Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Tegelpannor? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vill du veta mer om tegelpannor? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om att lägga tak med tegelpannor, underhålla tegelpannor, vilka byggnadstekniska regler du måste ta hänsyn till när du bygger eller lägger om ett tak, hur mycket det kostar att lägga ett tak med tegelpannor och mycket mer. Vet du till exempel vilka taktyper som är lämpliga för tegelpannor och vilka som inte är det? Vet du hur lång livslängd tegelpannor har? Följ våra råd och undvik de vanligaste misstagen!
Vad kännetecknar tegelpannor som taktäckningsmaterial?
Du har säkert sett de vackra terracottafärgade taken som ligger på äldre hus. Takbeklädnaden har vackra schatteringar som ger taken ett levande uttryck och som samspelar med byggnaderna på en helt unikt sätt. Det är med högsta sannolikhet tak som är klädda med tegelpannor, och har du en gång haft ett tak i äkta tegel är det svårt att tänka sig något annat.
Tegel är ett keramiskt byggnadsmaterial som med rätt skötsel har en mycket lång livslängd. I Sverige har tegel använts som taktäckningsmaterial sedan 1100-talet, och det finns både glaserat och oglaserat taktegel från medeltiden som legat kvar, och fyllt sin funktion, på gamla husbyggnader fram till 1980-talet. Tegelpannor har närmast en obegränsad livslängd, och många som arbetar med byggvård och restaurering av gamla hus anser att taktegel håller minst lika länge som huset.
Tegelpannor är ett hållbart och miljövänligt material eftersom tegelpannor går att återbruka på ett sätt som få, om ens några, andra taktäckningsmaterial klarar. Går en tegelpanna sönder är den enkel att byta ut, och detsamma gäller om du behöver byta ut en mindre del av taket. I och med att det är möjligt att få tag i kompletteringspannor som har plockats ner från andra hus, kan du få tag i takpannor som liknar de som ligger på huset. På så sätt slipper du att lägga om hela taket eller takfallet för att det ska se enhetligt ut.
Ska du bygga ett nytt hus eller köpa ett befintligt hus och renovera det, och vill ha ett taktäckningsmaterial som både är hållbart och har en lång livslängd, är tegelpannor något som du bör överväga. Ska du lägga om taket är det viktigt att du kontaktar en takläggare som har erfarenhet och kunskap om tegelpannor och kan göra en grundlig undersökning av takpannornas kondition. Det är nämligen inte ovanligt att många av tegelpannorna är i så bra skick att de går att rengöra och sedan lägga tillbaka på taket igen.
Hur mycket kostar det att lägga ett tak med tegelpannor?
Det går inte att sticka under stol med att tegelpannor är ett av de dyraste materialen att täcka taket med. Tegelpannor kostar mellan 240 och 270 kronor per kvadratmeter, men det högre priset kompenseras av den långa livslängden. Ett tak klätt med tegelpannor behöver alltså på sikt inte blir dyrare än ett tak klätt med exempelvis betongpannor.
Genomsnittspriset för lägga ett tak, inklusive material och arbete vid byte av både inner- och yttertak, ligger på cirka 1.600 kronor per kvadratmeter. Snittpriset kan dock variera mellan 1.200 kronor per kvadrat och så mycket som 3.200 kronor per kvadratmeter beroende på de faktorer som påverkar priset. De främsta av de faktorerna är:
- Takets storlek och höjd: Ju större takyta desto mer material och arbetstimmar krävs det. Det är alltså hur många kvadratmeter takets yta är som till stor del avgör priset.
- Takets utformning: Ett tak med många hörn och vinklar gör arbetet mer komplicerat och det går åt fler arbetstimmar. Handlar det om ett tak med stora regelbudna ytor kan kvadratmeterpriset bli lägre eftersom takläggningen blir enklare.
- Konditionen på taket: Är taket väl underhållet är risken för fukt- och rötskador mindre. Sådana angrepp är dock svåra att upptäcka utan att först riva taket, så även ett tak som vid första anblicken ser bra ut kan dölja fuktskador.
- Skorstenar och takkupor: Generellt sett gäller att ju fler av varje det finns desto mer komplicerat blir takläggarens arbete.
- Husets höjd och takvinkel: Beroende på husets utformning och antal våningar behövs det mer eller mindre höga byggställningar. En brant takvinkel kan också göra att det krävs fler och högre byggställningar.
Ska du lägga om ett tegeltak får du räkna med att cirka 10 procent av tegelpannorna är så pass skadade att de måste bytas ut. För att spara lite pengar kan du leta efter en takläggare som kan erbjuda gammalt tegel, det vill säga taktegel som har plockats ner från andra hus. Genom att köpa och använda återbrukade tegelpannor kan du faktisk spara 10-20 procent i jämförelse med att exempelvis köpa nya Benders takpannor. Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till ROT-avdrag!
