Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Jämför offerter från flera proffs
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Äger du en bostad med en kallvind och överväger möjligheten att göra om vinden till boyta? Behöver du mer plats eller är tanken att hyra ut delar av bostaden? Att bygga om vinden är en av de vanligaste lösningarna för att få tillgång till mer yta. Förutsättningen är att möjligheterna för att att bygga om vinden finns och att de åtgärder som du planerar möter det aktuella behovet. I den här artikeln har vi samlat våra bästa råd baserade på erfarenheter från ett stort antal utvalda vindsprojekt. Artikeln tar upp de viktigaste reglerna, de olika stegen i processen och vad det vanligtvis kostar att bygga om en vind. Förhoppningsvis besvarar vi några av de frågor som du har och gör det lättare för dig att sätta igång arbetet med att bygga om vinden.
Behöver du hantverkare för arbetet? Lägg in ditt projektet på Byggstart.
1. Undersök möjlighetsutrymmet
Utgångspunkten som man har för att bygga ut vinden varierar mycket. En del vindar har redan tillräcklig takhöjd och utrymningsvägar, medan andra är trånga och har för låg takhöjd. Oavsett vilken utgångspunkt du har är det byggtekniskt sett fullt möjligt att bygga ut de flesta vindar, förutsatt att kommunen godkänner bygglovet. Kraven på takhöjd, utrymningsvägar och ljus beror också på vad vinden ska användas till. Det är till exempel helt andra krav på en enskild lägenhet än ett allrum.
Bor du på översta våningen i ett lägenhetshus med råvind kan en utbyggnad av vinden som införlivar ytan i lägenheten vara den enda möjligheten för att få mer plats. I de flesta av de fallen är det bostadsrättsföreningen eller samfälligheten som äger vinden och antingen används vinden till förrådsutrymme eller tekniskt rum. Då innefattar projektet inte bara att bygga ut vinden utan även att hitta en lösningar där kravet på förrådsutrymme efterlevs och det tekniska rummet kan flyttas. Kanske finns det ett tomt skyddsrum i källaren som kan användas? En bra dialog med styrelsen är en förutsättning för att projektet ska kunna genomföras.
Jämför offerter från flera proffs
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
2. Ta hjälp av en arkitekt
Komplexiteten i ett vindsprojekt gör att de flesta väljer att ta hjälp av en arkitekt. Antingen för själva ansökan eller för att läsa alla de utmaningar som uppkommer i design- och projekteringsfasen. Även du som är en kreativ person och som har tänkt igenom alla lösningar ordentligt har nytta av att prata med någon som har gjort arbetet tidigare och som känner till de vanligaste utmaningarna med den här typen av projekt. En erfaren byggmästare, arkitekt eller byggingenjör har också kunskap om vad som är praktiskt, regelmässigt och tekniskt genomförbart, och kan därför bekräfta eller kräva andra lösningar.
Typiska områden där en arkitekt har bra förutsättningar för att lösa problem i samband med ett vindsprojekt är planlösning, placering och utformning av trapphus, hur man optimerar ljusinsläpp och hur du på bästa och smidigaste sätt löser krav på utrymningsvägar och brandsäkerhet. Ett exempelvis långt och smalt rum kan ha fördel av att ha många mindre fönster medan ett djupare rum gynnas mer av ett stort fönster. Det här är faktorer som arkitekten kan värdera och ta hänsyn till under planeringsstadiet. Utöver det är det skönt att ha hjälp av någon som kan byggregler och bygglovsansökningar på rak arm.
3. Glöm inte att ansöka om bygglov
Du måste högst sannolikt ansöka om bygglov. Alla åtgärder som innebär att du gör ingrepp i bärande konstruktioner eller bryter en eller flera brandceller kräver nämligen bygglov. Det behöver dock inte vara en omöjlig uppgift, särskilt inte om du tar hjälp av en branschkunnig. Om byggprojektet uppfyller kraven gällande detaljplanen och följer övrig lagstiftning och regelverk är ansökan mer eller mindre en formalitet. Om projektet mot all förmodan inte går att realisera inom de här ramarna är det möjligt att gå tillbaka till ritbordet, göra de förändringar som kommunen kräver och sedan lämna in en ny ansökan. De allra flesta vindsprojekt kräver att du tar hjälp av en arkitekt och/eller konstruktör för att få allt på plats.
Det kostar pengar att sammanställa dokumentationen till ett bygglov och få ansökan behandlad av kommunen, men kostnaden utgör sällan en stor del av den totala projektbudgeten. Kommunen tar en avgift för att handlägga ansökan men avgiften får inte överskrida kommunens faktiska kostnader i samband med prövningen. Utöver det tillkommer arkitektens arvode för att rita och sammanställa alla dokument och ritningar. Den totala kostnaden för en bygglovsansökan varierar mycket beroende på projektets komplexitet och omfattning, men ligger vanligtvis mellan 24.000 och 80.000 kronor för en fristående enfamiljsbostad.
