Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Jämför offerter från flera proffs
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Bygga badrum - vad bör du tänka på?
Ett nytt badrum ger en känsla av vardagslyx. Här är tipsen som du behöver för att komma igång.
Bostadens viktigaste rum säger en del om oss själva. Badrummet är så mycket mer än bara ett ställe att tvätta sömnen ur ögonen på morgonen. Badrummet kan även vara ett privat litet hälsocenter, ett spa-rum, ett rum för avkoppling från vardagens stress eller ett badland för de minsta.
Därför är trivselfaktorn lika viktig här som att det ska vara praktiskt och funktionellt. Många investerar därför lite extra i badrummet, som exempelvis i bubbelbad, dyrare kakel och värmeslingor.
1. Det krävs planering
När drömmen om ett nytt badrum ska realiseras är det mycket som måste planeras; VVS-arbetet, vattentillförsel och avlopp, planlösning, gällande regelverk för våtrum och så vidare.
När man ska bygga ett nytt badrum i ett utrymme där det inte redan finns ett badrum är det viktigt att undersöka så att det tekniska delarna, rördragning, el- och ventilationsarbete, är genomförbara. Det mest kritiska området är i regel VVS-arbetet. Många gör det enkelt för sig och placerar det nya badrummet i närheten av existerande vatten- och avloppsrör, till exempel en gästtoalett eller kök.
Förutom det är det viktigt att du har en plan för hur badrummet ska se ut. Rätt planlösning i rummet är grunden för ett bra slutresutlat. När badrumsdörren öppnas bör du se till att det första som du eller den som går in genom dörren ser är estetiskt tilltalande, till exempel ett snyggt badkar eller en snygg duschlösning och inte bara en toalett. Om du är så lyckligt lottad att du har en vacker vy från badrumsfönstret är det smart att placera badkaret så att du kan njuta av utsikten medan du kopplar av i badet.
2. Välj inredningsstil och design
Vilken inredningsstil bör du då välja? Modern, lantlig eller klassisk? Försök att tänka långsiktigt och inte bara på vad som som är inne just nu. Trender kommer och går och det som är populärt idag, till exempel stora kakelplattor och minimalistisk interiör, behöver inte vara det om några år.
Är du för djärv i ditt val av inredningsstil är risken stor att många inte kommer att gilla det. Det spelar kanske ingen roll för dig vad andra tycker nu, men det kan få konsekvenser när du bestämmer dig för att sälja bostaden.
Hotell, särskilt små nischade hotell, är fantastiska källor för designinspiration; titta på deras hemsidor och Instagram- eller Pinterest-konton.
Titta även i inredningstidningar och fråga vänner som har genomfört liknande projekt om vad de tycker bäst om med sitt nya badrum och vilka problem de eventuellt har haft, allt för att undvika samma bekymmer eller misstag.
Jämför offerter från flera proffs
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
3. Gör en budget
Att bygga badrum kan snabbt bli dyrt. Därför är det viktigt att sätta upp en realistisk budget. Om du inte gör det är risken stor att kostnaderna skenar iväg.
Den bra nyheten är att värdet på bostaden kan öka märkbart med ett modernt och stilrent badrum.
Många tänker att de kan spara pengar genom att göra arbetet själv, men när det gäller badrum ska du överlåta det mesta av arbetet till experterna. Spara heller pengar genom att jämföra prislappar. Priset på produkter och kostnaden för hantverkare kan variera mycket mellan olika företag.
Baserat på projekt som är utförda via Byggstart ser vi att genomsnittspriset på att bygga ett nytt badrum i ett utrymme där det inte finns ett befintligt badrum ligger på cirka 210.000 kronor. Priset inkluderar allt arbete och material (även det material som man köper själv såsom kakel, armaturer, tillbehör och inredning).
Observera att det är lite dyrare att bygga ett helt nytt badrum än att renovera ett befintligt badrum. Snittpriset för en badrumsrenovering ligger på 180.000 kronor. Det kan även vara stora prisskillnader mellan olika badrum och de varierar utifrån badrummets storlek och standard. Ett nytt bad kan kosta mindre än 160.000 kronor och kostnaden kan också bli så hög som 400.000 kronor eller mer.
Finansieringen är också en viktig pusselbit som måste ligga på rätt plats i byggprojekt. Det bästa är så klart att betala ur egen ficka men det är inte alla som har pengarna som krävs till hands.