En annan sak som är viktig om du överväger att lägga tegelpannor är att anlita en takläggare med erfarenhet omkring den här taktypen. Många husägare byter faktiskt också ut tegelpannor mot betongpannor för att takläggare utan tillräcklig kunskap om tegelpannor råder dem att göra det.
En takläggare som är specialiserad på tegelpannor har massor av knep att ta till vid en takomläggning. De tegelpannor som takläggaren bedömer ha en kortare livslängd, går att lägga tillbaka på de ställen på taket där de är lätta att nå och byta ut. Är det behov av en större komplettering med nytt eller återanvänt tegel går dessa att göra på en takkupa eller takfallet mot husets baksida.
Tegelpannor? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Så underhåller du ett tak med tegelpannor
Det viktigaste att göra om du vill att ditt tegeltak ska hålla minst lika länge som huset står upp, är att regelbundet inspektera taket och tegelpannornas kondition. Gärna en gång om året. Nedblåsta och söndertrampade tegelpannor ska ersättas omgående. Tegelpannor som har ytliga frostskador är inte nödvändiga att byta ut, men det är viktigt att hålla koll på dem och byta dem direkt om de spricker.
För att kontrollera om en tegelpanna är skadad knackar man på den. Har den då en sprucken klang, har den sannolikt vad man kallar för slagspricka, det vill säga en lång, nästan osynlig spricka. En sådan panna bör bytas ut eftersom den kommer att frysa sönder under någon av de närmast kommande vintrarna.
Ersättningspannor blir ofta liggande i uthus, ladugårdar, källare, garage eller på vindar, särskilt om du har köpt ett äldre hus med tegeltak. Hittar du inga ersättningspannor kan du prova på den lokala byggåtervinningen eller söka efter en takentreprenör som även tillhandahåller återvunna tegelpannor. Tegelpannor som är naggade i en kant går att kapa och återanvända på en annan del av taket, till exempel runt en skorsten eller takkupa.
Alger, mossa och lav har ingen nedbrytande effekt på tegel och går att tvätta bort med hjälp av högtryckstvätt om du upplever det som missprydande. Det du ska vara noggrann med är att rensa hängrännorna, gärna både höst och vår, för att ta bort de löv och pinnar som lätt fastnar mellan takpannorna och takläkten vid de nedersta raderna av tegelpannor. Gör du inte det förkortar du livslängden på takpappen och riskerar även rötskador i undertaket.
Har du mycket träd i trädgården och/eller i närheten av huset är det bra att beskära dem. Grenar som faller ned på taket när det blåser kraftigt eller stormar hör till de vanligaste skadeorsakerna på hustak.
Kvalitetstegel kan hålla i hundratals år om det underhålls på rätt sätt. Det gäller att du är observant på både synliga och dolda sprickor i tegelpannorna och tvättar hela taket när pannorna börjar bli för smutsiga.
Viktiga begrepp att känna till när du ska lägga tegelpannor
Ska du bygga ett nytt hus måste du alltid ansöka om bygglov, oavsett vilket takbeläggningsmaterial du vill ha. Äger du redan ett hus och ska lägga om taket kan du, beroende på vilken kommun huset ligger i och i vilket bostadsområde i den aktuella kommunen, behöva ansöka om bygglov. Enligt Boverket kan det i vissa fall krävas bygglov för att byta från en takbeklädnad till en annan. Bygglovsplikten utlöses om byggnadens yttre förändras avsevärt, något som ett annat taktäckningsmaterial kan göra, och vilka taktäckningsmaterial som gör det står angivet i den kommunala detaljplanen.
Är du osäker på vad som gäller, så ta kontakt med byggnadsnämnden i den kommun där du bor. De kan svara på dina frågor och hjälpa dig vidare.
De första stegen för att lägga ett tak med tegelpannor
När du har rett ut om du behöver ansöka om bygglov eller ej finns det i huvudsak två vägar att gå för att komma igång: kontakta takentreprenör för en offert eller boka in en oberoende besiktningsman. Om du är osäker på om du behöver byta taket helt eller om det räcker att lägga om yttertaket, är en oberoende besiktningsman en klokt drag.
En besiktningsman har den sakkunskap som krävs och är även objektiv i sin bedömning. Efter en sådan inspektion kan det komma fram att taket är i dåligt skick och måste bytas helt eller att det håller i många år till och bara behöver åtgärdas på mindre områden.
När besiktningen av taket är gjord kan du börja begära in offerter från byggföretag som erbjuder takläggning. Tänk på att kontrollera att både företaget och de anställda hantverkarna har kompetens för att lägga tak med tegelpannor.
