Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Renovera litet badrum? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
När man renoverar små badrum är det några saker man måste ha koll på. I den här artikeln går vi igenom tips för ditt projekt, regler och typiska kostnader för renovering av små badrum.
Planera först
Oavsett om du har ett litet eller ett stort projekt är det alltid viktigt att börja med en ordentlig planering och en detaljerad projektbeskrivning. Den används för att kartlägga vad det egentligen är som behöver göras och kan därefter användas som underlag för att ta reda på hur mycket projektet kommer att kosta. En korrekt planering och projektbeskrivning utgör även ett underlag för avtalet mellan dig och entreprenören. Du kan i de flesta fall använda ett standardkontrakt. Vissa åtgärder vid en badrumsrenovering kan vara anmälningspliktiga eller kräva bygglov så se till att undersöka detta innan du sätter igång.
Rusta upp eller totalrenovera?
Det är inte alltid nödvändigt med en totalrenovering. En ytskiktsrenovering kan i många fall vara tillräckligt och kommer även att kosta dig mindre, så det är viktigt att avväga om det är nödvändigt med en totalrenovering eller om man kan nöja sig med att bara rusta upp badrummet.
Skillnaden mellan en totalrenovering och en ytskiktsrenovering ligger i hur mycket man går på djupet. När man gör en lättare renovering förändrar man bara ytskikten. Det kan ändå innebära relativt stora förändringar och badrummet kan kännas som nytt utan att man behöver lägga pengar på att byta ut avlopps- och vattenrör, elinstallation och ventilation eftersom det inte är nödvändigt för renoveringen.
Vid en ytskiktsrenovering av badrummet är följande punkter exempel på typiska åtgärder:
- Golvläggning med klinker, mikrocement eller liknande ovanpå den befintliga golvytan.
- Utbyte av armaturer, handfat och toalettstol
- Utbyte av badkar eller dusch
- Tapetsering eller målning
- Förnyelse av annan badrumsinredning (till exempel skåp)
Totalrenovering rekommenderas när badrummet är 15-20 år gammalt, eller äldre, eftersom man vid den tidpunkten ofta behöver byta ut några av komponenterna för att säkerställa att badrummet är i bra skick och att det fortsätter att hålla en bra tekniskt standard.
Totalrenovering är även nödvändigt i de fall då det har uppstått läckage eller fuktskador. Dessutom behöver man i regel utföra en totalrenovering om man gör ändringar i badrummets planlösning som leder till att avlopp, elinstallationer, ventilation eller vattenrör måste dras om eller flyttas. En totalrenovering omfattar följande arbeten:
- Rivning av existerande badrum
- Komplettering och utbyte av tätskikt
- Utbyte eller reparation av vatten- och avloppsrör
- Elinstallation
- Ventilationsarbete
Om du är tveksam till om ditt badrum behöver totalrenoveras eller om en uppdatering är tillräcklig kan Byggstart sammankoppla dig med kvalificerade och erfarna entreprenörer som kan hjälpa dig att utvärdera vad du behöver göra.
Renovera litet badrum? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Hur mycket kostar det egentligen att rusta upp ett badrum?
För en totalrenovering av ett litet badrum får du räkna med ett pris på 130.000 - 160.000 kr exklusive kakel och inventarier.
Du kan få klinkers, armaturer och badrumsmöbler för en kostnad som går ner mot 15.000 kr, men det är många som väljer exklusiva tillbehör som kan kosta upp mot 80.000 kr.
Totalt sett får du räkna med att det kostar runt 170.000 kr eller mer när du ska totalrenovera ett litet badrum. Generellt sett är små badrum nästan lika kostsamma som stora badrum. Du kan räkna med ca 12.000 kronor extra per kvadratmeter grundyta för badrum som överstiger 3 kvadratmeter.
Läs mer om priset för att renovera ett litet badrum. Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.
Tips för att rymma badrumsrenoveringen i din budget
Det finns alltid mycket man kan göra för att minska kostnaderna när man rustar upp eller totalrenoverar. Här är några av våra tips på hur du kan reducera priset på projektet:
Undvik att förändra rummets planlösning då detta ofta medför extra arbete för att dra nya rör, dra nya elkablar, ändring av ventilation och komplettering av tätskikt.
- Gör en planering, sätt upp en budget och håll dig till planeringen så mycket som möjligt
- Undersök priserna hos minst 2-3 olika entreprenörer
- Köp en vanlig toalett och leta efter erbjudanden på badrumsinredning hos de stora byggvaruhusen
- Hjälp till med rivning, bortforsling av avfall och målning.
Hur lång tid tar det?
Totalrenovering är ett relativt omfattande projekt som kan ta 2 - 6 veckor, vanligtvis 3 - 4 veckor. När du lägger in ditt projekt på Byggstart tar vi kontakt med dig för en genomgång av ditt projekt, och därefter kan vi sätta dig i kontakt med en entreprenör som kan ge konkreta tidsramar och pris på din renovering.
När man påbörjar ett mindre eller större renoveringsprojekt bör man alltid ha ett par veckors marginal. Oförutsedda händelser kan alltid uppstå som försenar projektet. Det är också viktigt att komma ihåg att man inte alltid kan få byggmaterialet levererat omgående. Om du till exempel beställer kakel och klinker har de i regel en leveranstid som du också måste ta med i beräkningen. Kom också ihåg att själva planeringen med anbud, kontrakt och liknande kan ta några veckor så det lönar sig att vara ute i god tid om man har en snäv tidsram för projektet.
