Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Jämför offerter från flera proffs
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Det kan finnas många bra anledningar till att bygga källare. Kanske har familjen blivit större och du behöver fler sovrum, kanske vill du ha ett hobbyrum eller träningsrum, eller så har du kanske behov av ett gästrum. Eller så går du helt enkelt i tankarna gällande möjligheten att bygga en uthyrningslägenhet för att få en extra inkomst. Många bor lite trångt och om du vill lösa trångboddheten är det ibland enklare att bygga nedåt än uppåt eller utåt. Vanligtvis är det också mer kostnadseffektivt att expandera källaren eftersom grundkonstruktionen redan finns där och mycket av det mest komplexa arbetet är redan gjort. Att bygga källare kan vara ett underhållande och spännande projekt, men det är ett omfattande sådant. En inredd källare kan även öka värdet på din bostad ordentligt vid en ny värdering, försäljning eller när det är dags att lägga om bostadslånen. Men innan du drar igång med ett projekt av den här storleken är det viktigt att vara väl förberedd och att ha en noggrann planering för själva utförandet.
1. Planera noggrant
Oavsett vad du har för erfarenhet och kompetens av källarbygge, bör du ta kontakt med en arkitekt så tidigt som möjligt i planeringsprocessen. En arkitekt kan hjälpa dig med hela processen, från planlösning till att sammanställa bygglovsansökan, och kan dessutom se och föreslå lösningar som du inte har tänkt på.
För att få en bild av projektets omfattning är det viktigt att veta vilket grundarbete som måste göras innan man kan börja med själva inredningsarbetet. Det blir genast ett mycket större projekt om du måste bila upp, gräva ut och gjuta nytt golv, lägga ny dränering, nytt avlopp och isolera hela källaren, i jämförelse med om golv och väggar kan förbli oförändrade. Har du däremot en källare som är både torr och har tillräcklig takhöjd har du bara några steg kvar till en välfungerande boyta. Hela projektet kommer i så fall att bli betydligt billigare eftersom det ofta är grundarbetet som både kostar mest och tar längst tid att genomföra.
2. Kom ihåg anmälningsplikt och bygglov
Ta även reda på om arbetet kräver bygglov och vilka handlingar som behövs för att ansöka. De flesta källarna är inte godkända som bostadsrum vilket innebär att de ingrepp som görs för att göra det beboeligt, till exempel utgrävning, rörläggning eller upptag av fönster, kräver bygglov. Ta gärna kontakt med kommunen eller en arkitekt så tidigt som möjligt för att få svar på om de åtgärder som du planerar är anmälningspliktiga eller kräver bygglov.
Jämför offerter från flera proffs
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Ta reda på vilka behov som du vill uppfylla
Vad ska du använda källaren till? Om syftet med utbyggnaden är att få en komplett uthyrningslägenhet blir det genast ett mer omfattande projekt eftersom en separat bostad måste i princip möta samma utformningskrav och tekniska egenskapskrav som en ny byggnad. Dessutom bör bostaden bland annat vara utrustad med badrum, toalett, kök, sovplats och vardagsrum, och tillgänglig för personer med nedsatt rörelseförmåga. Om du istället är ute efter mer utrymme för familjen, till exempel i form av en gillestuga till barnen eller ett hemmakontor, är projektet något enklare och billigare att genomföra.
Ett vanligt problem när man ska bygga om källaren till boyta är att få in tillräckligt med dagsljus, eftersom merparten av källaren ligger under marknivå. Beroende på hur djupt källaren ligger kan det vara nödvändigt att gräva ut ljusbrunnar och sätta in fler fönster. Om det inte är tillräckligt med naturligt ljus i källaren, något som krävs för att få den godkänd som boyta och för att säkerställa en bra och trivsam inomhusmiljö, är storleken och placeringen av de nya fönstren en viktig del i planeringsprocessen. Då är det även bra att samtidigt se till att vissa av dem uppfyller kraven för utrymningsvägar.
4. Bestäm om du ska bygga våtrum
Många överväger att bygga en tvättstuga när de ska bygga källare eftersom det lämpar sig bra med denna typ av rum under marknivå. För det första störs ingen av bullret från de olika apparaterna, och för det andra är ett gjutet betonggolv att föredra om du vill undvika att vibrationerna från tvättmaskinen eller torktumlaren fortplantar sig i resten av huset. För det tredje riskerar inte någon undervåning att ta skada vid eventuella läckor.
