Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Byta tak? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Droppar det från taket när det regnar? Då behöver du inte läsa vidare utan åtgärda läckan så fort som möjligt. Men ibland kan det vara värt att byta tak även om det inte finns synliga skador eller läckor. Taket är en av de viktigaste förutsättningarna för ett friskt och välmående hus, och du kan undvika stora fuktskador genom att inspektera och underhålla ditt tak regelbundet, särskilt efter en lång vinter eller en hård storm. Har du redan konstaterat att det är dags att fräscha upp taket, eller bara byta beklädnad av estetiska skäl, är det många saker som du bör ta ställning till: vad har du råd med? Hur lång tid kommer takomläggningen att ta? Vilken takbeläggning ska jag välja? Behövs det bygglov? Kan jag göra jobbet själv? Dessa frågor har inga enkla svar, men i den här guiden får du en djupare inblick i vad en takomläggning innebär och konkreta tips om hur du går tillväga.
Viktiga begrepp
Man skiljer normalt mellan några huvudtyper av tak; nedan finner du de vanligaste i Sverige:
Det finns även olika sorters beklädnader att välja mellan:
- Takplåt i metall: Mångsidigt tak som kan läggas på många olika typer av byggnader. Kräver minst 10 graders lutning på taket.
- Shingel: Ganska lätt att lägga, men kräver god isolering och minst 14 graders lutning på taket.
- Trätak: Bör helst ha en lutning på minst 22 grader. Något svårare att lägga.
- Tegelpannor: Praktiskt taget ett underhållsfritt material som håller länge.
- Betongpannor: Minst 15 graders lutning, enkelt att underhålla och lång livslängd. Det vanligaste takmaterialet i Sverige.
- Ytpapp: Enklare taktyp som man kan lägga själv, används ofta på garage och komplementbyggnader.
- Skiffer: Traditionell beklädnad i Norden med goda egenskaper och väldigt lång livslängd.
- Torvtak: Grönt yttertak som har en lång tradition i Sverige och god isoleringsförmåga. Kan läggas på tak med en lutning mellan 3 och 30 grader
Hur vet man om underlagstaket måste bytas?
Underlagstaket är en takkonstruktionen som ligger under yttertaket (pannor, shingel eller takplåt, osv.) och som täcks av en duk eller ett underlag som till exempel tjärpapp, polyester eller plastfolie. Underlagstaket, tillsammans med det primära taket, hjälper till att hålla taket torrt. Om underlagstaket är i dåligt skick måste det också bytas ut, och många väljer att göra det när de ändå byter takbeklädnad.
Byter du både underlagstaket och yttertaket på rätt sätt säkerställer du ett tätt tak för flera decennier framöver. Takläggning är ett avancerat och inte minst riskfyllt jobb, så ta kontakt med en besiktningsman eller takmontör som kan inspektera taket.
Livslängd på olika tak
Takets livslängd beror på olika faktorer. Typ av tak, material, kvalitén på takläggningen och yttre faktorer spelar bland annat in. Nedan kan du se en översikt över den “normala” livslängden för de olika typerna av tak:
- Skiffer: ca 40-100 år
- Trä: 20-40 år, men kan också vara betydligt längre om underhållet sköts
- Betongpannor: ca 40-60 år
- Tegelpannor: ca 60-80 år
- Shingel: ca 30-40 år
- Torv: ca 40-60 år
- Decra: ca 40-60 år
Märk väl att livslängden varierar från tak till tak. Som tumregel bör taket inspekteras av ett proffs var tionde år för att säkerställa att:
- Rörgenomföringar är täta
- Rännor och ventilationshuvar är i gott skick
- Takbeklädnaden är hel
- Takstol, vindskivor och beslag är röt-, rost- och sprickfria
- Hängrännan och stuprör är hela och täta
- Inga fuktskador är synliga
- Ingen mögel eller röta förekommer på vinden
Byta tak? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vad kostar det att lägga nytt tak?
Priset för att byta eller lägga nytt tak beror på takets yta, materialval, befintligt skick, antal skarvar, vinklar, beslag och rörgenomföringar, samt om det krävs nya säkerhetsanordningar som stege, takbrygga eller snörasskydd.
