8 saker du måste veta om takpannor

 

Överväger du att lägga takpannor? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Takpannor

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Att lägga nytt tak på huset kan vara en smart investering. Takpannor är ett urgammalt men fortfarande mycket populärt material för att skydda hus mot vädrets nycker. På Byggstart vet vi hur det går till att lägga takpannor, och vi är stolta över att kunna dela med oss av 8 smarta tips för en lyckad takomläggning. Vi tar även upp hur du gör för att välja rätt entreprenör för jobbet. 

Hämta in kostnadsförslag för ditt projekt: Lägg ut jobbet på Byggstart

1. Kontrollera om ditt tak lämpar sig för takpannor

Ska man byta takbeklädnad till takpannor måste man alltid försäkra sig om att takets struktur tål den nya belastningen eftersom takpannor i regel väger mer än andra takmaterial. En annan viktig aspekt att kontrollera är att lutningen på taket passar för takpannor. 

Takpannor är ett relativt tungt material. Betongpannor väger mellan 35-50 kg/m2 medan tegelpannor kan vara något lättare. Jämfört med takplåt i stål eller aluminium som väger under 10 kg/m2 är det en markant skillnad. Det innebär att takstolar och undertak antagligen måste förstärkas om det tidigare taket var ett plåttak eller shingeltak. Det innebär givetvis extrakostnader utöver själva takomläggningen. Det kan därför vara bra att rådfråga en sakkunnig om du är osäker på om ditt nuvarande tak kommer att tåla takpannor. 

Det krävs även en viss minimilutning på taket om du ska lägga takpannor. Betongpannor kräver en lutning på minst 15 grader, och tegelpannor (som suger åt sig mer fukt) brukar minst kräva mellan 18 och 22 grader beroende på fabrikat och de lokala väderförhållandena. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

2. Välj rätt typ av takpanna 

Det finns som sagt ett flertal olika typer av takpannor och mycket att ta hänsyn till när du ska välja material. Gemensamt för de alla är att de är slitstarka och har en lång hållbarhet. Några av de viktigaste faktorerna är: 

Betong eller tegel: De allra vanligaste taktäckningsmaterialen i Sverige. Tegelpannor har en lång tradition i Sverige och åldras på ett unikt sätt. Det finns till och med en marknad för begagnade tegelpannor för entusiastiska stilister. Betongpannor dök upp på 60-talet och tog de svenska taken med storm. Pris och uthållighet (inte minst mot frost) är dess främsta försäljningsargument. Numera finns det även plåttak som är profilerade som takpannor, vilket kan vara ett alternativ om takets struktur inte klarar av tyngden från “riktiga” takpannor. 

Platta eller kupiga pannor: Oavsett material finns det en stor variation profiler att välja mellan. Den vanligaste takpannan är en- eller tvåkupig, men det finns även platta pannor som ger ett modernare stuk. Enkupiga pannor kan även vara något svårare att lägga.   

Glaserade, engoberade eller obehandlade: Man brukar kunna välja mellan obehandlade, engoberade och glaserade pannor. De obehandlade eller naturröda pannorna kommer i olika färger och åldras vackert. Engoberade pannor är matta till halvblanka. Glaserade pannor är blanka och har ytbehandlats för att utöka uthålligheten mot temperaturskillnader och minska mossangrepp. 

Färg: Takpannor kommer i många olika färger, men de klassiska färgerna är rött och svart. 

Med så många parametrar kan det vara bra att prata med ett proffs om vilka alternativ som bäst passar ditt hus. Du behöver alltså inte göra ditt slutgiltiga val innan du kontaktar en entreprenör. 

3. Ta hand om underlagstaket

Ska man lägga ett nytt tak är det alltid en bra idé att samtidigt byta underlagspapp. Underlagstaket, tillsammans med det primära taket, hjälper till att hålla taket torrt.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

4. Sätt upp en realistisk budget som inkluderar en buffert för rötangrepp

Priset för att lägga takpannor beror i stor grad på vilken typ av panna man väljer. Priset på takpannor varierar kraftigt, från 50 kr/m2 för de billigaste betongpannorna, till flera hundra kronor per kvadratmeter för glaserade tegelpannor. Man bör som sagt sätta sig in i produkternas specifika egenskaper innan man gör sitt val, och inte endast grunda det på priset. 

Som byggherre måste du även se till att taket är utrustat med vissa säkerhetsanordningar. Dessa kan vara takstegar, snörasskydd och takbryggor. Dessutom är det högst sannolikt att du måste förnya avvattningssystemet, däribland hängrännor och stuprör. I tillägg får man oftast räkna med nya läkter, skorstenshuvor, och allt från spik och skruv till vindskivor. Med andra ord är det inte bara att räkna ihop priset för takpannorna och arbetskostnaderna när man ska göra sin budget.  

