Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Plåtslagare? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vad gör en plåtslagare?
När man hör yrkestiteln plåtslagare, tänker man nog främst på dem som lägger tak, ofta med takplåtar av stål eller aluminium. Men vad mer gör en plåtslagare? Koppar- och plåtslagare (som är den fullständiga yrkestiteln) arbetar med många typer av metall, såsom aluminium, koppar, zink och stål, och hanterar även takpannor, skiffer och papp. De skapar dessutom inte bara beslag och detaljer till tak och fasader, utan arbetar också med till exempel ventilationssystem och isolering. Brandsäkring blir därmed också en del av deras arbetsuppgifter.
Ett gesällbrev som plåtslagare kräver antingen fyra års utbildning genom gymnasiet plus lärlingstid (2 + 2 eller 3 + 1 år) eller fem års direkt praktik plus teoriprov. Man kan senare ta mästarbrev eller man kan ta en byggteknisk kandidat- eller masterexamen. Vid utgången av 2021 var plåtslagarens årslön strax under 350 000 svenska kronor.
Oavsett om du bor i ett gammalt, kulturhistoriskt värdefullt hus eller ska bygga ett modernt, stilrent hus, kan plåtslagaren vara rätt yrkesperson att be om hjälp. Plåtslagare arbetar nämligen ofta med både gamla och nya tekniker, och de är experter på att utforma allt från skorstenhuvud, takrännor och stuprör till att planera, tillverka och montera ventilationssystem, och kan dessutom utföra montering av kompletta takbeslag i både gamla och moderna material. Detta innebär att plåtslagare ofta arbetar nära till exempel värmepumpsmontörer, snickare, elektriker, sotare och brandmän, för att säkerställa att bostaden är framtidssäkrad och trygg.
När behöver du en plåtslagare?
Kanske du ska bygga en ny skorsten, byta tak eller få nya takrännor; kanske du bor i ett utsatt läge och måste skydda mur- eller träväggen mot saltvattenstänk; kanske du har ett gammalt hus med några vackra koppardetaljer, eller du vill installera en värmepump med ett skydd som undviker att förstöra husets fasad; eller kanske du har hittat en gammal oljelampa du vill ha upp på stugan, men saknar kopparspegeln till? Plåtslagaren arbetar både inomhus och utomhus, och kan ge dig råd, specialtillverka byggnadsdelar eller lägga färdigtillverkade varor.
I denna artikel lär du dig mer om hur du hittar plåtslagare, vad dessa metallarbetsspecialister kostar, vad de kan hjälpa dig med, och mycket mer.
Pris
De flesta anlitar plåtslagare för takläggning. För ett nytt sadeltak på 200 kvadratmeter kan du räkna med en genomsnittlig kostnad på runt 460 000 svenska kronor. Vissa billigare projekt kommer ner till omkring 340 000 kronor, medan de dyraste ofta närmar sig 700 000 kronor.
Vanlig timpris för en plåtslagare ligger på omkring 600 kronor exklusive moms, och 750 kronor inklusive moms. Men det finns många olika typer av tak och många olika material att lägga på taket med, så vad kommer det att kosta för dig?
Vad gör taket billigare och dyrare? Läs vidare, så får du några tips om det.
Taktyper
De vanligaste typerna av tak kallas sadeltak och pulpettak. Ett sadeltak lutar ned på båda sidor från nocken, och takfoten är vanligtvis i samma höjd på båda sidor; medan ett pulpettak lutar från den ena väggen av huset och jämnt ner till den andra, alltså från en högre till en lägre takfot. Valmtak liknar sadeltak, men med en inåtlutande också på kortändarna. Som en tumregel kan man säga att ju färre vinklar taket har, desto billigare blir takläggningen.
Men också taks lutning är viktig: Till exempel kan höga tälttak bli mycket mer kostsamma på grund av ökade kostnader för lift och ställningar. Platta tak kostar ofta från 800 till 1 100 kronor per kvadratmeter, med ett genomsnittspris på 1 000 kronor, men det krävs specialister för att lägga dem. Vanliga lutande tak, däremot, kan läggas av godkända snickare. Genomsnittspriset på takläggning ligger runt 1 500 kronor per kvadratmeter.