På Byggstart har vi bistått otaliga husägare med att hitta kvalitetssäkrade takläggare. Baserat på dessa projekt har vi kunnat räkna ut ett genomsnittspris på cirka 1.600 kronor per kvadratmeter. Detta inkluderar material- och arbetskostnader för byte av både yttertak och underlagstak. Tänk på att takytan inte är densamma som planytan om taket har en lutning.
Givetvis kan det även bli dyrare, och man kan komma upp till 3.200 kr/m2 om det är många vinklar och beslag. Å andra sidan kan väldigt enkla tak landa på cirka 1.200 kr/m2.
Observera att eventuella rötskador inte ingår i dessa snittpris. Det är skador som ofta upptäcks först när man har avlägsnat det gamla skiktet och som kan göra att projektet blir betydligt dyrare. Då dessa kan vara omfattande ger vissa takentreprenörer offerter med förbehåll för eventuella rötskador. Vissa husägare väljer även att passa på att tilläggsisolera taket och då blir det en helt annan budget.
Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.
Lönar det sig att byta tak innan man ska sälja?
Du som funderar på att sälja din bostad kanske har ett tak i dåligt skick som kan försvåra försäljning. Då är frågan om det är lönt att lägga nytt tak eller inte aktuell. Det går tyvärr inte att ge ett fast besked om saken, då det beror på hur attraktiv din bostad är och bostadsmarknadens tillstånd. Generellt sett kan man säga att taket inte är det första en spekulant märker på ett hus. Men som köpare har man alltid en undersökningsplikt och då kommer en besiktningsman utan tvekan att kunna bedöma om taket behöver läggas om eller inte. Ett otätt tak kan som sagt leda till stora fuktskador, och det är inte många som vågar sig in på ett husköp om det finns en risk för rötangrepp i konstruktionen.
I slutändan måste du själv avgöra om det är värt att byta tak. Bor du i ett attraktivt område i närheten av en storstad eller exempelvis havet spelar det nog ingen roll. Du kommer säkert att kunna sälja din bostad, men du kanske inte får det bud du förväntat dig, eller så blir det inte en lika snabb affär som du tänkt dig. Är läget du bor i mindre attraktivt bör du åtminstone undersöka vad ett takbyte kostar för ditt hus och räkna ut vilken andel av marknadsvärdet av ditt hus det motsvarar. Är den hög kan det vara värt att sätta huset på marknaden i befintligt skick och hoppas på det bästa. Är andelen inte så hög kan det vara värt att byta tak. Tänk på att du kan dra av kostnaderna inför reavinstdeklarationen. Läs mer om vilka regler som gäller vid fastighetsförsäljning på Skatteverket.
Hur lång tid tar det att byta tak?
Som med alla byggprojekt beror takomläggningens tidsåtgång på storleken av taket och dess komplexitet. De enklaste takjobben kan genomföras på två veckor, men mer omfattande projekt kan ta upp till två månader.
Tiden för att lägga nytt tak beror så klart även på vem som gör jobbet. Takläggare och takmontörer arbetar vanligtvis snabbare än till exempel ett team av icke-specialiserade hantverkare, som i sin tur gör det snabbare än om du gör det själv.
Behöver jag ansöka om bygglov?
Svaret är, som ofta är fallet när det gäller bygglov, att det beror på kommunen du bor och var i kommunen du bor. Boverket anger att det kan behövas bygglov “i vissa fall” för att byta färg, fasadbeklädnad eller takmaterial eller göra ändringar som avsevärt påverkar byggnadens yttre. Det finns en större risk att du behöver bygglov om du bor inom en detaljplan. Men samtidigt finns det undantag för en- och tvåbostadshus. Antagligen behöver du inte bygglov om du bor utanför en detaljplan eller om du bara ska förnya taket med samma material och färg. Men hör alltid med byggnadsnämnden i din kommun innan du påbörjar arbetet. De är oftast väldigt tillmötesgående och har som skyldighet att upplysa dig om vad som gäller för ditt projekt.
Hur kommer man igång?
