tak, och oftast används en sorts takpapp för dessa tak. Har du ett platt tak bör du finna en specialist för just denna taktyp. 

Hämta in kostnadsförslag på ditt projekt: Lägg ut jobbet på Byggstart

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad kostar det att lägga plåttak?

Att lägga plåttak ses ofta som ett billigt alternativ. På Byggstart samlar vi seriösa entreprenörer och hantverkare runtom i landet för att göra det enklare för husägare att hitta kompetensen de behöver för sitt byggprojekt. På det sättet har vi kunnat sammanställa en stor prisdatabas som baseras på de projekt som genomförts inom vårt nätverk. 

Vi ser att genomsnittspriset för att lägga plåttak hamnar omkring 1.500 kr per kvadratmeter takyta. Vi kan också se att mer komplexa eller exklusiva projekt landar på cirka 2.500 kr/m2, medan de enklare takläggningarna kan komma ända ner till 1.000 kr/m2. Dessa snittpriser inkluderar alla material- och arbetskostnader, samt underlagstäckning, byte av läkter och rännor. 

Den största prisdrivaren när det kommer till takläggning är val av material. När det gäller plåttak finns det både billiga standardprodukter samt exklusiva produkter, och en hel del däremellan. Korrugerad plåttak i stål är till exempel ett billigt val som ofta används för större ytor som lador och garage. Koppartak är bland de dyraste alternativen när det gäller takbeklädnad, och anses ofta vara en lyxprodukt. Även läggningen av plåttak i koppar är mer komplicerad och kräver specialkompetens, vilket ökar kostnaderna ännu mer. Plåttak i aluminium eller stål är betydligt enklare att lägga, vilket gör dem till ekonomiska val när man ska lägga om taket. 

Ska du lägga om taket är du med stor sannolikhet berättigad till rotavdrag.

Plåttak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Lönar det sig att lägga plåttak?

Det är alltid en god investering att ta väl hand om sitt tak. Plåttak utgör ett utmärkt och prisvärt skydd mot hårt väder och andra påfrestningar från naturen. Det kan även ge ett visuellt lyft till huset och öka dess värde på bostadsmarknaden.  

Har man de ekonomiska resurserna att överväga ett plåttak i koppar är det i så fall ett stort lyft för både husets värde och utseende. För det första kommer taket att hålla i stort för resten av livet, för det andra kommer huset attrahera betydligt fler spekulanter vid en försäljning. 

Letar du efter hantverkare för jobbet? Lägg ut ditt projekt på Byggstart

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Hur lång tid tar det att lägga plåttak?

Normalt tar en takomläggning mellan två och sex veckor beroende på takets storlek och utformning. Materialet spelar också en viktig roll för tidsåtgången. Vanlig plåttak i aluminium eller stål kan läggas på en vecka eller två, medan koppartak eller takpanneplåt tar något längre. 

Det tar naturligtvis längre tid att lägga större tak. Men även utformningen av taket, det vill säga antal vinklar, genomföringar och takfönster, gör läggningen mer tidskrävande. Vanligtvis brukar en takentreprenör kunna ge en konkret tidsplan. Men tänk på att projektet kan försenas av vädret eller om komplikationer uppstår under läggningen. Det är inte ovanligt att rötangrepp upptäcks när gamla tak rivs, så tänk på detta när du planerar din takomläggning.  

Vilken hantverkare kan lägga plåttak?

När man byter takbeklädnad brukar man oftast även byta underlagstäckning, läkter, genomföringar, beslag, huvor och rännor. Dessa olika arbetsmoment kräver kompetens från takläggare, plåtslagare och snickare. Många takentreprenörer har dessa hantverkare inom sina led och kan därmed erbjuda att ta på sig hela jobbet. Då kallas det för totalentreprenad, och då anlitar du bara ett företag för jobbet. Om du däremot vill dela upp takomläggningen på flera företag kallas det för delad entreprenad. Då måste de olika hantverkarna koordineras och arbetet övervakas av en byggledare. Vanligtvis går det bra om du som husägare tar på dig denna roll, men den är tidskrävande och kräver en del erfarenhet av byggprojekt. På Byggstart kan vi se att de allra flesta inom vårt nätverk väljer den första formen för att organisera arbetet eftersom det brukar vara smidigare för både husägaren och entreprenören.  

Att lägga plåttak i stål eller aluminium kräver ingen speciell kompetens utöver den grundläggande kunskapen man kan förvänta sig av en takmontör. Koppar eller zink kräver däremot speciella tekniker och verktyg som inte alla takläggare har.

Är man osäker på vilken takbeklädnad som passar ens hus kan det vara en god idé att ta in en sakkunnig fackman eller entreprenör för vägledning. Det finns väldigt många alternativ att välja mellan, men alla passar inte nödvändigtvis dina behov. Det gäller inte minst plåttak, som exempelvis bör ha en bra ljudisolering om man inte vill störas av det metalliska ljudet när det regnar hårt. Det kostar oftast inget att rådfråga en expert, så se till att börja med det om du funderar på att byta till plåttak. 

Hur hittar man rätt entreprenör för att lägga plåttak?

Man bör vara uppmärksam på många olika aspekter när man ska välja rätt entreprenör för att lägga plåttak. Det gäller både när man ska bygga nytt tak och lägga om ett befintligt. En god entreprenör bör i första hand besitta relevant kunskap och erfarenhet samt erbjuda konkurrenskraftiga priser. Men firman bör även erhålla relevanta certifieringar, ha en solid ekonomi och tillräcklig kapacitet för att utföra projektet inom tidsgränsen.

För att hitta en firma som uppfyller alla dessa krav rekommenderar vi att hämta in anbud från minst två takentreprenörer, gärna tre. Om man själv inte har lust eller tid att leta upp referenser och granska räkenskaper kan man enkelt vända sig till oss på Byggstart. Vårt jobb är att kvalitetssäkra entreprenör i Sverige så att du ska kunna hitta alla seriösa hantverkare och entreprenörer på ett och samma ställe. Genom att registrera ditt projekt på Byggstart kommer du att komma i kontakt med kompetenta firmor som har den rätta erfarenheten för just dina behov. Tjänsten är både gratis och utan förpliktelser för dig som byggherre. 

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

10 tips för ett lyckat genomförande

1. Ta in en takläggare (eller annan sakkunnig hantverkare) för att inspektera taket. Då får du goda råd om huruvida taket lämpar sig för plåttak och vilken sort du bör välja. 

2. Se till att även byta underlagstaket. Det måste alltid inspekteras för röt- och fuktangrepp, och ett bra underlagstak är essentiellt för att ditt hus ska må bra. 

3. Passa på att byta takrännor och andra takdelar. Det lönar sig att förnya så mycket som möjligt samtidigt så att inte vissa äldre delar komprometterar de nya delarna.  

4. Det finns otaliga varianter av plåttak att välja mellan, så se till att läsa på innan du väljer material och produkt. 

5. Sätt upp en realistisk budget och håll dig till den så gott det går. Avsätt samtidigt en god buffert för oförutsedda kostnader (exempelvis röta). 

6. Hitta en seriös entreprenör som du har lätt att kommunicera med. Ta hjälp av Byggstart för att komma igång.

7. Ta fram en detaljerad tidsplan med entreprenören där viktiga milstolpar är schemalagda. 

8. Håll dig uppdaterad och besök byggarbetsplatsen regelbundet om du inte bor kvar under projektet.

9. Gör alltid en slutbesiktning innan du betalar slutfakturan.

10. Samla in relevant dokumentation från projektet som underlättar framtida renoveringar och eventuella garantireklamationer. 

Plåttak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.