Takläggning
Det finns många typer av material att välja mellan, så som takplåtar av aluminium eller stål, shingel, trä, tegel, betong, torv, skiffer eller asfalt. Vilka material du kan välja mellan, beror på husets och takets konstruktion; till exempel kräver torvtak särskilt starka konstruktioner, medan takpannor kräver en relativt stark konstruktion och en takvinkel på minst 14° och upp till 22°, beroende på väderförhållanden och pantyp.
Sten är både något av det billigaste och något av det dyraste du lägger: Per kvadratmeter takyta varierar priserna från 1 700 kronor till närmare 3 500 kronor. Bland de billigaste alternativen är betongpannor, medan glaserade tegelpannor är bland de dyraste. Skiffertak kostar i genomsnitt 2 800 kronor per kvadratmeter, men varierar från 2 300 till 4 500 kronor per kvadratmeter. För nytt tak med plåttak ligger priset på 2 300 kronor i genomsnitt per kvadratmeter, men ibland kan du få det så billigt som 1 500 kronor per kvadratmeter, och även de dyraste projekten kostar ibland över 3 500 kronor per kvadratmeter. Takplåtar är därmed något av det billigaste och mest miljövänliga du kan lägga, samtidigt som det har mycket lång hållbarhet.
Total- eller delentreprenad
Eftersom både byte av befintligt tak och läggning av nytt tak är en ganska omfattande process, väljer många att gå för totalentreprenad. Då har du en entreprenör att förhålla dig till, som ger dig ett totalpris för hela projektet och skaffar allt som behövs av yrkesfolk för att genomföra projektet.
Om du däremot gillar att dra i trådarna själv och samtidigt är villig att investera lite tid i att hämta in offerter från flera aktörer eller lägga ut uppdraget på anbud, kan du överväga delentreprenad. Du som byggherre har i så fall ett större ansvar, men du kan samtidigt välja de enskilda entreprenörerna som passar dig och få individuella offerter, snarare än att behöva lita på huvudentreprenörens urval.
Plåtslagare? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Centrala begrepp
Kanske har du insett att det är dags att bara hoppa in i det, eller kanske du har sparat upp och äntligen har råd att ta några bra grepp. Taket är i brukbart skick, men du vet att det inte håller många fler vintrar innan du måste göra något åt det. Men nu måste du plötsligt ta ställning till koncept som råspont, nockpanna, skyddsklädsel, isbro och takutskott; någon pratar om skorstensinfattning; och plötsligt måste du veta om du vill ha tegel, natursten eller betongpannor. Vad är nu allt detta? Och vad är bygglovsansökan, förhandskonferens och handläggningsavgift? Några nyckelord kan det vara bra att ha koll på när du ska få taket lagt, så att du håller koll på allt som proffsen pratar om. För att hjälpa dig på vägen ger vi dig därför en minilexikon om takläggning, så att du bättre ska kunna orientera dig i denna djungel av facktermer:
- Från innerst till ytterst består taket av takstolen, som bär taket; takbrädan, som är den täckta takhuden; och takbeläggningen, som är det yttre, synliga vädret.
- Bärsystemet är helst ett spärrtak eller ett åstak. Sparrarna är de högstående brädorna som leder takets vikt till väggarna; takåsarna är bärarna i ett åstak, och är oftast runda stänger parallella med nocken.
- Taket du ser inuti huset, kallas faktiskt för taket eller undertaket.
- Takets lutning anger hur mycket det lutar; detta anges ofta i procent. Syftet med taklutningen är att leda bort regnvatten. Ett annat ord för taklutning är lutning.
Både takbeläggningen, bärsystemet och taklutningen kan påverka kostnaderna när plåtslagaren kallas in.
Plåtslagaren jobbar också med skorstenar och ventilation. Om du vill ha ett värmepumphus, kan de ge goda råd om det, och även göra specialanpassade värmepumphus som passar bra till ditt hus. Om du behöver få arbete utfört på rökröret, skorstenshuven eller skorstenen, är det bra att kunna berätta för plåtslagaren exakt vad problemet är. En korrekt lagd infattningrunt skorstenen följer takprofilen och är täta både mot skorstenen och mot taket; infattningen är oftast av galvaniserat, brännlackerat stål och görs av plåtslagare. Om skorstensinfattningen ser misstänkt ut, kontakta plåtslagaren så snart som möjligt; att skjuta upp det kan leda till mycket kostsamma reparationer.
