Mikrocement: En komplett guide (pris, tips, process)

 

Ska du bygga mikrocement? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.

Mikrocement

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Bad med mikrocement? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Introduktion till mikrocement

Mikrocement kommer från ett lite oväntat ställe. Materialet utvecklades i första hand för den amerikanska marinen för över 30 år sedan. Marinen behövde ett halkfritt, slitstarkt och vattentätt ytmaterial som de kunde använda på hangarskeppens däck. Svaret blev mikrocement, en blandning som består av extremt finkrossad marmor, granit, kalksten, kvarts, silica och värmehärdade hartser. 

I likhet med många andra militära uppfinningar, som exempelvis internet och memory foam, har även mikrocement letat sig in och hittat en plats i det civila samhället. Ett av de vanligaste användningsområdena för mikrocement i Sverige är badrum. Mikrocement blir ett allt mer attraktivt material och ett alternativ till kakel i badrummet, men allt fler använder även materialet i köket. Det är även ett bra material att använda i tvättstugan och utomhus. 

Om du har kommit så långt att du ska börja ta in anbud till ditt mikrocementprojekt kan du klicka dig vidare till Byggstart och registrera ditt projekt. Där kan du komma i kontakt med de bästa hantverkarna som kan mikrocement och badrumsarbeten i ditt område.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Behöver jag totalrenovera?

När det händer något med badrummet är frågan ofta om man kan komma undan med att byta ut enstaka klinkerplattor eller om man blir nödgad att riva upp allt och lägga nytt. Om du väljer det senare ska du vara medveten om att det så gott som alltid kommer att skilja i nyans mellan de gamla och nya klinkerplattorna och det kan dessutom uppstå fuktskador om tätskiktet under plattorna är skadat. 

Med mikrocement har man faktiskt ett alternativ. Mikrocement kan rätt och slätt läggas ovanpå det befintliga kaklet. Eftersom mikrocement är väldigt starkt och beständigt räcker det ofta med ett 1-2 millimeter tjockt lager, så golvet bygger inte heller upp särskilt mycket. När mikrocementen läggs ovanpå det befintliga golvet blir det dessutom helt vattentätt, vilket förlänger badrummets livstid med ytterligare några år innan man måste riva upp allt och totalrenovera. 

När bör badrummet renoveras?

Enligt det norska oberoende forskningsinstitutet Sintef bör man renovera badrummet när det är mellan 20  och 30 år gammalt, men om du upptäcker fuktskador tidigare än så och skjuter på det till framtiden kan det bli rejält dyrt. Röta och vattenskador har ett högt pris på lång sikt. 

Mikrocement har länge varit ett populärt material i Frankrike och andra länder. I Sverige är det en relativt ny produkt som allt fler upptäcker och väljer att använda i sina badrum som ett alternativ till klinker. När man ska renovera badrummet är det fullt möjligt att lägga mikrocement ovanpå det existerande ytskiktet. Många väljer också att använda det i hela badrummet istället för kakel/klinker när de gör en totalrenovering. 

Bad med mikrocement? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad kostar det att renovera badrummets ytskikt med mikrocement?

Priset på arbetet med mikrocement uppges vanligtvis i hur mycket det kostar per kvadratmeter yta. Det är viktigt att komma ihåg att priset även inkluderar antalet kvadratmeter vägg eftersom man även lägger mikrocement på väggarna. Ett badrum på fyra kvadratmeter och en takhöjd på tre meter får följande totalyta räknat i kvadratmeter:   

  • Golv: 2 x 2 meter = 4 kvadratmeter
  • Väggar: 2 x 3 x 4 = 24 kvadratmeter
  • Totalt: 28 kvadratmeter

Priset för mikrocement ligger vanligtvis på cirka 2.000 kronor per kvadratmeter, och då är arbetet med att lägga mikrocementen inkluderat i prissumman. 

Ungefär hälften av priset går till material medan den andra halvan går till att betala för arbetet. Observera att det här är ett snittpris och att prissättningen varierar en del mellan olika entreprenörer.  

Om det gäller större ytor, till exempel runt 40 kvadratmeter sjunker kostnaden per kvadratmeter något, medan den i gengäld kommer vara lite högre för mindre arealer. Det beror på att hantverkaren har ett mindre antal kvadratmeter att fördela sin kostnader på i ett litet utrymme. 

Om man lägger mikrocement ovanpå det existerande klinkergolvet kan det vara billigare än att riva upp all klinker och lägga ny. Plattsättning kan vara ett tidskrävande arbetet, särskilt om man har ett badrum där man måste mäta mycket och skära till kaklet så att det passar. Mikrocement är lättare att lägga på och därför går det lite fortare för hantverkaren att utföra arbetet.