4. Gör research för att förstå omfattningen av projektet
Är takhöjden på vinden för låg måste taket rivas och höjas vilket innebär att delar av den bärande konstruktionen, till exempel takstolar, måste förstärkas. Utbyggnad av den här sortens vind görs i regel i samband med att taket måste läggas om. Med tanke på att kostnaden för att byta tak uppkommer oavsett, är det även enklare att beräkna kostnaden för vindsprojektet. Själva takkonstruktionen kommer också att påverka omfattningen av projektet. Ett tak med fackverkstakstolar kommer att kräva större ingrepp i de bärande konstruktionerna än ett tak med A-takstolar. För enklare vindsutrymmen, till exempel garagevindar eller krypvindar, kan det visa sig att en utbyggnad är så omfattande att slutsatsen blir att det finns andra byggprojekt som är mer aktuella.
5. Förstå de olika kostnaderna och upprätta en budget
Pris kommer alltid på tal när man ska genomföra en mindre eller större renovering eller bygga om. Hur mycket kostar de olika momenten i projektet och hur mycket får man egentligen tillbaka i form av utrymme och boendekomfort? Det reella värdet varierar från projekt till projekt och vilket behov den nya boytan löser. Hur mycket det är värt att betala för hemmakontoret som du alltid har velat ha eller att barnen får ett våningsplan med badrum, badrum och ett allrum, måste var och en ta ställning till innan man, så exakt som möjligt, beräknar de faktiska kostnaderna.
På Byggstart har vi utarbetat en prisdatabas som är baserad på hundratals tidigare projekt. Varje gång en byggherre genomför ett projekt via vår plattform får vi en kopia på anbudet och slutfakturan. På så sätt har vi en bra översikt över hur prissättningen ser ut för olika projekt och inom olika fackområden. I vår databas ser vi att utbyggnad av vind har ett genomsnittspris på 13.000 kronor per kvadratmeter. Variationerna är stora och i snitt är det dyrare att bygga en ny lägenhet på vinden i en bostadsrättsförening eller flerfamiljshus än vad det är att införliva vindsytan i en underliggande lägenhet eller enfamiljsbostad. Huruvida taket måste höjas eller bytas ut, om det måste sättas in fönster eller om den bärande konstruktionen måste förstärkas är faktorer som påverkar priset. I de flesta fall kostar ett vindsprojekt mellan tummen och pekfingret 8.000 till 28.000 kronor per kvadratmeter. Ta gärna kontakt med oss på Byggstart om du vill få en bättre förståelse för vad det kostar att bygga om din vind och vad du kan göra för att reducera dina kostnader.
Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.
6. Hitta rätt entreprenör
När planen börjar ta form är det också dags att ta kontakt med olika entreprenörer. Att bygga om vinden ställer i de allra flesta fall stora krav på fackkompetens och en välrenommerad entreprenör kan även vara behjälplig under planeringsprocessen. Att komma helt oförberedd till det första mötet med en entreprenör är självklart ingen bra idé men projektunderlaget behöver inte heller vara komplett. En hantverkare som sedan tidigare har erfarenhet av att bygga om en vind har goda förutsättningar att se både möjligheter och begränsningar, särskilt när det kommer till byggtekniska lösningar. Det gäller även projekt där takhöjden är tillräcklig och uppdraget uteslutande består av att inreda vinden, utan några ändringar i fasaden. Det är till exempel avgörande att se till att isoleringen och ventilationen är tillräcklig eftersom en oinredd vind fungerar som en luftspalt i den existerande takkonstruktionen.
Det är viktigt att ta reda på att entreprenören har rätt sorts erfarenhet och kompetens, samt att de har nöjda kunder från liknande projekt. Dessvärre finns det många oseriösa aktörer i byggbranschen och om priset är lågt kan det vara frestande att välja en entreprenör som inte har konkret erfarenhet av vindsprojekt. Även om de flesta certifieringar i Sverige är frivilliga fungerar de som en kvalitetsstämpel. På Byggstart kan vi se vilka företag som innehar de olika certifieringarna och kan därför hjälpa dig att hitta rätt i ett annars svårnavigerat landskap.
På Byggstart har vi specialiserat oss på att hjälpa dig som ska börja med ett byggprojekt med att hitta en bra och kvalificerad entreprenör. Genom att registrera ditt projekt på Byggstart får du tillgång till ett nätverk av grundligt kvalitetskontrollerade entreprenörer. Baserat på en värdering av ditt projekt, var du bor och när du vill börja, matchar vi dig med de entreprenörer som är mest aktuella. Vi bistår dig också med att jämföra och utvärdera de olika anbuden om du så önskar. Det är gratis och förbehållslöst för dig som kund att använda tjänsten.