Har du bostadslån är den bästa lösningen troligtvis att ansöka om att få höja det existerande lånet istället för att ta ett nytt. Då får du en betydligt lägre ränta än den du får på andra alternativ som exempelvis konsumentlån och kreditkort. Om du finansierar badrummet med hjälp av ett lån, se till att du inte lånar mer än du klarar av att betala tillbaka.
När bygget är slutfört är det ett klokt drag att göra en ny värdering av bostaden. Troligtvis har värdet på fastigheten stigit, vilket gör att du kan höja bolånet ytterligare vid behov eller få bättre lånevillkor.
Du kan med stor säkerhet nyttja rotavdraget för det här projektet.
4. Beställ produkterna - undvik felköp
När du har planlösning, design och budget under kontroll börjar det roliga, nämligen att välja artiklarna till ditt nya badrum.
Basinredningen för badrum har inte förändrats mycket genom åren; det är fortfarande tvättställ, toalettstol, dusch, badkar, kranar och badrumsmöbler som utgör grundstommen.
Trenden går emellertid i riktning mot mer teknologi. Bluetooth-spegel med LED-belysning och smarta toaletter har börjat bli allt mer populära de senaste åren.
När du har hittat produkter som du gillar ska du kontakta VVS-montören för ett godkännande. En del rörläggare installerar bara VVS-produkter som de själva är återförsäljare för, medan andra ställer krav på att produkterna ska vara CE-märkta.
Alla badrumsprodukter som säljs är nämligen inte anpassade efter de svenska kvalitetskraven. Detta gäller särskilt produkter i utländska nätbutiker. Fråga VVS-montören om råd och förslag på alternativa produkter - med lite tur kan du även få rabatt.
5. Val av hantverkare
Badrummet är utan tvekan det rum som är mest komplicerat att bygga. Slarvar du med arbetet kan du får problem med fuktskador och läckage, och av den anledningen är det viktigt att anlita professionella hantverkare.
Även om du är händig är det bättre att använda dina färdigheter i andra renoveringsprojekt än badrummet.
Tätskikt, el och rör måste du överlåta till certifierade hantverkare. Uppstår det vattenskador eller andra problem på grund av arbetet som du själv har utfört kan du inte räkna med att få ersättning från försäkringsbolaget.
När det gäller bad och våtrum är det särskilt viktigt att anlita duktiga hantverkare med rätt kompetens. Det kan löna sig att leta efter och anlita hantverkare med våtrumscertifiering, även om det inte är något lagligt krav.
Det är även smart att ta in offerter från minst två, men gärna fler, företag. Lägger du ut ditt projekt på Byggstart får du automatiskt förbehållslösa anbud från flera olika hantverksföretag med rätt kompetens och bra referenser.
1. Bra planering är halva arbetet
Planera så mycket som möjligt innan du påbörjar arbetet. Det kan bespara dig både pengar och tid. Ha en realistisk tidsplan!
2. Välj hantverkare med omsorg
Gå inte bara efter de billigaste utan försök att hitta någon som tänker som du och visar engagemang för att hjälpa dig att förverkliga ditt drömbadrum. Skriv ett juridiskt bindande kontrakt så undviker du obehagliga överraskningar.
3. Överlåt jobbet till proffsen
Utför du ett arbete som borde göras av en VVS-montör eller elektriker kan det bli dyrt. Försäkringsbolaget täcker i regel inte skador som du står som ansvarig för. Elinstallationer är dessutom olagliga, och livsfarliga, att utföra på egen hand.
4. Välj en entreprenör
Det är många yrkesgrupper inblandade i ett badrumsbygge. Välj ut en person eller ett företag som ansvarar för och leder hela projektet.
5. Fokusera på kvalitet
Spara inte pengar genom att köpa billiga kranar och duschmunstycken, eftersom enkla modeller lättare går sönder. Det kan lätt bli dyrt i längden.
6. Undersök och jämför priser
Ta reda på priser, jämför och läs på om olika produkter.
7. Få all dokumentation när badrummet är färdigt
Ett splitter nytt badrum kan få samma värdering som ett gammalt och omodernt badrum om du inte kan visa upp dokumentation för badrumsbygget när bostaden ska säljas.
När du är redo för att starta upp arbetet med ditt projekt kan du med fördel registrera det på Byggstart så tar vi kontakt med dig för en genomgång av uppdraget. Du förbinder dig inte till något genom att göra detta.