Det är även många som vill utrusta källarvåningen med badrum eller bastu, men du måste alltid vara extra noga när du bygger ett våtrum under marknivå. För att undvika kondens och fuktskador måste ventilationen och isoleringen vara tillräcklig, särskilt om ytterväggarna inte är tilläggsisolerade. Den varma luften inomhus blir till kondens när de träffar de nedkylda väggarna och då är det viktigt att ha en fullgod luftcirkulation för att undvika att det uppstår mögel och röta.
Oavsett vilka typ av rum du planerar att bygga är det bra att ha med i bakhuvudet att temperaturen i källaren ofta är lägre än i den övriga bostaden. Golvvärme räknas därför som standard i källargolv. Att lägga värmeslingor rätt på ett betonggolv som inte är isolerat är däremot en dålig idé, då en stor del av energin går åt att värma upp jorden under huset. Med en korrekt golvisolering är problemet ur världen och det är tveklöst värt att offra några centimeter takhöjd för att få en behaglig temperatur.
5. Bestäm hur mycket du ska göra själv och vilken entreprenadform som passar bäst
Kanske har du erfarenhet av tidigare byggprojekt och ser det här som en renovering som du vill utföra själv. Det kan gå att spara stora summor på att göra jobbet själv men gör det bara om du är helt säker på att du har den nödvändiga kompetensen. Ett lyckat källarprojekt är beroende av korrekta tätskikt mot fukt, ordentlig dränering och isolering. Utöver det ska man alltid överlåta rör- och elarbete till certifierade hantverkare. Det samma gäller ändringar i bärande konstruktioner i samband med eventuell omgjutning av grunden eller borttagning av bärande väggar. Felaktiga beräkningar kan få förödande konsekvenser för konstruktionen och din personliga säkerhet.
De flesta anlitar därför en kvalificerad entreprenör för arbetet. Då är man säker på att allt blir korrekt gjort och många känner nog även att bygga källare är ett för stort projekt att göra själv. När du ska hitta entreprenörer är det alltid klokt att ta emot flera anbud och jämföra dem med varandra. Självklart med tanke på pris men även gällande vad som ingår i erbjudandet och inte minst entreprenörens referenser från liknande projekt.
När du ska välja entreprenör kan du välja mellan alternativen totalentreprenad, där entreprenören ansvarar för hela projektet, och delad entreprenad. Väljer du det sistnämnda måste du som byggherre själv anlita hantverkare för respektive fackområde och koordinera arbetet mellan dem. En totalentreprenör kommer däremot att kontraktera alla underentreprenörer för din räkning, koordinera allt arbete så varje delmoment blir klart i tid. Denna huvudentreprenör står även som ansvarig om något går snett. Fördelen med den här lösningen är att du bara behöver förhålla dig till en kontaktperson. Väljer du en delad entreprenad måste du själv hålla kontakten med varje leverantör och det kan bli svårt att bedöma vem som är ansvarig om det skulle uppstå något fel eftersom många av arbetsmomenten överlappar varandra. Delad entreprenad är i regel lite billigare eftersom en totalentreprenör gör ett påslag på priset för underentreprenörerna för att täcka upp för de administrativa kostnaderna. Du har även mer kontroll över arbetet i en delad entreprenad och det kan vara enklare att göra delar av jobbet själv. Men som sagt kräver det även mer engagemang, tid och kunskap.
6. Välj design och inredning
Många tycker det är roligt att välja färg och material till golv, tak och väggar eftersom det ger de mest påtagliga resultaten. Om budgeten tillåter det kan det dock vara bra att ta hjälp av en inredningsarkitekt för att få det intryck i källaren som du är ute efter eller för att få hjälp med att hitta den bästa planlösningen. Vill du däremot sköta inredning på egen hand kan du hitta mycket inspiration på olika hemsidor och sociala medier samt i inredningstidningar.
7. Gör en budget och begär in offerter
Det är svårt att säga exakt hur mycket en fullt inredd källare kommer att kosta. Priset varierar mycket beroende på vilket grundarbete som måste utföras, källarens storlek och hur mycket av arbetet som du kan göra själv. På Byggstart har vi samlat in en stor mängd prisuppgifter från liknande projekt och vår prisdatabas ger ett snittpris på cirka 12.000 kronor per kvadratmeter för utbyggnad av källare. Priset spänner emellertid mellan cirka 8.000 kronor per kvadratmeter och 24.000 kronor. Med så pass stor prisskillnad rekommenderar vi att du kontaktar en entreprenör för att få ett detaljerat kostnadsförslag på ditt projekt.
På Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare på ett och samma ställe så att det ska vara enkelt för dig att hitta rätt. Registrerar du ditt projekt på Byggstart, så tar vi kontakt med dig för en kort genomgång och därefter blir du ihopkopplad med relevanta hantverkare. Tjänsten är förbehållslös och kostnadsfri att använda.