Du som funderar på att lägga nytt tak har vanligtvis två alternativ för att komma igång: antingen tar du hem en takentreprenör som kan ge dig en offert på arbetet, eller så kontaktar du en oberoende besiktningsman. Det senare är ett klokt val om du är osäker på om ditt tak behöver bytas eller renoveras. En besiktningsman är både kunnig och objektiv i sin bedömning, och kan mycket väl komma fram till att taket duger gott i tio år till eller endast behöver små åtgärder. Beroende på företag får du antingen betala timarvode eller ett fast pris.
En takentreprenör erbjuder ofta gratis takbesiktning, men kan även ha en större tendens att se behov av takomläggning. Det betyder inte att du inte kan lita på vad de säger, men deras jobb är ju att lägga om tak, så det kan nog hända att de även hittar åtgärdsbehov på ett nytt tak (vilket inte nödvändigtvis behöver vara orimligt). Man kan även anlita en besiktningsman efter att en takentreprenör har gjort en besiktning och gett en offert för att vara säker på att den är rättfärdigad, och/eller efter utfört arbete för att säkerställa att takomläggningen är av god kvalité.
Är du redan säker på att ditt tak har gjort sitt är det så klart ingen större vits med en besiktningsman. Ta kontakt med en eller flera takentreprenörer för att få kostnadsförslag för jobbet.
Hitta rätt takentreprenör
För att det nya taket ska hålla sin beräknade livslängd är det av yttersta vikt att takläggning utförs så noggrant som möjligt. Det innebär att du kan behöva anlita en takläggare, en plåtslagare samt en snickare. Behovet av de olika hantverkarna beror på omfattningen av jobbet och takets skick och utformning. Väljer du att göra jobbet, eller delar av jobbet, själv, kan det vara bra att kolla med din försäkring vad som gäller vid olycksfall eller läckage. Oavsett hur kunnig du är underlättar det alltid jobbet om man är två där uppe, inte minst ur ett säkerhetsperspektiv. Ska du anlita en takfirma kan det vara bra att ta hänsyn till följande:
- Kolla alltid upp referenser från liknande takprojekt
- Jämför priset för material och arbete i de olika offerterna
- Se till att företaget har kapacitet att utföra jobbet vid önskad period (på grund av vädret väljer många att byta tak under sommaren)
- Det kan även vara bra att kontrollera företagets ekonomiska soliditet (gör en kreditupplysning eller slå upp företaget på Allabolag)
- Be om att få en skriftlig garanti på arbetet och se till att företaget har rätt försäkringar
På Byggstart vet vi vilka takentreprenörer du kan lita på. Vi kvalitetssäkrar alla företag i vårt nätverk för att du som husägare ska kunna känna dig trygg i ditt val av entreprenör och hantverkare. Det är bara att registrera ditt projekt på Byggstart för att få kontakt med seriösa takläggare i ditt område.
10 tips för en lyckad takomläggning:
- Få en objektiv värdering av takets skick innan du hämtar in offerter (det kan ibland räcka att byta underlagstaket och ett par trasiga pannor).
- Lägg till en buffert i budgeten för oförutsedda kostnader (exempelvis röta).
- Ta in minst 2 eller 3 offerter från seriösa aktörer.
- Jämför specifika utgiftsposter i anbuden (materialkostnader, arbetskostnader, osv.), inte bara slutsumman.
- Gör gärna en detaljerad projektplan med takfirman.
- Skriv ett tydligt kontrakt där ansvarsfördelningen vid eventuella fel eller förseningar ingår.
- Håll dialogen med hantverkarna på en respektfull nivå och se till att komma med konstruktiv kritik om du har några synpunkter (det är ett tufft jobb att arbeta på en lutande plan i flera timmar, och det hjälper sällan om någon står och hojtar på marken).
- Utgångspunkten för en lyckad takomläggning är att du anlitar en entreprenör du litar på, men det hindrar dig inte från att ta in en extern besiktningsman för att utvärdera arbetet.
- Vänta med att betala sista fakturan tills slutbesiktningen är gjord och eventuella fel har åtgärdats.
- Glöm inte att kolla med kommunen om du behöver bygglov eller göra en anmälan för takomläggningen. Det gäller olika regler beroende på kommun och detaljplan.