Det är också viktigt att du följer planeringen som du och entreprenören har kommit överens om i så stor utsträckning som möjligt. Kommer du med många eller större krav på ändringar under arbetets gång kan det ha stor inverkan både på tidsplanen och slutpriset för badrummet.
Behöver jag anmäla till kommunen eller söka bygglov?
En totalrenovering av ett badrum behöver i regel inte anmälas till kommunen men det finns några undantag. Ett av dessa undantag rör brandceller. Om brandcellen bryts, till exempel när det måste dras nytt avlopp eller bytas ut avloppsrör, är det arbetet anmälningspliktigt. Du måste även göra en anmälan, och i vissa fall behöva ansöka om bygglov, om det är åtgärder som kräver ändringar i byggnadens bärande väggar eller bärande konstruktion. Dessutom måste du göra en anmälan till kommunen om renoveringen innebär en ändrad användning av utrymmet. Ett exempel på ändrad användning är när en biarea görs om till en boarea i bostaden, till exempel från förråd till badrum.
En professionell entreprenör har god kunskap om vilka åtgärder i ditt badrum som eventuellt är anmälningspliktiga eller kräver bygglov, och kan hjälpa dig med ansökan så att du är på rätt sida i förhållande till de regler som gäller.
Kom ihåg att de gällande reglerna är sammankopplade med din försäkring, så det gäller att allt arbete blir korrekt utfört för att försäkringen ska gälla om det uppstår några problem i efterhand.
Behöver jag en inredningsarkitekt?
Ett badrum är ett rum som ska användas mycket. Det är därför viktigt att rummets planlösning är utformad så att den både är praktisk och funktionell. När man inreder ett litet badrum är det ännu viktigare att hitta praktiska och funktionella lösningar eftersom man inte har råd att slösa bort dyrbar plats på klumpiga lösningar. Det finns inget krav på att du måste anlita en inredningsarkitekt, men många väljer ändå att göra det eftersom en inredningsarkitekt kan bidra med tips och goda råd, och hen har även en fackmannamässig åsikt om hur badrummet kan renoveras och inredas.
Inredningsarkitekter arbetar med många olika projekt och har därför erfarenhet och kunskap om effektiva och snygga lösningar som du själv kanske inte har tänkt på. Kostnaden för inredningsarkitekt till ett litet badrum börjar på runt 4.000 kr och sträcker sig upp mot 16.000 kr. Förutom att inredningsarkitekten kan förutse eventuella funktionella problem som du kanske inte ser själv, händer det även att inredningsarkitekten föreslår eleganta och smarta lösningar som i slutänden kostar mindre än vad du har budgeterat för. Det kan alltså vara en bra investering att anlita en inredningsarkitekt.
Val av företag, projektstruktur och uppföljning
För de flesta är det mest praktiskt att strukturera upp projektet som en totalentreprenad. Det innebär att du som kund bara har ett företag att förhålla dig till. Det finns många fördelar med att organisera projektet som en totalentreprenad:
- Du behöver bara leta upp, kontrollera referenser och kommunicera med ett företag.
- Vid eventuella klagomål ligger allt ansvar hos huvudentreprenören och det uppstår inga diskussioner om vems ansvaret är.
- Du behöver inte ta på dig projektledarrollen och samordningsansvaret.
- Underentreprenörerna som är involverade i projektet samarbetar i regel bättre om de har jobbat ihop tidigare.
För en del är det ändå mer intressant att kontraktera ett företag för varje hantverksområde. Det är i regel personer som själv har erfarenhet inom byggbranschen och som troligen också kan göra en del av arbetet själv. Några vill även behålla kontrollen över projektet för att spara pengar på projektledningsposten i budgeten, eller för att de helt enkelt föredrar att leda arbetet själva.
Även om en projektledare kostar pengar är det viktigt att ha i åtanke att tiden som du själv lägger ner också har ett pris. Dessutom kommer du att upptäcka att entreprenörer som erbjuder totalentreprenad ofta har förhandlat till sig bra rabatter hos sina samarbetspartners, så skillnaden i pris mellan att kontraktera ett företag för varje hantverksområde och en totalentreprenad blir oftast inte så stor som du tror. Det här är självklart särskilt påtagligt om du dessutom räknar in värdet av din egen tid.
Oavsett om du själv ikläder dig rollen som projektledare eller väljer totalentreprenad, där projektledningen är inkluderad, bör du alltid följa upp arbetet med jämna mellanrum för att säkerställa att det utförs så som du vill ha det och följer planeringen. Dessutom är det viktigt att du gör en slutbeskitning och ser till att få all relevant dokumentation efter att projektet är slutfört. När du genomför slutbesiktningen måste du, eller den besiktningsman som du anlitar, påtala eventuella brister, och se till att dessa blir åtgärdade innan du betalar slutfakturan.
På Byggstart har vi samlat hantverkare som har kvalitetssäkrats baserat på referenser, certifieringar, pris och ekonomi. Om du registrerar ditt projekt hos oss matchar vi dig med de företagen som är mest lämpade för ditt projekt. Eftersom vi redan har gjort bakgrundskontrollen kan du istället fokusera på de mer personliga aspekterna vid val av entreprenör som exempelvis personkemi, pris och tidsåtgång.