Ansökningsplikt
Alla stora arbeten på hus och hem är i princip underkastade ansökningsplikt, men lagen tillåter flera undantag, och tak hör vanligtvis till dessa undantag, förutsatt att husets användningsområde och fasad förblir oförändrade. Med andra ord: Så länge du inte ändrar husets storlek, fasadens utseende eller husets användningsområde, behöver du inte ansöka om bygg- eller ändringstillstånd. Om du däremot vill höja taket för att göra vinden till kontor och sovrum, eller om du vill ändra takkonstruktionen, utlöses ansökningsplikten. Börja planera tidigt! Handläggningstiden kan vara tre eller tolv veckor, plus en förhandskonferens där du måste ha klargjort projektet så att kommunen vet vad de ska behandla. Om du inte ska bygga taket själv, görs allt detta av entreprenören. Vi har en egen artikel om byggansökningar, där du kan lära dig mer om detta. Och är du osäker, kan entreprenören hjälpa dig; stora arbeten kan i alla fall endast ansökas om via godkända företag!
Alternativ
En del av arbetet som plåtslagaren utför, kan du faktiskt göra själv, särskilt om du är händig. Takrännor kan vara sådant arbete, men det beror delvis på materialval. De enklaste takrännorna att arbeta med för gör-det-själv-entusiasten är plasttakrännor: De klickas eller limmas samman och finns ofta med enkla, färdiganpassade ränkrokar. Om du däremot önskar aluminium eller plastbelagt stål, kan det vara bättre att få antingen takläggaren eller en snickare med erfarenhet av sådant arbete att komma på besök; särskilt böjning av ränkrokar med överliggare kan vara utmanande. Vissa hus har takrännor av trä istället för plast och metall, och då är utan tvekan en snickare ett bättre alternativ; se bara till att det är en som har erfarenhet av denna specifika typ av takrännor.
Arbete på skorstenen kräver inte nödvändigtvis hjälp från proffs. Har du lösa fogar, kan du själv blanda murbruket och täta dem. Se till att du får rätt murbruk i din byggvaruhandel; natursten och tegelsten ska ha olika murbruk. Om du är osäker, kan en murarmästare hjälpa dig. Du kan också göra mycket själv med skorstensinfästningen: Äldre infästningar (eller felmonterade infästningar) kan ha murbruk istället för elastisk fogmassa. Sopa bort allt löst noggrant och täta med elastisk fogmassa.
Även ventilationskanaler och andra infästningar kan behöva en kärleksfull hand. Dessa är vanligtvis av metall och rostar om de har blivit misshandlade för länge av ruskväder och saltvattenstänk. Inget hindrar att du inte själv kan vårda dem: Borsta bort rost, applicera två lager med rostskyddsmedel och måla eventuellt med lack. Var uppmärksam på att infästningar som är föra genom en vägg, till exempel, kan leda till läckage. Om du är tveksam, är det billigare att få plåtslagaren på besök än att ta risken och behöva riva den ruttna väggen senare.
Men vad med de stora arbetena? Om du ska byta hela taket, behöver du sannolikt både plåtslagare, takläggare, snickare och kanske även murare. Om du anlitar en totalentreprenör som erbjuder alla dessa tjänster, sparar du dig själv mycket huvudbry med att organisera avtal mellan de olika företagen, få deras scheman att passa med dina, hålla reda på vilka material som måste införskaffas, ha kontroll på de senaste prisändringarna på råvarumarknaden och allt annat som äter upp dina dyrbara timmar (och pengar).Mycket arbete som man kan få proffs att göra, kan man lagligt göra själv; det betyder inte att det är en bra idé att göra allt själv, eller något av det själv. Om skorstensinfästningen inte blev ordentligt tätad eller rörgenomföringen inte blev korrekt monterad, kan skadan på huset vara skrämmande dyr. Det är lätt att säga "lugn, det ordnar sig", men om olyckan först är framme och det kan visas att det berodde på användarfel, ska man nog se långt efter utbetalning från försäkringsbolaget. Använder du kompetenta, godkända plåtslagare, får du med på köpet en garanti om att allt är korrekt utfört. Det ger dig trygghet om att om olyckan först är framme, har du åtminstone uppträtt klanderfritt.