Många takentreprenörer erbjuder en gratis takbesiktning. Det finns inget som hindrar att du både låter en takläggare inspektera taket och låta en oberoende besiktningsman göra detsamma. Det betyder inte att du inte kan lita på hantverkarna, men det kan alltid kännas tryggt att kunna kontrollera att de inte hittar åtgärdsbehov på ett bra tak (vilket självklart inte är orimligt).
Du kan också anlita en besiktningsman efter att en takläggare har varit och gjort sin besiktning av taket för att se om den offert som företaget lämnar är rättvisande och/eller när arbetet med taket är klart för att säkerställa att takomläggningen håller en hög kvalitet.
Populära leverantörer av tegelpannor
Både enkupiga och tvåkupiga tegelpannor är mycket populära i länder med ett soligt och varmt klimat. Anledningen är att de bidrar till lägre energikostnader eftersom teglet reflekterar ljus snarare än absorberar det, och därmed går det åt mindre energi till kyla huset. I och med det är det lätt att tro att tegelpannor inte är en lämplig takbeklädnad i det omväxlande och ofta kyliga nordiska klimatet, men det är precis tvärtom.
Tegel är en ren naturprodukt - tegelpannorna tillverkas av lera - och har använts som taktäckningsmaterial i Sverige sedan tidig medeltid. Bara det talar för att tegeltak fungerar lika bra i ett nordiskt klimat som ett medelhavsklimat. I Sverige finns det bara ett tegelbruk kvar, Vittinge Tegelbruk i södra Uppland. Dessa inhemskt producerade tegelpannor och tegelpannor från andra tillverkare finns hos återförsäljare som exempelvis Bauhaus, Bygghemma, Byggmax, K-rauta och Optimera.
För- och nackdelar med att ha tegelpannor som taktäckning
Precis som alla andra taktäckningsmaterial har tegelpannor både för- och nackdelar. Fördelarna med tegelpannor är bland annat att:
- De väger mindre än betongpannor och skiffer
- Med åren får färgskiftningar och schatteringar som ger en vacker patina
- De har en lång livslängd, de kan hålla hundratals år om de är av bod kvalitet och underhålls på rätt sätt
- Det går att sälja tegelpannorna på andrahandsmarknaden om du byter taktäckningsmaterial
- Det går att köpa ersättningspannor på exempelvis byggåtervinningar
- Lera är ett miljövänligt och hållbart material
- Begagnade tegelpannor kan få huset att se lite äldre ut även om det är nybyggt
- Tegeltak kan höja det kulturhistoriska värdet på ett äldre hus
- Glaserade tegelpannor kan ge ett modernare uttryck
Nackdelar med tegelpannor är till exempel att:
- Det finns ett färre antal kulörer att välja mellan
- Takpannorna är tunnare och spricker lättare om någon går på fel sätt på taket
- De är lättare än betongpannor, vilket gör att de lättare kan blåsa av taket eller blåsa ur sin position när det blåser hård vind, storm eller orkan
- Takpannorna är svårare att lägga utan djupare kunskap om materialet, och den enkupiga panna är lite mer komplicerad att lägga än den tvåkupiga
- Taklutningen måste vara minst 22 grader för att undvika att vatten tränger in mellan pannorna och undertaket
- Pannorna kräver ett kontinuerligt läktavstånd
I och med takpannornas tunnare gods är det centralt att du läser på ordentligt innan du lägger om taket, alternativt anlitar en takläggningsfirma som har spetskompetens inom tegeltak.
Våra 10 bästa råd och tips för tegelpannor
För att underlätta för dig när du ska lägga ett nytt tak eller lägga om ett befintligt med lertegel har vi satt ihop en lista som du kan använda som utgångspunkt.
- Ta reda på om du behöver ansöka om bygglov för att lägga om taket
- Låt en oberoende besiktningsman göra en objektiv värdering av takets kondition innan du begär in offerter från byggföretag. Ibland kan det räcka med att byta en del av taket istället för att lägga om hela.
- Sätt upp en budget och följ den. Lägg också in en fristående post för oförutsedda utgifter, till exempel fukt- och rötangrepp.
- Begär in offerter från tre konkurrerande och seriösa aktörer
- Jämför offerterna med varandra. Titta inte enbart på slutsumman utan även specifika utgiftsposter, till exempel arbets-, etablerings- och materialkostnader.
- Planera ordentligt. Det kan ta upp till 10 veckor att få ett bygglov godkänt och många byggföretag är uppbokade flera månader, ibland år, fram i tiden, så börja i god tid.
- Kartlägg och lös finansieringen så tidigt som möjligt.
- Skriv ett juridiskt bindande kontrakt med byggföretaget eller takfirman.
- Gör en tidsplanering tillsammans med entreprenören så blir det lättare för dig att följa upp arbetet.
- Spara all dokumentation som har med takläggningen att göra, till exempel fakturor och kvitton, så du har dem lättillgängliga om du skulle behöva kontakta försäkringsbolaget i ett senare skede.