En annan viktig sak att tänka på är att man ofta upptäcker rötangrepp när man river det gamla taket. Kostnaderna för att sanera röta kan lätt skena iväg, så det är bra om man lägger undan en buffert i budgeten för dessa oförutsedda kostnader. Tänk på att det inte går att lägga ett nytt tak på en skadad takstruktur, så det måste åtgärdas om du vill bo kvar under samma tak. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

5. Hitta rätt entreprenör för jobbet

Valet av entreprenör är avgörande för att ditt nya tak ska hålla i många år framöver. Den ideala entreprenören är pålitlig och kompetent, och, inte minst, tillgänglig. De flesta väljer att lägga om taket under våren eller sommaren på grund av vädret, vilket gör att det kan bli svårt att hitta en entreprenör som både har kompetensen och tillgängligheten för att utföra takbytet. Det gäller alltså att vara ute i god tid. 

Vi ser även att de flesta husägare inom vårt nätverk väljer att organisera projektet som totalentreprenad. Det innebär att en entreprenör utför hela jobbet. Fördelen är att det endast tecknas ett kontrakt och man vet vem som är ansvarig vid eventuella fel eller förseningar. Alternativt kan man välja en delad entreprenadform och anlita de olika hantverkarna var för sig. Det kräver mer tid och energi för att samordna de olika aktörerna och arbetsmomenten, men passar bra om man tänker utföra en del av arbetet själv. 

Det finns ett par andra viktiga saker att kolla upp innan man väljer takläggningsfirma: 

Referenser: Kolla alltid att firman du tänker anlita har goda referenser från liknande projekt. Det kan vara bra att ta kontakt direkt med tidigare kunder för att ta reda på hur takläggningen gick till. 

Solid ekonomi: Som byggherre är det alltid smart att dubbelkolla att entreprenören har sin ekonomi i ordning innan man skriver på ett avtal som innehåller många nollor. Är företaget skuldbelagt finns en liten risk för att det kan gå i konkurs under bygget eller garantiperioden. Det enklaste är att göra en kreditupplysning eller åtminstone slå upp företaget på Allabolag

Tillgänglighet: Duktiga hantverkare och entreprenörer kan vara uppbokade i flera månader, ibland år, i förväg. Det gäller alltså att inte ha för bråttom om man vill anlita en seriös firma. Är företaget tillgängligt med detsamma kanske man har tur, men man bör i så fall vara extra noggrann med de ovanstående punkterna.

6. Sätt upp en tidsplan

När du väl har hittat en entreprenör som kan ta på sig projektet är det viktigt att ni enas om tidsplanen. Det bästa är att arbeta fram en så detaljrik tidsplan som möjligt, men den bör åtminstone innehålla start- och slutdatum på takläggningen samt datum för viktiga milstolpar. Detta gör det enklare för dig att följa utvecklingen och upptäcka eventuella missförhållanden eller förseningar så tidigt som möjligt. 

Ett nytt tak tar vanligtvis mellan två till sex veckor att lägga för en vanlig bostad. Tidsåtgången beror på takets storlek och komplexitet samt materialet som ska läggas. Betongpannor anses vara något enklare att lägga än tegelpannor. 

7. Håll dig uppdaterad 

Många husägare väljer att bo kvar under takbytet. Men väljer man att hålla sig undan kan det vara bra att besöka byggarbetsplatsen med jämna mellanrum. Det är alltid lättare att lösa problem och diskutera detaljer på tu man hand. Det är även det säkraste sättet att ha koll på att allt löper på som planerat.  

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

8. Utför en slutbesiktning 

När takpannorna är lagda är det alltid smart att låta en extern takexpert utföra en slutbesiktning. Det säkerställer att arbetet har utförts fackmannamässigt, och om det gjort det kommer taket antagligen att hålla i många år framöver. Se även till att be om relevant dokumentation på det utförda arbetet från entreprenören. Det kan vara bra att ha dessa dokument för senare reparationsarbeten eller vid försäljning av huset. 

Behöver du hantverkare för jobbet? Lägg ut ditt projekt på Byggstart

Kom igång med din takläggning 

När du har bestämt dig för att lägga takpannor är nästa steg att hitta rätt takläggare eller takentreprenör. På Byggstart jobbar vi dagligen med att kvalitetssäkra byggfirmor runtom i landet. Vårt jobb är helt enkelt att göra det enklare för dig som byggherre att hitta kompetensen du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt. Vi utför regelbundna kreditvärderingar och referenskontroller, och utvärderar genomförda projekt för varje firma som ingår i vårt nätverk. Detta säkerställer att du endast får anbud från de mest kvalificerade entreprenörerna i ditt område. Det är gratis att registrera sig på Byggstart och du åtar dig inga förpliktelser genom att lägga upp ditt projekt. 

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.