Hur man hittar rätt plåtslagare
Det viktigaste när du ska börja leta efter yrkesverksamma för ett projekt, oavsett om det handlar om plåtslagare eller andra, är att göra en noggrann bedömning av aktörerna och kontrollera deras godkännanden, renommé, recensioner och ekonomi. Kontrollera företagets intäkter, till exempel via sidor som Proff. Notera deras kontaktinformation och gör en sökning i Direktoratet for byggkvalitets register; alla som är listade här, driver inte bara lagligt, utan har fått en extra kvalitetsstämpel från staten, nämligen Central godkännande. Här kan det vara relevant att kontrollera om plåtslagaren har godkännande för utförande av takläggningsarbete samt arbete på ventilationssystem. Brønnøysundregistrene är en annan plats där du hittar värdefull information: Klicka på "Finn virksomhet" och sök efter företagsnamn eller organisationsnummer.
Vilka godkännanden bör en plåtslagare ha? Det kan till exempel vara relevant att kontrollera om aktören du överväger att använda, är godkänd utbildningsföretag inom yrkesområdet eller organiserad i en lokal koppar- och plåtslagaregille. Det kanske viktigaste, eller i alla fall mest betrodda, är om företaget kan visa mästarbrev, enligt lag om mästarbrev inom hantverk och annan näring. Ventilations- och plåtslagarföretagen har också en egen landsorganisation som har funnits i över 100 år. Kanske är aktören också medlem i branschföreningen Takentreprenørenes Forening? Det är heller ingen nackdel. Och kom ihåg att fråga vänner, familj och bekanta vem de har använt för liknande projekt - kanske får du några bra tips om tillförlitliga aktörer! I detta avseende är det också viktigt att nämna att du bör kontrollera företagets referenser och bilder från tidigare projekt för att se deras arbete i praktiken.
Ett sista tips är att du enkelt kan få offerter från flera entreprenörer genom att kontakta oss på Byggstart. Vår tjänst är gratis och icke-bindande för dig som husägare. På så sätt kan du komma i kontakt med erfarna plåtslagare, takläggare, snickare och murare som inte bara kan sitt yrke, utan också kan visa ekonomisk soliditet, kapacitet att genomföra ditt projekt inom rimlig tid, och goda referenser. Om bygglov krävs och du inte själv kan skicka in det, måste entreprenören enligt lag ta hand om processen åt dig; då kan du också vara säker på att den eventuella bygglovsansökan görs korrekt och effektivt.
Oavsett om du ska byta pipebeslag, lägga nytt tak, bygga in värmepumpen, eller för den delen behöver en rörmokare, elektriker eller snickare, kan Byggstart sätta dig i kontakt med yrkesverksamma som har genomgått bakgrundskontroller och har alla godkännanden i ordning. Vi gör kreditkontroller på alla aktörer, så att du inte bara får en godkänd entreprenör, utan också ett företag som har ekonomin i ordning. Dessutom får du också upp till tre olika offerter, så att du kan jämföra dem med varandra. Allt detta bidrar till att göra hela processerna säkrare för dig.
Goda råd
Det är en sak många lätt glömmer när de ska göra större arbete på huset: kunskapsinhämtning. Ja, det är yrkesverksamma som är experterna, men hur kan du veta om det de säger, är förnuftigt eller inte? Hur kan du veta vad du behöver? Du behöver naturligtvis inte ett mästarbrev som plåtslagare för att få offerter för att täta täckplåten eller reparera takrännorna, men det är klokt att ta dig tid att lära dig det mest grundläggande. Varför? För det gör dig rustad att ställa bra frågor. Vilket tätmedel används mellan beslaget och skorstenen? Finns det ett miljövänligt alternativ? Vad kan jag använda för att rengöra taket och skorstenen? Vilka lösningsmedel kan skada beslaget? Vad måste jag tänka på när jag ska rengöra takrännorna? Hur länge håller limmet som binder takrännorna? Hur kan jag undersöka rörgenomföringen för läckage? Hur länge håller bindningen? Ju mer du lär dig om sådant, desto bättre frågor kan du ställa för att dra nytta av yrkesmännens kompetens och bättre rusta dig för att ta hand om ditt hem.