Om du nu känner dig redo att börja begära in offerter kan du klicka dig vidare till Byggstart och registrera ditt projekt. Där kan du söka efter kvalificerade hantverkare som arbetar med mikrocement och badrum i ditt närområde.

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Lönar det sig att renovera badrummet med mikrocement?

Mikrocement är inte känt som något dyrt alternativ, men det är inte heller det billigaste materialet som du kan använda. Det är först när arbetet är klart som du kommer att upptäcka de största fördelarna med mikrocement som är ett vattentätt, stabilt och slitstarkt material. Dessa är med andra ord fördelar som du kan dra nytta av länge. 

Till skillnad från vanligt kakel är det väldigt svårt att krossa eller få sprickor i mikrocement. Mikrocement är även ett material som motverkar svamp och mögel, något som kan vara ett problem när man använder traditionell cement. En stor fördel med mikrocement är också att man får en obruten yta som är väldigt lätt att hålla ren. Du får inga fogar eller sprickor där bakterier och smuts kan fastna och golvet är lätt att våttorka eller skura av.

När personer väljer att lägga mikrocement är det oftast av hygieniska och praktiska anledningar samt att de uppskattar den intressanta och minimalistiska stilen som mikrocement representerar. I och med att mikrocement inte heller räknas som ett dyrt alternativ är det få som låter priset vara en avgörande faktor för om de ska välja materialet eller inte.  

Hur lång tid tar det att renovera ett badrum med mikrocement?

Tidsåtgången för renoveringen beror mycket på vad som ska göras och hur stort badrummet är, men i gengäld kan det gå snabbt att färdigställa arbetet med mikrocement. Till skillnad från traditionell cement så torkar mikrocement avsevärt mycket snabbare. Ytan kan i regel användas redan dagen den är lagd. 

Om det handlar om en totalrenovering av badrum tar det normalt sett 3-5 veckor, varav läggningen av mikrocement bara är en liten del. 

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

Vilka regler gäller när du använder mikrocement?

Det finns inga speciella regler för användning av mikrocement men det betyder inte heller att arbetet med mikrocement i ditt badrum inte behöver uppfylla vissa krav. En del åtgärder faller nämligen under plan- och bygglagen, och den lagstiftningen gäller oavsett om det är en hantverkare eller du själv som utför arbetet. Reglerna gäller självklart inte enbart vid användning av mikrocement utan är generella regler som gäller vid allt bruk av hantverkstjänster, oavsett vilka material du använder.  

Ska jag anlita en inredningsarkitekt?

Om du väljer att anlita en inredningsarkitekt eller ej beror i hög grad på hur mycket du ska renovera. Vill du lägga ett nytt golv av mikrocement och du vet precis hur du vill ha det, behövs det i regel ingen inredningsarkitekt, men om du är ute efter tips på hur du kan förbättra badrummet, både estetiskt och praktiskt, kan det vara ett klokt drag att kontakta en inredningsarkitekt. Det kostar inte så mycket som man tror och ibland går det till och med att få tillbaka det man har lagt ut i form av andra och billigare lösningar som inredningsarkitekten hittar. En inredningsarkitekt tar mellan 4.000 och 12.000 kronor för att att inreda ett nytt badrum. 

Rätt projektledning och företag för jobbet 

När man tittar på vad det kostar att anlita hantverkare kan det ibland vara frestande att göra arbetet själv och hoppas på att det blir bra i slutänden. Såvida du själv inte är utbildad hantverkare är det här ingen bra idé från ett längre perspektiv. Det kan nämligen hända att priset som du får betala för ditt försök att spara pengar, är att försäkringsbolaget inte ersätter dig om det uppstår en vattenskada eller liknande problem. Försäkringsbolaget har nämligen full rätt att neka dig ersättning om arbetet i badrummet inte är utfört i enlighet med gällande föreskrifter och regler.  

Mikrocement är en relativt ny produkt på den svenska marknaden, vilket gör att det inte är en självklarhet att alla hantverkare har den erfarenhet som krävs för att arbeta med materialet. 

Det är alltid bäst att anlita erfarna och utbildade hantverkare. Då får man dessutom allt pappersarbete gjort automatiskt och kan vara säker på att dokumentationen över arbetet är korrekt. Med professionell hjälp blir arbetet dessutom färdigt fortare och riskerna för att det uppstår problem på längre sikt minskar markant.  

Professionella hantverkare kan även hjälpa dig att se till att det du bygger eller renoverar blir gjort enligt det regelverk som gäller för våtutrymmen, och om någon åtgärd kräver en anmälan eller ansökan om bygglov till kommunen kan entreprenören även hjälpa dig med det. Byggstart samarbetar med många duktiga inredningsarkitekter och entreprenörer som du kan använda dig av. Besök oss gärna på Byggstart om du vill komma i kontakt med dem. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du använder vår tjänst.

Bad med mikrocement? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.